Gå till huvudinnehållet
Guide

Sätta upp fågelholk – när och hur?

Dela

Genom att sätta upp fågelholkar hjälper du många småfåglar samtidigt som du bevarar den biologiska mångfalden. Ta del av tipsen och tänk på detta när du sätter upp din fågelholk!

 

 

  • sätta upp fågelholk i träd - så gör du. läs mer på granngården.se

    Sätta upp fågelholk - placering

    Fågelholkar kan hängas upp på husväggar, stolpar eller i ett träd och behöver inte sitta högre upp än ett par meter. Placera holken på en lugn plats - skyddad från vind, regn och snö. Med lite höjd får fåglarna dessutom extra skydd mot rovdjur som härjar på marken - som med fördel ska vara lite snårig. Fågelungar som tids nog ska ge sig ut på en flygtur har då skydd när de beger sig utanför sitt trygga hem. 

    Om du väljer att sätta upp fågelholken i ett träd ska du undvika att göra detta med spik och ståltråd då det kan skada trädstam och grenar. Använd istället ett rejält band att fästa fågelholken med. Plocka bort grenar i nära anslutning till fågelholken så att skator eller ekorrar inte tar sig dit och plundrar. 

    Om du inte har möjlighet att sätta upp en fågelholk, har du kanske plats för en fågelmatare eller ett par talgbollar? Fågelmatare finns i många olika varianter och är särskilt fördelaktig om vintern då det kan vara svårt för småfåglarna att hitta mat. 

  • vilket väderstreck för fågelholken - på granngården.se

    Sätta upp fågelholk - väderstreck

    Fågelholkar används främst på våren när fåglarna lägger sina ägg, men fungerar även som skydd under det kalla vinterhalvåret. När våren återvänder och flyttfåglarna kommer tillbaka väljer de i första hand fågelholkar som blivit lite väderbitna framför en ny - men den som väntar på något gott! Förr eller senare tar de sig gästfriheten och flyttar in!

    Det kan vara svårt att förutse vad som är ett bra väderstreck att sätta upp fågelholken på. Värmen om våren varierar mycket från år till år och om det är en riktigt varm vår ska du undvika söderläge där det är som varmast. För att hjälpa fågelungarna spara kraft och göra sig av med värme är det fördelaktigt om du placerar fågelholken i skugga. I Sverige är det sällsynt med hetta om våren och det är snarare kylan som blir ett större problem.

    När du sätter upp din fågelholk spelar egentligen inte så stor roll. Det går bra att hänga upp den när som helst, men det kan ta lite olika tid för fåglarna att flytta in i holken. Ibland går det på bara några dagar, medan det ibland kan ta upp till ett år. Vill du tajma in häckningsperioden när du ska sätta upp fågelholken är det bra att känna till att mesfåglar börjar bygga på sitt bo redan tidigt i april i södra Sverige. 

  • hål i fågelholk - läs mer på granngården.se

    Välja fågelholk - hål och storlek

    Storleken på holkens hål kommer att påverka vilka fåglar som flyttar in. Är hålet 3 centimeter i diameter kommer blåmesen, entitan, talltitan, rödstjärten eller svartvit flugsnappare att göra sig hemmastadda. Talgoxen, pilfinken och gråsparven kan också hit dit, men ett hål som är snäppet större är generellt att föredra. Fåglar som rödstjärt, sädesärla och rödhake vill ha ett boende med större, kantig öppning.

    Välj med fördel flera fågelholkar med olika storlek på hålen om du önskar mångfald i trädgården, men sätt inte upp likadana holkar för nära varandra. Då kan det bli konkurrens mellan två hanar av samma art som ogärna ser andra i sitt revir. Som tumregel kan du ha 25 meter mellan två holkar av samma sort.

  • städa fågelholken - se mer på granngården.se

    Städa holken

    Koltrast - Sveriges nationalfågel

    Koltrasten är mångas favorit och Sveriges nationalfågel. Den trivs i öppna holkar med utskjutande tak, nära marken där den ofta håller till. Koltrasten har inte bara en vacker stämma, utan äter också sniglarna i trädgården.

    Allierad insektsätare

    Visste du att fåglar med ungar sätter i sig hundratals insekter på en dag? Bra allierade i kampen mot till exempel bladlöss i trädgården – och dessutom är ungarna väldigt söta. 

    Sällskapliga staren

    Staren är en mycket social fågel som inte har något emot att dela boende med sina artfränder. Staren föredrar en rymlig holk med ett större ingångshål och när det kommer till staren kan du sätta upp flera fågelholkar då den tacksamt tar emot extra husrum. Gladeligen äter staren insekter, mask, frön och frukt. 

    Installera en kamera i fågelholken

    Ett roligt tips är att bygga in en kamera i din fågelholk. Då kan du följa vad som händer i fågelhuset och se både häckning, kläckning och matning av fågelungar. Tänk bara på att kameran måste vara mycket liten för att inte störa fåglarna i holken. 

    Glöm inte att städa fågelholken

    Se till att städa rent i fågelholken när säsongen är slut! Studier har visat att en holk som rengörs är populärare bland fåglarna nästa säsong. Liksom vi människor slipper nämligen även fåglarna helst loppor som kan vara kvar från förra årets invånare. Dessutom kan gammalt bomaterial dra till sig vatten och ruttna, så att städa fågelholken gör att den håller längre. Töm holken och släng skräpet i en plastpåse som du lägger i soptunnan.

Hålmått för olika fåglar

Välj rätt hål till fågeln som är på besök hos dig!

hål i fågelholk

Fler tips

Tre snabba knep för att sätta upp fågelholken – se filmen!