Gå till huvudinnehållet
Hästar i vinterhage. Läs om fodertillskott till hästen på granngården.se
Tips

Fodertillskott till hästen - stödutfodring

Dela

På samma sätt som att det är viktigt att ha en successiv övergång från installning till grönbete är det minst lika viktigt att vara noggrann när hästen stallas in på hösten. Vi tipsar om viktig stödutfodring och fodertillskott till hästen.

Under vintern, när många hästar står installade, börjar man fodra med nytt grovfoder och behöver därmed ge fodertillskott till hästen med både vitaminer och mineraler.

B-vitamin för häst - viktigt tillskott

Hästen producerar B-vitamin i tjocktarmen. Det kan vid olika tillfällen ändå vara en fördel att tillföra extra B-vitamin till hästen i foderstaten, exempelvis om din häst lider av minskad aptit eller vid pälsfällning, glanslös päls, stress eller försämrad funktion i tjocktarmen. B-vitamin kan också vara bra att ge vid grovfoderbyte eller om din häst är sjuk.

Hästar som börjar bli till åren kan ha svårare att ta upp B-vitamin, då är det extra viktigt att som hästägare vara uppmärksam på låg energiomsättning eller dålig lyster i pälsen, och då tillföra fodertillskott.

Omega 3 bra för benstrukturen

Det finns inte lika mycket omega 3 i kraftfoder och torkat grovfoder som i grönbetet. Därför kan det vara en fördel att ge hästen fodertillskott med omega 3 under vintersäsongen. Omega 3 bidrar bland annat till förbättrad benstruktur, hovarnas kondition och är även lugnande för hästens temperament.

Vatten och salt är ett måste

Vatten är en viktig del i hästens foderstat. För att hästen ska hålla sig frisk och pigg behöver den en bra vätskebalans i kroppen. Normalt dricker en häst mellan 20 och 40 liter vatten på en dag – den mängden kan dessutom fördubblas vid hög aktivitet eller varmare väder. Därför är det väldigt viktigt att se till att din häst dricker ordentligt. 

Minst lika viktigt som tillgång till vatten är att vattnet håller god kvalitet och hygien. Om du misstänker att din häst inte dricker ordentligt kan det ha att göra med att hästen inte får i sig tillräckligt med salter. Under vinterhalvåret behöver din häst ungefär 50 gram salt om dagen. Säkerställ att hästen alltid har tillgång till en saltsten och var uppmärksam på om du eventuellt behöver tillföra extra salt till foderstaten.