Gå till huvudinnehållet

Bett

Att hitta rätt bett till din häst är en stor djungel och det enda sättet att veta vad som passar i din träning av hästen är att testa sig fram. Generellt sätt brukar man börja med två- eller tredelade snälla, massiva bett på unghästar som inte är så vana vid att ha bett i munnen. När hästen sedan blir äldre och man märker av dess temperament mer så kan man börja laborera med olika bett beroende på ridsportgren man utövar.

Vilket bett passar din häst

Vilket bett som passar din häst i vardagen är beroende av olika faktorer som temperament, typ av arbete och om det är träning eller tävling.
Håller man på med dressyr på högre nivå så rider man antagligen med ett kandar på tävling (beroende på klass) men använder ett vanligt, enklare bett hemma. Rider man hoppning eller fälttävlan behövs det kanske ett starkare bett (som pessoabett, pelham eller kimblewick) om din häst är pigg och stark mellan hinder.

Olika sorters bett

Nedan listar vi några av de vanligaste betten och hur de fungerar:

  • Två- eller tredelat - ett enkelt standardbett som fungerar i det mesta vardagliga arbetet med de allra flesta hästarna. Tredelat anses av vissa ligga bättre inne i hästens mun men återigen är det olika på alla hästar så man får testa sig fram till det bett som funkar bäst på din häst.
  • Pessoabett - är ett lite skarpare bett med hävstångseffekt. Det finns pessoabett med en eller två ringar under den stora bettringen och alltid en enkel ring ovanför där sidostycket ska fästas. Det som avgör hur mycket hävstång det blir är beroende av i vilken av de nedre ringarna man fäster tygeln i. Detta bett kan även användas med delta.
  • Hackamore - är ett bett som inte ligger i hästens mun utan det är som en hårdare "nosgrimma" uppe på nosen med en rem eller kedja under nedre delen av käken. Det har sedan två skänklar så när det sätts fast på tränset och används vid ridning blir det ett tryck på hästens nacke samtidigt som det har en viss hävstångseffekt.
    Detta bett kan med fördel användas efter att hästen har träffat tandläkare men passar även vissa hästar som är extra känsliga just med bett i munnen. Hackamore kan vara både milt och skarpt och hur just din häst kommer reagera är omöjligt att svara på men absolut värt att prova! Alla hästar är olika och därför passar det inte heller alla men kan ändå vara bra att ha hemma. Tänk på att detta bett verkar med mycket kraft över hästens känsliga nosrygg och bör enbart användas av mer erfarna ryttare!
  • Kandar - består av två bett i kombination - dels ett kandar- eller stångbett och sen även ett smalare bridongbett (två- eller tredelat). Denna bettkombination används alltid med två tyglar på dressyrtävling och inom högre klasser där. I enstaka fall används detta inom hoppningen också men den kombinationen av bett blir ganska skarp och bör därför enbart användas av erfarna ryttare. Rent allmänt är kandar inget som kan eller bör användas av alla utan enbart erfarna ryttare.
  • Baucherbett - ett bett som har vuxit i popularitet senaste åren och det har en god förklaring. I sitt standardutförande är det väldigt likt de enkla två- och tredelade betten men med skillnaden att det är en liten skänkel med en liten ring ovanför bettringen och att själva skänkeln är fast (alltså inte rörliga bettringar). Detta medför att det är snällt men man får en liten hävstångseffekt och det funkar bra i markarbetet på de flesta hästarna. Bettet finns hos oss i både två- och tredelad variant och är ett bra bett att ha i din hästgarderob.
  • Kimblewickbett - även kallat "jaktbett" då det har använts mycket i England och har en gammal historia. Kimblewick är ett lite skarpare bett som används med kindkedja och beroende på hur hårt den spänns desto skarpare blir bettet. Man har två hål där man kan fästa tygeln i bettringen och det avgör hur stor hävstångseffekt det blir. Det här bettet passar erfarna ryttare som rider starka hästar då man får en snabbare kontakt och förfinad kommunikation mellan t.ex. hinder på tävlingsbanan.

Hitta rätt bett hos oss

Vi säljer de flesta bett till häst som du behöver i vardagen beroende på just dina behov. Vi har vanliga tredelade bett, baucherbett (både två- och tredelade), bett med sweet iron, Sensoganbett från Sprenger, kandarbett, massiva tvådelade bett, pessoabett, bridongbett, kimblewickbett, D-ringsbett, hackamore, pelhambett (rakt och tvådelat) och bett med äppelsmak.

Vi har även kindkedjetunnel i olika modeller, bettskivor från Acavallo, kindkedja och pelhamdelta från Sprenger, tungsticka samt Sealtex latextejp.

Vill du läsa mer om hur du väljer rätt bett till hästen, se vår bett-guide.

Köpa bett online eller i butik

Vi säljer många olika sorters bett och tillbehör till bett för häst från bland annat Sprenger, Horse Guard, Three Horses och Källquist. Behöver du även köpa ett nytt träns till din häst så hittar du alla modeller här.

Köp bett i butik eller online på granngården.se. Beställ enkelt online och få din order levererad direkt till dörren!

Kategori & Filter
    • Populära
93 produkter

Visar sida 1 av 4

Kategorier