Gå till huvudinnehållet

Benskydd & Boots

Benskydd är till för att skydda hästens känsliga ben från slag och skador på senor, blodkärl och ligament. Hästar i träning och arbete kan lätt få slag på insidan och utsidan av benen, medan sår ofta uppkommer av bus i hagen.

Tänk dock på att hästens ben kan bli för varma av att ha skydd på hela tiden så gör en egen avvägning av hur mycket skyddad din häst behöver vara. Att skydda sig mot allt när man har häst är i princip omöjligt och allt kan hända men satsa i första hand på ett par bra benskydd för den aktiva vardagen och träningen så har du kommit en bra bit på vägen.

Varför behöver hästen benskydd?

Benskydd är en viktig del för en komplett hästutrustning för att förhindra att nya skador uppkommer och gamla återkommer. Vilken typ av skydd just din häst behöver beror på hästens rörelsemönster samt vilken ridsport ni utövar.
Till hopphästar använder man i större utsträckning senskydd än något annat då det skyddar hästens senor mot islag från bommar och dylikt medan en dressyrhäst kan ha större problem med att benen stryker sig mot varandra och det blir skav - till dressyrhästar används i större utsträckning traditionella strykkappor eller nuförtiden oftast kallat benskydd.

Hos Granngården hittar du olika typer av benskydd, damasker, boots, transportskydd, kotskydd och senskydd. Vi har benskydd från populära Back on track i konstläder och neopren till fram- och bakben. Vi har också benskydd från Veredus, Horse Guard, Källquist, BR, Horseware och flera andra välkända varumärken. Välj bland värmande skydd, stötdämpande skydd och skydd med syntetpäls, teddy eller konstull. För dig som är hoppryttare har vi senskydd i rätt storlek och vikt enligt rådande tävlingsreglemente som kan användas både på och utanför tävlingsbanan.

Damasker och strykkappor

Damasker och strykkappor är något högre än sen- och benskydd och sluter runt en större del av hästens framben. Oftast används damaskerna vid markarbete samt dressyr för att skydda mot slag. I Granngårdens sortiment finns dressyrdamasker från Horse Guard med eller utan ludd. Strykkappor är precis som damasker till för att skydda benen från att stryka mot varandra och finns som fram- och bakkappor där framkapporna är lite högre och längre än bakkapporna.

Senskydd och kotskydd

Senskydd används ofta för att skydda hopphästens ben från slag mot senorna på baksidan av frambenen, men kan lika gärna användas vid uteritt i skogen eller vid fälttävlan där senorna behöver extra skydd mot senskador. Senskydden har ofta elastiska kardborreband och är till för att användas under en kortare period, till exempel under träning. Senskydd bör därför inte användas vid längre utevistelse som till exempel i hagen, då det är bättre med oelastiska benskydd. I vårt sortiment finns senskydd för framben och bakben från bland annat Horse Guard och BR. Senskydden (även kallat kotskydd) till hästens bakkota fungerar även dom stödjande och skyddande men är mindre och kortare än senskydden som används till hästens framben.

Boots till häst

Boots är till för att skydda hovar och ballar om hästen lätt trampar på sig själv under träning, arbete eller längre utevistelse. Boots kan i vissa fall användas om din häst gärna trampar av sig en sko i hagen då och då. Ett bra tips är då att ha ett par olika boots att byta mellan och köp gärna i häftiga färger så att du enkelt kan hitta bootsen i hagen om din häst tappar dem också. Här hittar du många olika färger på häftiga boots, exempelvis limegröna eller cerise men vi säljer även snygga svarta och bruna boots till träning och tävling.

I Granngårdens sortiment hittar du massvis av boots i gummi, neopren och konstläder, med eller utan ludd. Välj bland boots med kardborreknäppning, fårskinn, reflexer och dekorationer från Källquist, BR, Hansbo Sport och Seahorse. Vi har även reflexboots till uteritten och boots med syntetpäls.

Transportskydd

Transportskydd sluter över hästens hela ben, över hästens framknä på frambenen och över hasen på bakbenen. De är till för att skydda hästen mot skador under transport samt lastning och är utformade för just stillastående användning för att inte påverka hästens blodcirkulation negativt. I Granngårdens sortiment finns snygga transportskydd från BR och Horseware som skyddar din häst på resan.

Tänk på att vissa hästar inte tycker om att ha transportskydd på bakbenen på resor och då kan röra sig mer med skydd än de hade gjort utan. Som i allt annat umgänge med hästar är det viktigt att du lär känna just din häst och vet vad just den trivs med eller inte. Ett tips är att prova åka med bara transportskydd fram i början när den är unghäst eller bara ny för dig och sedan prova med alla fyra transportskydden på.
Sparkar den eller rör sig mer än vanligt - använd enbart transportskydd fram. En häst som står lugnt och stilla och känner sig trygg åker mycket bättre än en orolig häst och det sparar er båda energi och bekymmer. Åk säkert med din häst och njut av tillvaron.

Köp benskydd till din häst online eller i butik

Hos oss på Granngården kan du köpa olika typer av benskydd, damasker, senskydd, transportskydd och boots till din häst online eller i butik. Välkommen till oss!

Kategori & Filter
    • Populära
56 produkter

Visar sida 1 av 2

Kategorier