Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

småfåglar runt fågelmatare
Guide

Bästa fågelmataren – så väljer du rätt

Dela

Med en genomtänkt meny och placering av fågelmataren gör du en viktig insats för våra småfåglar. Vi guidar dig kring val och placering av fågelmatare.

Det finns olika slags fågelmatare och fågelbord, alla utformade för specifika ändamål. Vilken fågelmatare som passar dig bäst beror på vilka småfåglar du vill locka till din trädgård, vilken föda du vill mata småfåglarna med, samt på vilka möjligheter du har att hänga upp den.

Småfåglar behöver äta cirka 4–5 gånger sin egen vikt i föda varje dag. Under vinterhalvåret gäller det att under några korta timmar av dagsljus få i sig tillräckligt med mat för att stå emot den långa vinternatten. Olika småfåglar tycker också om olika slags mat, men det är viktigt med en varierande kost. Vare sig du vill förse fåglarna med olika fröblandningar, jordnötter eller talgbollar finns det en fågelmatare avsedd för just detta.

Det viktigaste är att fågelmataren är utformad så att maten håller sig torr. Det ska inte heller finnas risk att spillning från fåglarna hamnar i den. En bra utgångspunkt är därför att välja en matare som minskar smittorisken, och som har ett skyddsnät som håller större rovfåglar borta.

Öppna fågelrestaurang

Vilken fågelmatare ska man välja?

Den optimala fågelmataren bör vara tillräckligt stor för flera småfåglar att äta samtidigt. Den måste även vara robust nog att klara av vinterväder och det slitage som småfåglarna orsakar. Om du väljer en fågelmatare för frön är det viktigt att den har ett skyddande tak, utformad för maten att hålla sig torr. En bra utgångspunkt är att välja en matare med ett skyddsnät som håller större rovfåglar borta.

Det är också viktigt att mataren är enkel att fylla på och att du smidigt kan ta ner och rengöra den vid behov. Det finns nämligen småfåglar som bär på sjukdomar som kan komma att smitta såväl andra fåglar som oss människor. Fågelmatare bör således rengöras regelbundet för att få bort spillning som kan sprida smittor. För egen del ska du tänka på att använda handskar och tvätta händerna noggrant efter rengöring.

Placering av fågelmatare

De flesta fågelmatare kan hängas upp, men det finns också modeller som kan monteras på en stolpe. Placera fågelmataren i nära anslutning till buskar och grenar för att skydda småfåglarna från rovfåglar, men undvik ett allt för tätt buskage där hungriga katter kan lurpassa. Tänk också på att inte placera fågelmataren för nära ytterdörren då de som kommer och går kan komma att skrämma bort fåglarna. Genom att placera flera fågelmatare i trädgården skapar du tillräckligt med utrymme för fåglarna att plocka åt sig av frön och nötter i lugn och ro. Du kan även fästa äpplen och frukt i grenar.

Tänk också på att fågellivet i trädgården är härligt att se – placera fågelmateren nära ett fönster för egen beskådan. Om du vill locka en särskild småfågel till din trädgård kan du servera dennes favoritmat och välja en fågelmatare som är anpassad för just den.

Fågelmatare för talgbollar

Har du köpt hem talgbollar eller följt Granngårdens recept på hur du gör egna talgbollar? Då är det en god idé att satsa på en fågelmatare för talgbollar – en så kallad talgbollsautomat där många fågelvänner får plats. Talgbollar är ett säkert kort som ger många småfåglarna den energi de behöver. Välj talgbollar av hög kvalitet, utan nät och med en hög andel fett.

Fågelmatare för jordnötter

Har du köpt hem jordnötter till småfåglarna i din trädgård? Då ska du satsa på en fågelmatare för jordnötter – en så kallad jordnötsmatare. Jordnötter är ett säkert kort för småfåglarna som behöver extra näring under det kalla vinterhalvåret. En jordnötsmatare har oftast små hål och ett skyddsnät som stänger större rovfåglar utom räckhåll.

Fågelmatare för fågelfrön

Fröautomater, frömatare och fröstationer – fågelmatare avsedda för fågelfrön har många namn, men bidrar alla till att maten skyddas utan att riskera spillning. Småfåglarna behöver näringsrik fågelmat i form av olika fröblandningar under årets alla årstider, men fågelfrön är också en förutsättning för att småfåglarna ska klara sig under det kalla vinterhalvåret. Fyll din fröautomat med olika fröblandningar, hampfrön eller solrosfrön.