Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Fågelmatare för småfåglar – så väljer du rätt

Dela

När du matar småfåglar är det en god idé att införskaffa en matare avsedd för fågelmat. Vi guidar dig genom de olika fågelmatarna och vilken mat som passar till vilken.

Småfåglar behöver extra mycket energi för att hålla sig varma under vinterhalvåret, men för de fåglar som väljer att stanna i Sverige kan det vara svårt att hitta tillräckligt med mat. Därför har vi en viktig uppgift. Genom att placera ut fågelmatare med näringsrik mat hjälper vi våra bevingade vänner genom en lång och kall vinter. 

Fågelmatare finns i olika varianter beroende på vilken typ av mat du vill bjuda småfåglarna på. Småfåglar behöver äta cirka 4 - 5 gånger sin egen vikt i föda varje dag och under vinterhalvåret gäller det att under några korta timmar av dagsljus få i sig tillräckligt med mat för att stå emot den långa vinternatten. Olika fåglar tycker om olika slags mat, men det är viktigt med en varierande kost. Vare sig du vill förse fåglarna med olika fröblandningar, jordnötter eller talgbollar finns det en matare avsedd för just det.

Fågelbord, fågelmatare och talgbollsautomater ska vara utformade så att maten håller sig torr, och det ska inte finnas risk att spillning från fåglarna hamnar i den. En bra utgångspunkt är att välja en matare som minskar smittorisken, och som har ett skyddsnät som håller större fåglar borta. Värt att veta är dock att det finns fåglar som bär på sjukdomar som kan komma att smitta såväl andra fåglar som oss människor. Talgbollsautomater, fröautomater och fågelbord bör därför rengöras regelbundet för att få bort spillning som kan sprida dessa smittor. För egen del ska du tänka på att använda handskar och tvätta händerna noggrant efter rengöring.

Fågelmatarens estestik och utseende spelar kanske mindre roll för våra bevingade vänner, men kanske vill du pimpa din trädgård med ett annorlunda fågelbord som lyser upp under de mörkaste månaderna? Häng upp några olika fågelmatare med utsikt från fönstret för att se vilka småfåglar som lockas till just din trädgård.

Fågelmatare & Fågelbord

Talgbollsmatare från Granngården

Fågelmatare för talgbollar

Har du köpt hem talgbollar eller följt Granngårdens recept på hur du gör egna talgbollar? Då är det en god idé att satsa på en fågelmatare för talgbollar – en så kallad talgbollsautomat. Talgbollar är ett säkert kort som ger många småfåglarna en rejäl energiboost tack vare dess rika innehåll, och runt en talgbollsautomat får många fågelvänner plats. Välj talgbollar av hög kvalitet, gärna med ett så högt fettinnehåll som möjligt. Och glöm inte att ta bort nätet som ibland medföljer då småfåglarna kan komma att fastna i det.

Fågelmatare för jordnötter

Har du köpt hem jordnötter till småfåglarna i din trädgård? Då ska du satsa på en fågelmatare för jordnötter – en så kallad jordnötsmatare. Osaltade och skalade jordnötter är ett säkert kort för småfåglarna som behöver få i sig näringsrik fågelmat med högt fettinnehåll under det kalla vinterhalvåret. En jordnötsmatare har oftast små hål och är som namnet antyder avsedd för just jordnötter, men ofta har de också ett skyddsnät som stänger ute större fåglar och låter småfåglarna äta sin måltid ifred.

Fågelmatare för fågelfrön

Fröautomater, frömatare och fröstationer – fågelmatare avsedda för fågelfrön har många namn, men bidrar alla till att maten skyddas utan att riskera spillning. Småfåglarna behöver näringsrik fågelmat i form av olika fröblandningar under årets alla årstider, men fågelfrön är också en förutsättning för att småfåglarna ska klara sig under det kalla vinterhalvåret. Fyll din fröautomat med olika fröblandningar eller rena fågelfrön såsom hampfrön och solrosfrön.

Placering av fågelmatare

Placera fågelmatare i nära anslutning till buskar och grenar för att skydda småfåglarna från rovfåglar, men undvik ett allt för tätt buskage där hungriga katter kan lurpassa. Tänk också på att inte placera fågelmataren för nära ytterdörren då de som kommer och går kan komma att skrämma bort fåglarna. Genom att placera flera matare i trädgården skapar du tillräckligt med utrymme för fåglarna att plocka åt sig av frön och nötter i lugn och ro. Du kan även fästa äpplen och frukt i grenar.

Tänk också på att fågellivet i trädgården är härligt att se – placera fågelmateren nära ett fönster för egen beskådan.