Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Vitaminer - Häst

Vitaminer till Häst – optimal hälsoutveckling! På Granngården hittar du ett brett utbud av högkvalitativa vitaminer från kända varumärken som Krafft, Foran Equine Products, Trikem Vimital och Emin. Vårt sortiment täcker alla behov för att säkerställa din hästs välbefinnande och prestationsförmåga. Behöver du komplettera med mineraler till hästen så har vi ett brett utbud även där.

Vitaminer som din häst behöver

Vitamin A

Vitamin A är avgörande för hästens hälsa genom att skydda slemhinnor, reglera fertilitet, ämnesomsättning, immunförsvar och syn. Eftersom naturligt foder saknar direkt vitamin A, omvandlas betakaroten från gröna växter och morötter till vitamin A i kroppen. Betakaroten är ett viktigt förstadium till vitamin A och en nyckelkälla för att tillgodose hästens behov.

Behov: Vid foderstat med blekt eller inplastat vallfoder och spannmål kan tillförsel av vitamin A behövas, särskilt för unghästar och avelsston. Behovet ökar också vid hårt arbete samt under dräktighet och digivning.
Bristsymptom: Brist på vitamin A kan visa sig genom försämrat mörkerseende, förtjockad hud och hornhinna, ökad infektionskänslighet och nedsatt fertilitet.
Toxicitet: Överdosering av färdigbildat vitamin A (ej betakaroten) kan leda till viktminskning, urkalkning av skelettet och ökad hjärtfrekvens.


Vitamin B

Vitamin B-komplexet är avgörande för hästens välmående genom att påverka energiomsättningen, produktionen av röda blodkroppar, syntesen av viktiga aminosyror och nervsystemets funktioner. De flesta B-vitaminer produceras av mikroorganismerna i grovtarmen. Stress eller överflöd av stärkelse i kosten kan leda till brist på B-vitamin.

Behov: Tillsammans med vanliga foder täcker hästens egen produktion oftast det dagliga behovet. Högpresterande hästar kan behöva extra B-vitamin som tillskott på grund av små mängder grovfoder och fler foderbyten under resor.
Bristsymptom: Brist på B-vitamin kan påverka hästens energinivå, blodproduktion, och nervsystem.
Toxicitet: Överskott av det vattenlösliga B-vitaminet är ofarligt och utsöndras i så fall med urinen.

Vanliga B-vitaminer: B1, B2, B6, B12, pantotensyra, biotin, niacin och folinsyra.


Vitamin C

Vitamin C är vattenlösligt och hästen kan producera det vid behov från kroppens glukos. Även om brist är ovanligt, kan dess upptag från tarmen vara begränsat vid brist. Studier har visat att injektion av Askorbinsyra (alternativ beteckning av vitamin C) har gett ökad spermiekvalitet hos hingstar samt oralt intag har gett högre fertilitet hos ston.

Behov: Ingen extra tillskott behövs normalt sett, men vid omfattande vävnadsskador eller större operationer kan tillskott behövas, främst genom injektion.
Bristsymptom: Ovanligt hos hästar, men vid brist kan det leda till nedsatt järnupptag och dålig sårläkning.
Toxicitet: Eftersom vitamin C är vattenlösligt, kan eventuellt överskott utsöndras med urinen, vilket gör överdosering ofarligt.


Vitamin D

Vitamin D finns naturligt i vissa foder, som leverolja, och bildas när solens UV-strålar träffar hästens hud. Lusern är en bra källa till vitamin D. Även om vitamin D inte påverkar kalciumupptaget i hästens tarmar som det gör hos andra djur, är det viktigt för kalciumomsättningen i skelettet.

Behov: Under vinterhalvåret krävs alltid tillskott eftersom solljuset där vi bor inte är tillräckligt för att täcka behovet av D-vitamin. Brist är ovanligt hos hästar med utevistelse, men de som bara är i stallet utan solljus kan behöva tillskott.
Bristsymptom: Bristen på vitamin D kan göra så att skelettet inte får tillräckligt med mineraler och blir svagare, vilket kan leda till benskörhet hos både unga och gamla hästar.
Toxicitet: Överdos av vitamin D är farligt för hästar 👉👉 D-vitamin är toxiskt redan om foderstaten tillför 4-5 gånger behovet och kraftig överdosering kan leda till dödsfall på grund av skador i hjärtmuskulaturen.


Vitamin E

Vitamin E finns i bete och grönt vallfoder och påverkas av tillgången på vitamin C och selen. Det fungerar som en antioxidant, skyddar mot fria radikaler och kan stärka immunförsvaret i tillräckliga doser.

Behov: Små dagliga doser är att föredra för att bibehålla koncentrationen i vävnaderna. Behovet varierar med foder och prestanda, särskilt vid intag av fleromättat fett. Selen och E-vitamin kan ersätta varandra delvis och samverkar. Tillskott är att rekommendera, främst till hårt tränande hästar men även till dräktiga ston för att ge fölen en bra start i livet.
Bristsymptom: E-vitaminbrist kan leda till muskelskador och det värsta är om det drabbar hjärtmuskeln då det i sin tur leder till hjärtfel.
Toxicitet: Vitamin E är giftigt endast vid mycket höga doser.

Köp vitaminer till häst online eller i butik

Hos oss på Granngården kan ställa frågor om vitaminer samt handla vitaminer till häst både online med hemleverans på Granngården.se eller i din närmsta butik!

Kategori & Filter
    • Populära
42 produkter

Visar sida 1 av 2