Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Lusern - Lusernpellets till Häst

Lusern, eller den engelska stavningen Lucerne, är ett kompletteringsfoder som används i kombination med grovfoder som hö, ensilage och bete. Förutom att vara rikt på fibrer och protein så innehåller Lusern viktiga näringsämnen och är bra att ge vid till exempel grovfoderbrist. Hos oss på hittar du Lusern, Lusernmix, hackad Lusern och Lusernpellets från Krafft och Brogaarden. Köp hästfoder i butik eller online på granngården.se med hemleverans till din dörr, utlämningsställe eller lokala butik.

Lusern och lusernpellets

Lucern, även känd som alfalfa, är en fantastisk näringskälla som har blivit en favorit bland hästägare överallt. Vi är glada att erbjuda högkvalitativ lucern. Låt oss utforska fördelarna med lucern och hjälpa dig att ge din häst det bästa!

Lusern är en torktålig baljväxt som innehåller mycket och högkvalitativt protein, Lysin, vitaminer och mineraler till häst. Energiinnehållet motsvarar havre, men istället för stärkelse är det smältbara fibrer som ger det höga energiinnehållet. Fibrerna hjälper i sin tur till att hålla hästens tarmar igång och gynnar en sund grovtarmsfunktion. Lucerne som foder till häst är ofta blandat med melass och/eller olja. Den finns både som klippt och konsttorkad lusern, men också som lusernpellets. Tänk på att pelletsen alltid bör blötläggas för att undvika foderstrupsförstoppning.

Lusern som hästfoder

Lusernen används som komplement till grovfoder för att öka proteinnivån i foderstaten, som komplement till kraftfoder eller vid grovfoderbrist. Blandat med kraftfoder förlänger Lusern i normala fall också tuggtiden, vilket kan ge ökad mättnadskänsla för hästen. Tänk på att du inte kan ersätta hö eller annat grovfoder med enbart Lucern, utan enbart använda det som kompletteringsfoder. Används Lusern som enda komplement till grovfoder bör du också tillsätta mineraler och vitaminer till hästens foderstat.

Givan ska alltid anpassas efter hästen i fråga, hull, ålder, aktivitetsnivå, ordinarie hästfoder och kvalitet på grovfoder. Ren Lusern (dvs. inte blandad med melass) innehåller inte stärkelse/socker och passar därför bra som kompletteringsfoder om du vill hålla ner stärkelsenivån i foderstaten. Lusern lämpar sig för friska ridhästar, avelshästar och unghästar. Äldre hästar och hästar som har problem med lever och njurar bör inte äta stora mängder lusern. Detta då det höga innehållet av bland annat protein ökar belastningen på såväl njure som lever. Tänk på att alltid utfodra med grovfoder före kraftfoder. Kraftfodret bör dessutom delas upp på flera utfodringstillfällen per dag. Rekommenderad giva ska alltid grundas på näringsvärdet i det ordinarie grovfodret. En häst på ca 500 kg kan normalt äta ca 1-2 kg lusern per dag.

Varför är lucern bra för hästar?

Lucern är en naturlig och näringsrik godsak för hästar. Den är rik på proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler som är viktiga för hästens hälsa och välbefinnande. Lucern hjälper till att främja en sund matsmältning, stödjer muskelutveckling och ger energi. Dess höga fiberinnehåll främjar även tandhälsa och tuggning, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för äldre hästar eller hästar med tandproblem.

Vårt sortiment av lucern för hästar

Här på Granngården erbjuder vi ett brett utbud av lucernprodukter som är speciellt utformade för hästar. Vårt lucernhö är noggrant utvalt och av hög kvalitet för att säkerställa att din häst får det bästa. Vi erbjuder även lucernpellets och lucernfoder som är bekväma och lättillgängliga alternativ. Oavsett vilken form du väljer, kan du vara säker på att du ger din häst en näringsrik och smaklig behandling!

Vanliga frågor om lucern för hästar

Är lucern lämplig för alla hästar?

Lucern kan vara fördelaktigt för de flesta hästar, men det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik. Vissa hästar kan ha specifika kostbehov eller hälsobetingelser som kan påverka deras förmåga att dra nytta av lucern. Vi rekommenderar att du rådgör med en veterinär eller en hästexpert för att avgöra om lucern är lämpligt för din häst.

Hur bör jag ge lucern till min häst?

Det finns olika sätt att ge lucern till din häst beroende på vilken form du väljer. Lucernhö kan erbjudas som en del av hästens grovfoder eller som en extra godbit. Lucernpellets eller lucernfoder kan blandas i hästens dagliga foder eller ges separat som en belöning. Kom ihåg att introducera lucern gradvis i hästens kost och övervaka reaktionen för att säkerställa att den tolereras väl.

Köp lusern online eller i butik

Hitta allt inom hästfoder, kompletteringsfoder och fodertillskott hos granngården.se. Vi har specialfoder som lusern och lusernpellets till stall och hästägare. Köp Lusern online och få hemleverans till gården eller stallet.

Kategori & Filter
    • Populära
5 produkter

Visar sida 1 av 1