Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Fröautomat & Frömatare

Hitta fröautomat och frömatare för småfåglar här. Glöm inte fågelfrön till 🐦‍⬛ Hos Granngården hittar du ett brett sortiment av fröautomater och frömatare för småfåglar. Oavsett om du har en stor eller liten trädgård, kan du enkelt mata dina småfåglar med våra produkter. Vi har fröautomater och frömatare i olika storlekar, material och utföranden. Så oavsett vad du söker, kan vi hjälpa dig att hitta en produkt som passar dina behov. Vi erbjuder ett brett utbud i snygg design och en effektiv och praktiskt funktion.

Vad är en Frömatare?

Frömataren kan även kallas för fågelautomat, fröstation, fågelfröautomat eller fågelfrömatare beroende på vad du letar efter. Med en fröautomat eller frömatare kan du enkelt mata fåglarna med frö utan att riskera att spill sprids omkring. Maten hålls skyddad på avsedd plats.

Fördelar med Fröautomat och Frömatare

Att mata småfåglar är ett enkelt och trevligt sätt att hjälpa till att bevara vår natur. Våra fröautomater och frömatare är särskilt utformade för att underlätta detta. Här är några fördelar:

 • De håller fågelmaten torr och ren från smuts och spill.
 • De är enkla att fylla på och rengöra.
 • De lockar till sig olika småfågelarter, vilket skapar en mångfald i trädgården.
 • De är tillverkade av hållbara material som är anpassade för att klara olika väderförhållanden.

Vilken typ av Fröautomat eller Frömatare ska jag välja?

Det finns olika typer av fröautomater och frömatare på marknaden, så det är viktigt att välja en som passar dina behov och förutsättningar. Att ha småfåglar i trädgården kan ge många timmars fin underhållning. Varje fågelart har sitt naturliga sätt att äta på. De kanske äter sittandes på pinnar i träd, eller så greppar de fast i trädets bark. Det finns arter som helst äter från marken och de som är generalister. För att locka så många olika fågelarter som möjligt, använd olika typer av fågelmatare på olika platser i trädgården. Olika placering kan vara mer eller mindre långt från vegetation, på olika höjd och gjorda för olika sätt att äta på med olika innehåll. Här är några exempel:

Frömatare med skyddsbur

Gallerburen runt mataren är för att skydda så att glupska ekorrar, skator och andra kråkfåglar inte ska komma åt fröna i mataren så de räcker längre och småfåglarna får en fredad plats att äta på.

Rörsystem - fågelmatare i form av rör

Fröautomater med rörsystem består av flera små rör med små öppningar där fåglarna kan plocka ut fröerna. Denna typ av fröautomat är lämplig för mindre fågelkolonier och för de som vill ha en mer estetisk design. Perfekt för de fågelarter som vill sitta eller hänga på mataren och plocka i sig maten t.ex. olika mesar och finkar. Modeller med genomskinliga rör gör det enkelt att se när det är dags att fylla på mataren.

Bordsfröautomat och Fågelbord

En bordsfröautomat placeras direkt på marken eller på en plan yta och är lämplig för mindre fågelkolonier. De lockar särskilt till sig den vackra lilla rödhaken och andra arter som gärna äter från marken t.ex. järnsparvar, gärdssmygar, bofink, grönsfink, mesar, bergfink och inte minst klassiska koltrastar.

Tänk på hygienen och håll rent kring din fågelmatare

Våra kära småfåglar är glada för att sprätta omkring fröerna och skräa ner. Vi vill ju inte att den goda maten ska dra till sig möss och råttor så det är klokt att välja foderblandningar eller rena frön och nötter utan skal som ger mindre skräp runt matarna och att regelbundet städa runt frömataren.

Hur ska fågelmatarna placeras?

 • Minska risken för att fåglarna kolliderar med husets fönster genom att placera mataren antingen väldigt nära fönstret, max en meter bort eller rejält långt ifrån.
 • Fåglarna vill ha färskt vatten att dricka, ge dem en källa till dricksvatten i närheten av fröautomaten.
 • De små arterna vill ha nära till skydd så de kan flyga undan med "sitt byte" och äta i lugn och ro. T.ex. en tät häck, tujasnår eller busksnår.
 • Har du problem med ekorrar och katter? Placera isåfall mataren på en stolpe i ett öppet område minst 150cm från marken. Sätt en spärr på stolpen så inte ekorren kan klättra upp längs den ock komma åt mataren.
 • De flesta arter trivs med en matare som är placerad 150-180cm över marken.
 • Försök att finna en skyddad plats där det inte blåser kraftigt, en sydostligt läge så de kan äta i solen är optimalt.

Varför kommer inga fåglar till min fröautomat?

Om det är första gången du hänger upp fröautomater och erbjuder foder till småfåglarna i din trädgård så kan det ta flera veckor innan fåglarna börjar hitta dit. Säkerställ att allt är optimalt kring placeringen av automaten och lite frö på marken så det blir lättare för fåglarna att hitta i början kan vara värt att testa. Bästa tipset? Ha tålamod!

Vart kan jag köpa fröautomat? Handla på Granngården

Hos Granngården kan du hitta högkvalitativa fröautomater och frömatare till överkomliga priser, både online och i butik. Vi erbjuder ett stort urval

Kategori & Filter
  • Populära
21 produkter

Visar sida 1 av 1