Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Mineralfoder & Salt till Häst

Mineralfoder och salt till häst – avgörande för välbefinnandet! Dessa näringsämnen stärker inte bara ben och muskler utan även immunförsvaret. Genom att inkludera dem i hästens kost säkerställer du en balanserad diet och optimala förutsättningar för prestation och välmående.

Köp mineralfoder & salt till häst på granngarden.se

Mineralfoder gör mer än att förhindra bristsymtom. Ett smakligt mineralfoder stödjer immunförsvaret, främjar fertiliteten och bidrar till god hälsa. Friska djur presterar bättre och är roligare att arbeta med. Förutom kalcium, fosfor och magnesium, tillför mineralfoder viktiga vitaminer och spårmineraler.

Mineralfoder till häst

Granngårdens egna mineralfoder kommer i pelletsform, vilket gör dem smakliga och dammfria. Detta är särskilt bra för kräsna och dammkänsliga hästar. Mineralfoder är nödvändigt när man bara använder grovfoder, spannmål eller andra lösa råvaror.

Mineraler, spårämnen och aminosyror är avgörande för att upprätthålla hästens optimala hälsa. Behovet av mineraler varierar beroende på hästens storlek och arbetsbelastning. Grovfodret ensam räcker sällan till för att möta hästens behov, därför är tillskott i foderstaten nödvändiga.

Hästmineraler

  • Förbättrad benhälsa och muskelstyrka
  • Optimera matsmältningsfunktionen
  • Starkare immunförsvar
  • Friska hovar och en glänsande päls

Mineraltillskott för hästar

Komplettera din hästs kost med våra mineraltillskott. De är utformade för att tillgodose specifika behov och hjälpa till att upprätthålla en optimal mineralbalans. Vi har även ett brett utbud av andra fodertillskott för häst.

Granngården erbjuder mineralblandningar som är särskilt framtagna för att tillfredsställa hästens näringsbehov. Dessa blandningar innehåller en kombination av mineraler för att stödja hälsan och prestationen hos din häst.

Vikten av salt till häst

Hästar behöver salt för att upprätthålla sin hälsa, särskilt för att ersätta de mineraler som förloras genom svettning. Vanlig saltsten, eller slicksten som den ofta kallas, är vanligtvis tillräcklig för hästar som inte arbetar hårt. Slickstenen bör vara ren, utan tillsatta mineraler eller smakämnen, för att undvika överdosering och överdrivet saltintag.

Elektrolyter, som är mineraler i saltform – såsom natrium, klorid och kalium – är alltså viktiga för normal muskel- och nervfunktion samt vätskebalans. Brist på dessa kan leda till minskad törst, sämre prestationsförmåga och matsmältningsproblem. Eftersom hästar inte har elektrolytreserver, är det viktigt att ge tillskott i fodret, särskilt vid hög arbetsbelastning och varma förhållanden.

De flesta foder innehåller inte tillräckligt med natrium och klorid för att täcka hästens behov, men vanligt salt (fint eller grovt) räcker för hästar i lätt till moderat arbete.

FAQ om Mineralfoder

Vad är mineralfoder till häst?

Det syftar till ett specifikt foder som är sammansatt för att ge hästar nödvändiga mineraler som kan saknas i deras vanliga kost. Hästar har specifika näringsbehov, och mineralfoder är utformat för att komplettera deras kost med viktiga mineraler som exempelvis kalcium, fosfor, magnesium, zink och koppar. Dessa mineraler är viktiga för olika fysiologiska funktioner, inklusive benhälsa, muskelfunktion, stöd för immunsystemet och övergripande välbefinnande. Mineralfoder till häst finns i olika former som pellets, granulat eller pulver och blandas vanligtvis med hästens vanliga foder för att säkerställa att de får en balanserad och komplett näring.

Kan en häst få för mycket mineraler?

Ja, en häst kan få för mycket mineraler. Ett överskott av ett mineral kan försämra upptagningen av andra, vilket rubbar mineralbalansen. För högt intag av vissa mineraler innebär också en ökad belastning på olika organ i kroppen, vilket kan leda till hälsoproblem.

Vilka mineraler ska jag ge min häst?

Om mikromineralinnehållet i fodret inte är känt eller om fodret är skördat sent i dess utvecklingsstadium, bör hästen få ett mineralfoder som innehåller viktiga mikromineraler. Viktiga mikromineraler att tillföra är koppar, zink, jod, kobolt och selen, eftersom dessa ofta saknas i tillräckliga mängder i grovfoder.

Hur mycket mineraler behöver en häst per dag?

För en vuxen häst i vila och lätt arbete är riktvärdet cirka 90–120 gram mineraler per dag, och vid normalt arbete cirka 120–180 gram per dag. Dräktiga ston behöver cirka 150 gram per dag och digivande ston cirka 200 gram per dag.

Hur vet man om hästen har saltbrist?

Tecken på saltbrist hos hästar inkluderar att de slickar eller tuggar på krubbor, staket, jord, stenar och andra föremål. De kan också utveckla en pervers aptit, där de slickar i sig urin och gödsel för att få tillräckligt med salt.

Varför äter min häst så mycket salt?

Högpresterande hästar som svettas mycket, såsom trav-, galopp-, distans- och fälttävlanshästar, utsöndrar stora mängder salt i sin svett. En liter hästsvett innehåller cirka 9 gram salt. Dessa hästar har ett större behov av natrium än vad de normalt kan få från exempelvis en saltsten, vilket förklarar deras ökade saltintag.

Kategori & Filter
    • Populära
43 produkter

Visar sida 1 av 2