Gå till huvudinnehållet

Vitaminer - Häst

Hos Granngården finns alla de vitaminer till häst du kan behöva för att tillgodose din hästs behov. Vi har bra vitaminer från välkända varumärken som till exempel Krafft, Foran Equine Products, Trikem Vimital och Emin. Behöver du komplettera med mineraler till hästen så har vi ett brett utbud även där.

Vitaminer som din häst behöver

Vitamin A

Vitamin A skyddar och återbygger hästens slemhinnor. Det kan även påverka hästens fertilitet och ämnesomsättning. Brist på Vitamin A kan ge försämrat mörkerseende, förtjockad och förhårdnad hud och hornhinna, försämrad fertilitet och ge ett sämre immunförsvar mot infektioner. Vitamin A finns inte i hästens naturliga fodermedel utan enbart i animaliska foder som t.ex. lever och fiskolja.

Vitamin B

Vitamin B är vattenlösligt och tillverkas av mikroorganismerna i hästens grovtarm. B-vitamin underlättar hästens energiomvandling, dess produktion av röda blodkroppar och aminosyror samt hästens nervsystem.
B-vitaminer tillförs oftast i tillräcklig mängd via normala fodermedel hos normalpresterande hästar och tillskott behövs endast till hästar som är högpresterande. Detta då de i de flesta fall utsätts för snabba foderbyten (vid långa resor) och ibland äter mindre grovfodergivor. Vissa påstår att hästar måste få tillskott av B-vitamin vid pälsfällning och -sättning men det finns i dagsläget inga studier som påvisar positiva effekter av detta.
Överskott av B-vitamin är ofarligt och utsöndras i så fall med urinen.

Vitamin C

Vitamin C är vattenlösligt och är ett vitamin som hästen själv bildar beroende på behov men hjälp av kroppens glukos. C-vitaminbrist är ovanligt men skulle det hända så är hästens förmåga att ta upp C-vitamin från tarmen begränsad och det är istället en intravenös injektion som påstås vara det bästa alternativet. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn från hemoglobinet i blodet och transportera syre till alla delar i kroppen. Vitaminet fungerar även som katalysator vid bildandet av kollagen, vilket finns i brosk, senor och ligament = stor betydelse för hästens hållbarhet.
Tillsammans med vitamin E så fungerar vitamin C som en antioxidant vilket skyddar cellerna mot skador från fria radikaler och i sin tur även främjar immunförsvaret.
I normalfallet behövs inget extra tillskott av vitamin C utan det är först vid omfattande skador på vävnad eller större operationer som ett tillskott kan behövas och iså fall förslagsvis genom injektion. Studier har visat att injektion av Askorbinsyra (alternativ beteckning av vitamin C) har gett ökad spermiekvalitet hos hingstar samt oralt intag har gett högre fertilitet hos ston.

Vitamin D

Vitamin D är ett vitamin som dels finns i ett fåtal fodermedel som till exempel leverolja men som även produceras då solens UV-strålar träffar hästens hud. Lusern är ett fodermedel som är rikt på vitamin D. Hästens kalciumupptag i tarmen påverkas inte av vitamin D (till skillnad från många andra djurslag) men vitaminet är viktigt för att kalcium ska omsättas i skelettet. Dessutom är det viktigt för njurarnas och tarmarnas funktion och brist på D-vitamin kan innebära omfattande effekter på ämnesomsättningen i hästens skelett. Följden blir avmineraliserad benvävnad och det kan leda till benskörhet hos både föl och äldre hästar. Under vinterhalvåret krävs alltid tillskott eftersom solljuset där vi bor inte är tillräckligt för att täcka behovet av D-vitamin. Hästar som står mycket inne på stall och inte är ute så mycket i solen kan också behöva tillskott. Viktigt att tänka på är att D-vitamin är toxiskt redan om foderstaten tillför 4-5 gånger behovet och kraftig överdosering kan leda till dödsfall på grund av skador i hjärtmuskulaturen.

Vitamin E

Vitamin E finns det gott om i bland annat bete och grönt vallfoder. Förmågan att ta upp vitamin E påverkas i viss mån av tillgången på vitamin C och selen. Vitamin E påverkar i sin tur hästens förmåga att ta upp kalcium, natrium, koppar och järn. Vitamin E har som främsta uppgift att skydda hästens celler och hindrar att de bryts ner under muskelarbete. Det är också viktigt för att stärka hästens immunförsvar. Vitamin E är fettlösligt och lagras i fettvävnaderna, levern och musklerna (men inte lika länge som vitamin A). Därav är det att föredra mindre, dagliga mängder vitamin E jämfört med att ge större mängder vid enstaka tillfällen. E-vitaminbrist kan leda till muskelskador och det värsta är om det drabbar hjärtmuskeln då det i sin tur leder till hjärtfel. Bra att veta är även att E-vitamin är giftigt endast vid mycket höga doser och därför är tillskott att rekommendera, främst till hårt tränande hästar men även till dräktiga ston för att ge fölen en bra start i livet.

Köp vitaminer till häst online eller i butik

Hos oss på Granngården kan ställa frågor om vitaminer samt handla vitaminer till häst både online med hemleverans på Granngården.se eller i din närmsta butik!

Kategori & Filter
    • Populära
37 produkter

Visar sida 1 av 2