Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Blåa penséer
Guide

Penséer - allt du behöver veta

Dela

Vill du starta våren? Plantera penséer! Denna älskade blomma är mer än bara en vårblomma. Det är en av våra tuffaste blommor som klarar temperaturer ända ner till fryspunkten.

Penséer är frosttåliga vårblommor du kan plantera i olika färgkombinationer för att tjuvstarta våren. Penséer tillhör den stora violfamiljen och finns i ett stort urval i alla möjliga färger och former.

 • Olika sorter och färger av Penséer

  Pensé - snabb fakta

  • Blommorna är två-åriga. Eftersom de tillhör just violsläktet tror många att penséer är fleråriga precis som sina familjemedlemmar, men det stämmer alltså inte

  • Frosttåliga, klarar temperaturer ner till -5

  • Blomman blir 15-40 cm hög och blommar vanligtvis i februari/mars fram till september/oktober

  • Lättskött! Vill inte torka ut men vill heller inte stå blött. Mår bäst av en kombination av sol och skugga

  • Finns många olika sorter såsom mini-penséer, småblommiga penséer, ampelpenséer och brett spektrum av vackra färger som blå, vit, gul, röd, rosa och nyanser däremellan

  • Penséer är ätbara precis som sina andra violsläktingar

  • Enkla och vackra  att samplantera med andra vårväxter 

  • Trivs lika bra i rabatt som kruka, balkonglåda, korg eller ampel

  Du kan köpa penséer i Granngårdens butiker, vi har flera olika färger och sorter.

Skötsel av penséer

Denna lilla blomma är tålig, stentuff och lättskött. Grundregeln är enkel: gallra bort vissna blommor och undvik torka, då har du blomning från tidig vår till sen höst!

Så tar du hand om dina penséer:

 • Penséer trivs hellre i halvskugga än en plats där solen gassar stekhett hela dagen. Blomman är tålig och klarar runt 6 timmars sol, men sen behöver den lite paus för att bli sitt optimala jag. Halvsoligt läge är det optimala.

 • Näringsrik, gödslad planteringsjord är viktigt. Jorden kan med fördel vara en blomjord för sommarblommor.

 • Blomman vill inte torka ut så vattna regelbundet. Tänk bara på att de inte ska stå blött utan helst bara lätt fuktigt. Står dina blommor i mycket sol eller i en mindre kruka behöver du vattna mer ofta.

 • Ett tips för friska och starka blommor är att tillföra växtnäring i vattnet när du vattnar.

 • Se till att rensa bort överblommande blommor för att ge plats åt nya som kommer, och undvika att blomman bildar frökapslar och slutar blomma. Ta inte bara bort blomman utan även själva stjälken, annars produceras inte lika många blommor.

 • Mot mitten/slutet av sommaren kan de bli glesa, långa och tunna, klipp då ner blommorna till 5-10 cm höjd. På så sätt föryngrar du plantan och den har en chans att blomma igen .

Plantera penséer

Att blommorna rivstartar våren är inte bara en sak man säger, det är faktiskt sant! Men när ska man så penséer?

Eftersom blommorna är så tuffa och tåliga går de utmärkt att så på vintern precis som på sommaren. Ja, denna blomma kan du så hela året runt! Det är aldrig för tidigt att sätta ut blommorna, i alla fall inte om du bor i landets södra delar. Se bara till att du planterar ut uppväxta plantor.

Vill du slippa förodla och så egna penséerfröer? Hos Granngården kan du köpa penséer som är klara att planteras där du vill direkt! Hitta butik här >

Hur mycket kyla klarar penséer?

Bor du norrut kan du behöva skydda dem på en något varmare plats under de kallaste dagarna. Du kan också förså dina penséer inomhus. Så länge du inte bor på en plats där det är väldigt kallt kan du övervintra penséerna med skydd av en fiberduk. Blomman kommer slokna lite under de kallaste dagarna men reser sig igen så fort temperaturen tickar upp mot plusgrader.

 • Blåa penséer planterade i korg

  När ska man plantera penséer?

  För blommande penséer under vintern

  För dig som vill ha en riktigt tidig blomning är ett tips att så penséerna under sommaren eller i oktober-november året innan. Då hinner det komma en liten blomma precis innan vintersäsongen.

  För blomning under våren

  Förodla inomhus eller utomhus (om temperaturen är tillräcklig) under december-januari för blomning under våren.

  För blomning under sommaren

  Börja odla under februari-april, då har du vackra blommor till sommaren.

  Penséer under hösten

  Vill du ha blomningen på hösten bör du så dina frön på sensommaren under juli-augusti. Du kan också så penséer på hösten och övervintra plantorna frostfritt. Då har du tidig blomningen på våren som kommer.

Förkultivera penséer inomhus – går det?

