Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Longering

Att ge din häst ett varierat arbete är lika viktigt som att man själv bör träna allsidigt och varierande för en god hälsa. Man bör arbeta sin häst från marken (gärna longering eller tömkörning) i alla fall en gång i veckan och är hästen yngre än 6 år är det bra att göra det minst två gånger per vecka. Detta beror på att hästens skelett inte växer färdigt förrän vid ungefär 6 års ålder och det då är extra viktigt att bygga upp en stark ryggmuskulatur för att få en hållbar häst för framtiden.

Varför ska man longera eller tömköra sin häst?

Longering och tömkörning är ett väldigt bra arbete från marken och framförallt för den unga ridhästen eller ponnyn så att den lär sig vilka signaler som gäller för start, stopp och att vända. Det här arbetet kan påbörjas redan när hästen eller ponnyn är ca 2 år då man kan börja arbeta den kortare pass och sedan successivt öka ju äldre den blir. Longering och tömkörning kan påbörjas tidigare än ridning eftersom det inte belastar hästryggen på samma sätt och det är en fördel om hästen vet vilka signaler som gäller innan en ryttare kommer upp på ryggen.

Att longera eller tömköra sin häst är utmärkt variation i vardagen och gör att du får en gladare häst som gärna samarbetar med dig. Arbete från marken är tyvärr underskattat i många stall runtom i landet men om man börjar arbeta hästen mer från marken så märker man snabbt att det ger en ökad kontakt mellan häst och ryttare.

Vid tömkörning så ta hjälp av en erfaren person i början då det kan kännas som mycket att hålla reda på med två tömmar, en pisk och så en häst förstås! Om du tar hjälp redan i början så kommer det även bli rätt redan från start och det blir så mycket lättare då. Var sen inte rädd för att prova själv när din häst är van vid arbetet men gör det först under uppsikt av en erfaren tränare.

Vi har alla tillbehör för longering

Här kan du hitta alla tillbehör du behöver för longering och tömkörning av din häst.

Köpa tillbehör för longering och tömkörning här på Granngården

Köp det du behöver för att kunna longera eller tömköra din häst i din lokala Granngården-butik eller online. Välkommen till oss!

Kategori & Filter
    • Populära
6 produkter

Visar sida 1 av 1