Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Pioner – lättskötta skönheter

Dela

Pion, denna vackra perenn som kan komma att pryda våra rabatter år efter år. Här har vi samlat våra tips på hur du lyckas du med dina pioner!

 • Plantera pioner - så gör du

  Pionen är en riktig klassiker; vacker, tålig och lättskött. Pioner behöver väldränerad jord och trivs bäst när rotknölarna planteras cirka 5-6 centimeter djupt. Pioner blommar som mest när de får stå i halvskugga men klarar också av något soligare lägen. Planera läge och placering noga innan du planterar din pion - den mår inte bra utav att bli flyttad på i efterhand. 

 • Pioner - jord och gödsel

  Om våren behöver dina pioner lite extra skjuts genom ett lager natur- eller kogödsel, men tänk på att inte täcka skotten när du gödslar. Är det en torr vår och försommar kan det vara bra att vattna lätt då det ger stora och granna blommor. För att lyckas med dina pioner på lång sikt, mår den också bra av lite benmjöl som strös runt växten när den blommat över.

 • Pioner behöver stöd

  Alla mår vi bra av lite stöd ibland; Pioner mår gott av ett växtstöd avsett för pioner som hjälper stjälkarna att bära de tunga, men ack så vackra blommorna. För att undvika brustna stjälklar är det klokt att sätta ut ditt stöd redan när skotten börjar komma upp. 

 • Lyckas med pionen utanför rabatten

  Visste du att pionen inte behöver en rabatt för att trivas? Du kan lyckas lika bra med pionen som solitär i gräsmattan. Tänk bara på att lämna lite utrymme runt planteringen så att du inte råkar skada pionen när du klipper gräset. Plätten ska också helst vara fri från ogräs. Vill du istället njuta av pionen inomhus går den också utmärkt att använda som snittblomma i en bukett.