Om du vill ha blomning till sommaren men tycker det är för kallt för att plantera ut sådderna direkt, kan du med fördel fröså penséerna inomhus.

Gör såhär:

 1. Fyll ett odlingstråg eller plastkruka med gödslad planteringsjord eller såjord.

 2. Strö dina fröer på jorden utan att täcka över dem. Ett tips är att täcka dem med ett lager Vermiculite istället. Då bevarar du fukten.

 3. Vattna lagom mycket, plantorna ska vara fuktiga men inte drypa i vatten. Täck över odlingstråget med lock eller krukan med till exempel en plastpåse som du lämnar öppen för ventilation.

 4. Placera dina plantor i ett fönster, gärna ett med element under. Vill du att det ska gå ännu snabbare för dem att gro kan du ställa dem på en värmematta. Det tar ungefär 10-30 dagar för fröna att börja gro.

 5. När plantorna börjar ta sig så smått kan du placera dem i ett svalare fönster eller annan plats. Se bara till att det är ljust. Saknar du naturligt ljus går det bra med växtbelysning.

 6. När plantorna har minst tre hjärtblad går det bra att plantera de i större kruka, minst 7 cm stor. En bra regel är att hålla en planta per kruka. Du avgör själv när du känner att du vågar starta våren och sätta ut blommorna utomhus. Kom ihåg regeln, allt över -5 och frostfritt fixar dem.

 7. När du planterar ut blommorna i utomhuskruka, balkonglåda eller odlingslåda bör du grunda med dränering i form av lecakulor. Använd fortsatt välgödslad blomjord eller planteringsjord.

Spara penséfröer!

Ett tips är att spara några frökapslar mot slutet av säsongen. På så sätt har du hela tiden fröer att plantera på nytt när du känner för det.

Vanliga frågor

 • Är svarta penséer vanligt?

  Nuförtiden ja! Några av de mest populära färgerna är just svarta penséer som blivit en riktig trendblomma de senaste åren. Även vita penséer, klassiska blåa penséer, röda, rosa och gula är fortsatt populära i samplanteringar eller solo.

 • Finns det ätbara penséer?

  Alla violväxter är ätbara, vilket innebär att alla penséer också går att äta. Har du någon gång gått på en extra spännande restaurang kanske du sett den vackra blomman pryda maten. Du kan använda blomman som dekoration på tårtor och andra bakverk, i sallader eller varför inte kandera dina blommor i äggvita och socker.

   

 • Var kan jag plantera penséer?

  Du kan plantera dina penséer i kruka, pallkragar, zinkbaljor, rabatter, balkonglådor och korgar. De går utmärkt att samplantera med andra blommor och lyfter vilket blomsterarrangemang som helst.

 • Är penséer frosttåliga ?

  Ja! Denna tuffa lilla blomma klarar kyliga temperaturer ner till -5. Med andra ord kan du övervintra penséer om du bor i landets södra delar. Den kommer se lite trött och hängig ut när det är som kallast men reser sig igen så fort temperaturen överstiger nollan. Den sort som är allra tuffast och klarar kölden bäst är småblommiga penséer.

 • Hur länge blommar penséer?

  Så länge du vill, om du sår dem flera gånger under året. De kan också blomma tidigare/senare om du bor i landets södra delar. Vanligast är dock att de blommar från februari/mars till september/oktober.

   

 • Är penséer fleråriga?

  Nej, de är två-åriga. De tillhör dock blomsterfamiljer violer som i sin tur är fleråriga, vilket kan vara lite förvirrande.

 • När ska man klippa ner penséer?

  Det är dags att klippa ner dem när de börjar bli gängliga, långa och glesa.

 • Äter rådjur penséer?

  Ja, tyvärr är blommorna är riktig favorit hos rådjuren. Har du problem med uppätna blommor är ett tips att plantera gula penséer eller påskliljor bland blommorna. Rådjur tycker inte om påskliljor och till synes inte heller färgen gul. Ett annat tips är att plantera vitlök intill blommorna. 

 • Penséer i olika färger planterade i en zinkbalja

  Du kan också använda penséer till:

  • Att dekorera bakverk, tårtor, sallader och maträtter

  • Pressa blommorna och använda dem till att skapa tavlor, födelsedagskort eller annat pyssel

  • Använd som snittblommor! De är hållbara och gör sig vackert i en fin bukett på bordet. De håller sig längre om de står på en sval plats

  • Samplantera penséer i kruka utomhus. Kom ihåg att pensé trivs jättefint med andra blommor och ser fantastiska ut i samplanteringar i korgar, krukor och baljor. De är fina att kombinera med högre växter för att skapa dynamik i planteringen. Likaså är det en god idé att skapa vackra kontraster mellan färgerna i de växter du väljer. Exempel på växter att kombinera med är tusensköna, murgröna, lökväxter, gröna bladväxter och förgätmigej