Gå till huvudinnehållet

Fågelmatare - så väljer du rätt

Dela

En lång och kall vinter kan bli en tuff period för småfåglarna. Ta del av bästa tipsen när du väljer fågelmatare, placering och fågelmat!

Småfåglar behöver energi för att hålla sig varma under vinterhalvåret, men för de fåglar som väljer att stanna i Sverige kan det vara svårt att hitta tillräckligt med mat. Därför har vi en viktig uppgift. Genom att placera ut fågelmatare med näring hjälper vi de små liven genom en lång och kall vinter. Läs mer här om hur du placerar fågelmataren rätt i trädgården

  • Fågelmatare – vilken sort?

    Fågelbord, fågelmatare och talgbollsautomater ska vara utformade så att maten håller sig torr. Det ska inte heller finnas någon risk att fåglarnas spillning hamnar i den. En bra utgångspunkt är att välja en fågelmatare eller ett fågelbord som håller större fåglar och utekatter borta. En matare med skyddsnät gör det exempelvis svårare för stora fåglar att komma åt maten. 

    Fågelbordets estetik och utseende är kanske mindre viktigt för våra svenska småfåglar. Däremot kanske du vill pimpa din trädgård med ett annorlunda fågelbord som lyser upp under de mörkare månaderna? Häng upp olika sorters fågelmatare med utsikt från fönstret och se vilka fåglar som lockas till just din symfoniorkester i trädgården! 

    Rengör fågelmataren

    En del fåglar bär på sjukdomar som kan smitta såväl andra fåglar som djur och människor. Talgbollsautomater, fågelmatare och fågelbord bör därför rengöras regelbundet för att få bort spillning som kan sprida smittorna. Tänk på att använda handskar och att tvätta händerna efter rengöringen.

  • Fågelmatare – talgbollsautomat

    Runt en talgbollsautomat får många fågelvänner plats. Ta bort nätet kring talgbollarna och servera i en fågelmatare anpassad för delikatessen i fråga. Talgbollar är ett säkert kort som klarar låga temperaturer och ger en rejäl energiboost tack vare sitt rika innehåll. Välj talgbollar av hög kvalitet med ett så högt fettinnehåll som möjligt. 

  • Fågelmatare - nötautomat

    Nötautomaten passar perfekt för dig som vill locka många småfåglar till din trädgård. Automaten har ett skyddsnät som stänger ute större fåglar i vilket småfåglarna kan äta i lugn och ro. Häng den på en lite lugnare plats i trädgården, nära en buske eller i ett träd som fåglarna kan gömma sig i. 

  • Fågelmatare - för den yngre fågelskådaren

    Nötmataren Thomas är designad för de lite yngre fågelskådarna. Den rymmer goda nötter för hungrida små fåglar och är enkel att fylla på. 

  • Fågelmatare – placering

    Det är viktigt att du placerar din fågelmatare på en plats där småfåglarna inte riskerar att bli byte för katten, ekorren eller rovfåglarna. Placera nära buskar och grenar för bästa skydd, men undvik ett tätt buskage där hungriga jägare kan lurpassa. Tänk också på att inte placera fågelmatare nära ytterdörren då de som kommer och går riskerar att skrämma bort fåglarna. Har fåglarna fått ett tak över huvudet i din trädgård? Placera fågelmataren i närheten av din fågelholk

    Genom att ha flera matare i trädgården skapar du tillräckligt med utrymme för fåglarna att plocka åt sig av frön och nötter i lugn och ro. Du kan även fästa frukt på grenar och i buskar -  äpplen är ett utmärkt sätt för fåglarna att fånga upp näringsvätska när fågelbadet fryst i minusgrader. 

    Fågellivet i trädgården är härligt att se - placera såväl fågelholken som fågelmataren nära ett fönster för egen beskådan.

  • Fågelmatare - vad står det på menyn?

    Småfåglarna behöver äta 4-5 gånger sin egen vikt i föda varje dag. Under vinterhalvåret gäller det att under några korta timmar av dagsljus, få i sig tillräckligt med föda för att stå emot den långa vinternatten. Olika fåglar tycker om olika sorters mat men de flesta fåglar tycker om att äta en varierad kost.

    Nötter & frön

    Solrosfrö, hampfrö eller jordnötter är bra val som innehåller mycket näring och nyttiga fetter. Välj en blandning av talg, frön och nötter för att erbjuda en mångfaldig meny. Skala eller köp färdigskalade nötter – tillgång till lättillgänglig föda sparar viktig energi för småfåglarna. Talgbollar är ett säkert kort som ger en rejäl energiboost tack vare sitt rika innehåll.

    Frukt & bär

    Småfåglar uppskattar även frukt och bär. Skiva upp små bitar av äpple, päron och banan, och bjud på blåbär som ligger i frysen. Du kan även frysa in rönnbär att servera under vintertid.

    Törstsläckande vatten

    Våra flygande vänner behöver även tillgång till vatten under vintern. Ställ gärna ut krossad is eller färskt dricksvatten för när fåglarna känner sig törstiga. Försök inte att hindra isbildning genom att hälla i matolja. Fåglarna vill gärna bada i vattnet och när de får olja i fjädrarna isolerar de dåligt, vilket gör att fåglarna kan frysa ihjäl.