Odla tomater - 6 tips online på granngården.se

Odla tomater - 6 tips!

Odla tomater! 6 tips till tomatodling online på granngården.se

1. Tomatfrön, välj rätt sort!

Utgå från dina förutsättningar när du sår tomater. Har du växthus eller ska du odla utomhus kruka eller mot en solig vägg? Växthussorter håller inte för odling utomhus, då kan du istället prova dvärgbusktomater. Ska du odla på balkongen passar busktomat eller ampeltomat. I växthus, miniväxthus och drivbänkar går det bra att odla i stort sett vad som hels med vilka fröer du än önskar.

Så tomater i rätt tid! Läs våra tips om tomatplantor online på granngården.se

2. Plantera tomaterna i rätt tid

Om du har ett stort växthus med stödvärme kan du så tomater i början av mars. Har du ett kallt växthus gör du det i istället mitten av mars. Ska du plantera utomhus i kruka eller vid en solig och vindskyddad vägg får du vänta till början av april innan du kan plantera tomaterna.

Välj rätt jord till dina tomater! Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

3. Bra jord och växtbelysning

Se till att använda en bra såjord eller planteringjord som är sandig och luftig ,så att rötterna får ordentligt med syre och inte blir dyig. Använd en odlingslåda med plastlock för att behålla fuktigheten. Plantorna behöver rikligt med ljus så använd gärna växtbelysning. Tänk ocksåpå att plantorna ska vattnas försiktigt så de inte blir övervattnade.

Plantera tomater i större krukor! Läs mer online på granngården.se

4. Plantera om i större krukor

När plantorna är runt fem centimeter höga kan du skola om i större krukor. Använd planteringsjord av bra kvalitet och ställ ljust men inte för varmt. Svala nätter och mycket sol på dagarna ger kompakta fina plantor, medan för mycket värme och lite ljus ger höga magra skott.

Ta ut tomatplantorna när det är frostfritt! Läs tips online på granngården.se

5. Placera tomatplantorna utomhus

Tomatplantorna placerar du i växthus eller utomhus i 20-literskrukor när det är garanterat frostfritt. Uteplantor kan du under försommaren skydda med markduk, fiberduk eller juteväv inna det har blivit varmt. Tomatplantorna behöver sedan bindas upp med till exempel växtstöd för att inte gå av.

Tomatplantor - så sköter du dom! Läs mer online på granngården.se

6. Tomatnäring och skötsel 

Ge din tomatplanta en svag växtnäring en gång i veckan som är rik på kalium och fosfor. Undvik näring som innehåller mycket kväve, det kan ge tomaterna dålig smak. Förbättra gärna jorden med jordförbättring som trädgårdjord, eller genom att tillsätta lite trädgårdkalk elelr vedaska. Tänk också på att knipsa av skott som växer i grenvecken på tomatplantorna (ej busktomater), så de inte växer åt alla håll och tar kraft från tillväxten.