Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Fågelholkar

Att sätta upp olika sorters fågelholkar, både nya och gamla, ökar chansen till att flera olika fåglar flyttar in till din trädgård och ökar den biologiska mångfalden. Fåglarna får en plats att häcka på under vår och sommar och någonstans de kan söka skydd på under hösten och vinterns kyla. Då slipper du troligen också att de bygger mer eller mindre önskade fågelbon i ditt förråd eller hustak. Det är nämligen svårt för fåglarna att hitta ihåliga gamla träd, just därför är fågelhusen så viktiga. Många småfåglar bygger fågelbo och häckar gärna i en fågelholk så ett tips är också att placera ut fågelfrö och fågelmat i anslutning till holken.

Fågelhus och fågelholkar för olika småfåglar

Fågelhusen är inte bara dekorativa utan också ett sätt att hjälpa fåglarna och locka fler småfåglar till trädgården. Det råder brist på äldre och murkna gamla träd som används av många fågelarter för att bygga sina bon i och därför fyller holkarna en viktig funktion. Holkhålets storlek är avgörande för vilka arter som flyttar in.

En liten Blåmes flyttar till exempel inte in i en holk med stort hål, vilket exempelvis en Talgoxe gärna gör däremot, så tänk välja holkar med olika stora hål för att locka olika fågelarter till din trädgård. Vanliga svenska småfåglar som bor i fågelholk är Talgoxe, Blåmes, Svartvit Flugsnappare och Stare men det varierar över landet.

Starar trivs bäst i kolonier, så att placera flera fågelholkar på samma plats är en utmärkt idé. Placera dem cirka 2-5 meter upp i exempelvis ett träd, helst i närheten av vatten.

Vad kännetecknar en fågelholk av hög kvalitet som är väl anpassad för häckning?

  • Det bör vara minst 15cm från ingångshålet ner till botten på holken, för att skydda ungarna.
  • Väggarna bör vara minst 1-2cm tjocka för att skydda mot hackspättar.
  • Holken bör vara öppningsbar så att den kan städas ut efter säsongen. Dels för att få bort eventuella fågelloppor och annat otrevligt och för att fåglarna föredrar en tom och ren holk till nästa säsong. Gammalt bomaterial i holken som suger åt sig fukt gör att holken ruttnar snabbare, och det vill vi ju inte.
  • Holken bör gärna ha ett utskjutande tak som skyddar extra mot väder och vind.
  • Holken bör inte ha någon sittpinne, småfåglarna behöver det inte och det ger bara onödigt enkel inbjudan till ekorrar och andra större fåglar som vill komma åt ungar och ägg.

Vad ska du tänka på för fågelholkar till mesar?

Mesholkar bör ha en öppning i holken på 25-35mm. De lockar de minsta arterna som t.ex. blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv och svartvit flugsnappare.

Vad ska du tänka på för fågelholkar till starar?

En holk för starar bör ha en öppning i holken på ca 50mm. Starholkar är alltså lite större än traditionella mesholkar. Staren har höga krav på gott om utrymme i sin holk. För att få starar att häcka redan första året du har holken på plats bör den vara uppsatt innan 1 mars. Du kan ha flera starholkar i samma trädgård men inte för nära varandra eller i samma träd. De är också duktiga på att bajsa precis när de lämnar holken, så tänk på det vid dess placering.

Fågelholkens placering

Det kan vara svårt att veta hur man ska placera fågelholken. Ska de till exempel sitta i anslutning till fågelmatare? Och hur var det nu med uppsättning?

  • Holken passar lika bra på husväggar som träd och behöver inte sitta särskilt högt upp, mellan ögonhöj till ett par meter upp brukar räcka.
  • Tänk på att inte skada trädstammar eller grenar när du hänger upp en holk i trädgården. Spika inte fast fågelholken i trädet och undvik ståltråd. Använd istället ett följsamt band runt stammen eller en gren, med utrymme för trädet att växa på bredden i. Du kan också fästa en pinne eller planka horisontalt på ryggen av holken som du sedan hänger eller kilar fast i grenklykor för en naturlig och skonsam uppsättning och placering av din holk.
  • Att hänga dina fågelhus i anslutning till fågelbord eller fågelmatare är också en god idé, då många folkar häckar och bygger bo inne i holkarna. Närhet till fågelmat och krypin är ett bra recept för vacker fågelsång i trädgården. Läs mer här om hur du ska placera din fågelholk i trädgården.
  • En del fågelarter accepterar att häcka tätt, till och med i samma träd t.ex. blåmesar och talgoxar. En del andra arter accepterar att häcka i kolonier som starar och pilfinkar. Men generell regel är minst 25meter mellan holkarna, eller iallafall så långt du kan i en villaträdgård.

När ska man sätta upp fågelholkar?

Det enkla svaret är att det är alltid rätt att sätta upp holkar! Ju fler ju bättre! Det råder stor brist på naturliga boplatser och nyuppsatta holkar brukar befolkas till 80-90% redan första sätongen. Fåglarna behöver inte någon lång invänjningsperiod - de är nyfikna och inspekterar holken, faller den de småfåglarna på läppen så flyttar de in direkt, annars så lämnar de och letar efter ett annat boställe. Mesfåglar i södra Sverige börjar samla bomaterial redan i April, så var ute tidigt.

Får man lov att sätta upp fågelholkar ute i skogen?

Ja, om det är på egen mark, annars behöver du först ha markägarens tillstånd. Tänk på att holkarna behöver löpande underhåll så de är lätta att komma åt, utan att vara så lätta att nyfikna och kanske okunniga skogsbesökare stör fåglarna i holken.

Bygga en egen fågelholk med kamera

Det går såklart bra att bygga en egen fågelholk av brädor som skruvas ihop. Tänk bara på att läsa på och ta fram ritningar och mått på din fågelolk så det blir ett bra boende för dina fåglar. Ett annat roligt tips är att montera en liten webbkamera i din fågelholk. På så sätt kan du följa vad som händer i fågelhuset och om du har tur, till och med se småfåglar kläckas!

Var kan jag köpa fågelholkar? Handla på Granngården

Hos oss på Granngården hittar du allt från uggleholkar till fågelholkar för Stare, Kontrast, Rödhake, Mesfåglar och Gärdssmyg. Köp dina holkar online på granngården.se eller i butik. Välkommen att köpa fågelholk online och i butik hos oss på Granngården!

Kategori & Filter
    • Populära
9 produkter

Visar sida 1 av 1