Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Gräsmatta - så höstgödslar du gräsmattan. Läs mer här!
Tips

Höstgödsla gräsmatta och perenner — när och hur?

Dela

Trots att växtsäsongen går mot sitt slut finns det en hel del att göra i trädgården. Med gödsel förbereder du gräsmatta och växter för kommande säsong. Så här gör du när du ska höstgödsla!

Även om du fortfarande skördar grönsaker för fullt och plockar vackra blommor i trädgården så kan du redan nu börja förbereda din trädgård för vintern och kommande växtsäsong. Att höstgödsla gräsmatta och perenner är en perfekt avslutning på säsongen och välkommen energi och näring inför våren.

 • Gräsmatta

  När ska man höstgödsla gräsmatta och växter?

  Gödsla när trädgården fortfarande är i liv, så tidigt som möjligt på sensommaren. En viktig tumregel är att gödsla trädgården innan trädens blad hunnit gulna och växterna gått in i sin viloperiod. Då tar de upp gödsel på ett bättre och mer effektivt sätt. Det innebär också att de får bättre förutsättningar för att bilda fler blomknoppar till våren.

  Till skillnad från när du gödslar på sommaren så är höstgödsel mindre kväverik, men innehåller desto mer kalium och fosfor. Detta är ämnen som dina växter behöver för att få kraft att stå emot sjukdomar och klara vintern och kylan bättre.

 • Gräsmattegödsel, hand som håller i gödsel

  Vad ska man höstgödsla?

  Gräsmatta och unga perenner behöver gödslas till hösten. Dina grönsaker eller sommarblommor däremot, de brukar redan ha tagit upp den näring de behöver och klarar av. Dessa behöver du med andra ord inte höstgödsla.

  Höstgödsla gräsmattan

  En näringsfattig gräsmatta kan lätt angripas av mögelsvamp, därför är det bra att gödsla inför hösten och vintern.

  På hösten när temperaturen sjunker och vintern stundar är det viktigt att välja gödsel med låg kvävehalt och hög kaliumhalt. Det är därför höstgödsel lämpar sig så bra för gräsmattan. För att gräset ska få så bra övervintring som möjligt vill du inte att dess tillväxt ska vara för intensiv, då gräset lättare skadas av kyla och snö. Höstgödsel en bra sammansättning av ämnen som dämpar tillväxt och istället stärker gräsplantan.

  Höstgödsla perenner

  Unga perenner behöver all näring de kan få under sensommar-månaderna för att bli helt etablerade. Med unga menas växter du har planterat de senaste åren.

 • Gödsel i spridarvagn

  Hur höstgödslar man?

  Du kan använda samma gödsel till hela din trädgård. Vilket som är det bästa höstgödslet för din trädgård kan du läsa på produktsidan eller förpackningen. Där står alla egenskaper noga listade så att du ska kunna välja rätt.

  Det är viktigt är att du sprider ut gödslet jämnt över den yta du vill ge näring till. Att ta hjälp av en spridarvagn eller kratta är ett hett tips. Om du passar på att gödsla innan en regnskur så hjälper regnet sedan till att finfördela gödslet i trädgården direkt. Om det endast är torra dagar i sikte så kan du istället vattna för att få samma effekt. På förpackningen står det exakt hur du ska göra och fördela gödslet. Följ dessa råd noga då fosfor inte bör spridas mer än nödvändigt.