Gå till huvudinnehållet

Lusern - Lusernpellets till Häst

Lusern, eller den engelska stavningen Lucerne, är ett kompletteringsfoder som används i kombination med grovfoder som hö, ensilage och bete. Förutom att vara rikt på fibrer och protein så innehåller Lusern viktiga näringsämnen och är bra att ge vid till exempel grovfoderbrist.

Hos oss på hittar du Lusern, Lusernmix, hackad Lusern och Lusernpellets från Krafft, Brogaarden och vårt eget varumärke Granngården. Köp hästfoder i butik eller online på granngården.se med hemleverans till din dörr, utlämningsställe eller lokala butik.

Lusern och lusernpellets

Lusern är en torktålig baljväxt som innehåller mycket och högkvalitativt protein, Lysin, vitaminer och mineraler till häst. Energiinnehållet motsvarar havre, men istället för stärkelse är det smältbara fibrer som ger det höga energiinnehållet. Fibrerna hjälper i sin tur till att hålla hästens tarmar igång och gynnar en sund grovtarmsfunktion. Lucerne som foder till häst är ofta blandat med melass och/eller olja. Den finns både som klippt och konsttorkad lusern, men också som lusernpellets. Tänk på att pelletsen alltid bör blötläggas för att undvika foderstrupsförstoppning.

Lusern som hästfoder

Lusernen används som komplement till grovfoder för att öka proteinnivån i foderstaten, som komplement till kraftfoder eller vid grovfoderbrist. Blandat med kraftfoder förlänger Lusern i normala fall också tuggtiden, vilket kan ge ökad mättnadskänsla för hästen. Tänk på att du inte kan ersätta hö eller annat grovfoder med enbart Lucern, utan enbart använda det som kompletteringsfoder. Används Lusern som enda komplement till grovfoder bör du också tillsätta mineraler och vitaminer till hästens foderstat.

Givan ska alltid anpassas efter hästen i fråga, hull, ålder, aktivitetsnivå, ordinarie hästfoder och kvalitet på grovfoder. Ren Lusern (dvs. inte blandad med melass) innehåller inte stärkelse/socker och passar därför bra som kompletteringsfoder om du vill hålla ner stärkelsenivån i foderstaten. Lusern lämpar sig för friska ridhästar, avelshästar och unghästar. Äldre hästar och hästar som har problem med lever och njurar bör inte äta stora mängder lusern. Detta då det höga innehållet av bland annat protein ökar belastningen på såväl njure som lever. Tänk på att alltid utfodra med grovfoder före kraftfoder. Kraftfodret bör dessutom delas upp på flera utfodringstillfällen per dag. Rekommenderad giva ska alltid grundas på näringsvärdet i det ordinarie grovfodret. En häst på ca 500 kg kan normalt äta ca 1-2 kg lusern per dag.

Köp lusern online eller i butik

Hitta allt inom hästfoder, kompletteringsfoder och fodertillskott hos granngården.se. Vi har specialfoder som lusern och lusernpellets till stall och hästägare. Köp Lusern online och få hemleverans till gården eller stallet.

4 produkter

Visar sida 1 av 1