Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Solrosfrön – Skalade & Oskalade

Näringsrika solrosfrön är fulla av energi och perfekta för att hjälpa våra småfåglar att hålla sig nöjda och mätta under alla årstider. Hos oss på Granngården hittar du allt från skalade solrosfrön, strimmiga och svarta solrosfrön. Du kan utfodra småfåglarna med bara solrosfrö eller kombinera med t.ex. jordnötter, talgbollar och fröblandning. Du kan också göra din egna fröblandning med hjälp av t.ex. hampfrö och jordnötter.

Vilka fåglar gillar solrosfrö?

Solrosfrön uppskattas av många småfåglar t.ex. gråsparv, grönfink, domherre, stenknäck, björktrast, nötväcka, pilfink, bofink, blåmes, koltrast och talgoxe gillar alla solrosfrön. De är kort och gott perfekta för nästan alla fåglar.

Vilka varianter av solrosfrön hittar du hos oss på Granngården?

Skalade solrosfrön

Med skalade solrosfrön slipper du spill under fågelbordet! och rester i trädgården. Det gör att fåglarna får i sig näringen utan att förbruka energi på att ta bort skalet från fröet. Vi sparar också in transporter där oätligt skal fraktas i onödan. Blir det mycket dyrare? Nej, inte när man räknar om kilopriset till de oskalade solrosfrönas kärninnehåll. Skalade solrosfrö görs av strimmiga solrosfrön. är dina trädgårdsfåglar vana att endast äta svarta solrosfrö? Då kan de tycka bättre om det än de skalade. Mest solrosfrön säljs under vintertid då kylan gör att fåglarna äter mer frö och uppehåller sig på mindre områden i din trädgård.

5 fördelar med skalade solrosfrön

  1. Enkel tillgång till näring: Skalade solrosfrön är en smidig och snabb föda för fåglar som inte behöver anstränga sig för att ta sig igenom skalet.
  2. Energirik kost: Skalade solrosfrön är rika på fett och protein, vilket ger fåglarna den energi de behöver.
  3. Attraherar många fågelarter: Skalade solrosfrön lockar en mångfald av fågelarter, inklusive finkar, talgoxar och småfåglar.
  4. Minskar spill: Eftersom skalet är borttaget minskar det spill och skräp runt fågelmatningsplatsen.
  5. Hanteras enkelt: För fågelskådare och trädgårdsentusiaster är skalade solrosfrön ett praktiskt och bekvämt val för fågelmatning.

Oskalade Strimmiga solrosfrön

Strimmiga solrosfrö har något lägre närings- och energiinnehåll jämfört med svarta solrosfrön, men de är lättare att skala och uppskattas därför av olika fågelarter. De innehåller lite mindre frö i relation till skal per kilo och uppfattas därför som billigare. Det strimmiga solrosfröet, även om de har ett tjockare skal än de svarta, har en kärna som ligger mer löst inuti skalet och de blir då mer lättskalade. Detta för att de t.ex. ska passa perfekt som saltade och rostade snacks i bl.a. mellanöstern. De är ett allsidigt frö om fungerar att mata med året runt, inte konstigt att det är det vanligaste fröet att mata våra småfåglar med!

Oskalade Svarta solrosfrön

De svarta solrosfröna har en högre andel kärna i relation till skal jämfört med de strimmiga solrosfröna. Det gör dem mer energitäta per kg och smakligare. De har ett tunnare men hårdare skal än de strimmiga fröna där skalet sitter tätt mot kärnan. Svarta solrosfrön brukar vara den vanligaste sorten att pressa solrosolja av. Världen över är de svarta solrosfröna absolut mest populärt att mata med, att vi uppe i norden ser de strimmiga som "standard" är en lokal företeelse. De passar utmärkt på vintern när behovet av energi är extra stort. Om du matar mycket duvor i din trädgård passar svarta solrosfrö utmärkt, duvorna slukar oftast fröet med skalet på.

Vanliga frågor om solrosfrön

Strimmiga eller svarta solrosfrön? Vad är bäst?

Svarta solrosfrö har ett högre fett- och näringsinnehåll än strimmiga solrosfrön. De räknas som smakrikare men har också ett tjockare hårdare skal än de strimmiga fröna. Det är mycket en fråga om tycker och smak - och fram för allt vana. Fåglarna behöver vara vana vid sina fröer och nyheter är inte alltid populärt direkt - så om dina fåglar är vana vid svarta frö, då lär de föredra dem före de strimmiga och tvärtom. För att passa de flesta fåglar i Sveriges alla trädgårdar har vi på oskalade solrosfrö en blandning med 70% strimmiga och 30% svarta. Så kan alla få lite av vad som passar dem bäst. Så kan vi säga att strimmiga är bättre än svarta? Eller att svarta solrosfrö är bättre än strimmiga? Nej, det beror som sagt helt på vana och tradition!

Handla solrosfrö på Granngården

Du kan både köpa fågelmat online på granngården.se och i butik. Beställer du dina fågelfrön online kan du välja med hemleverans direkt hem till dig, ett utlämningsställe eller leverans till din lokala Granngården-butik. Välkommen att köpa solrosfrön till fåglar i butik eller online på granngården.se!

Kategori & Filter
    • Populära
10 produkter

Visar sida 1 av 1