Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Fågelholk & Fågelhus

Tittut! Fågelholk och fågelhus innebär extra sällskap i trädgården. Hos Granngården hittar du olika sorters fågelholkar till dina vilda småfåglar. Svenskproducerade holkar med tak och hackskydd som får fåglarna att kvittra av lycka. Häckning under vår och sommar, skydd mot kyla när höst och vinter knackar på. Välkommen hem, fjäderklädda vän! 🤗

Köp Fågelholk på granngarden.se

Att plocka fram olika sorters fågelholkar, både nya och gamla, ökar chansen till att flera olika fåglar flyttar in till din trädgård och ökar den biologiska mångfalden. Fåglarna får en plats att häcka på under vår och sommar och någonstans de kan söka skydd på under höstens och vinterns kyla.

Då slipper du troligen också att de bygger mer eller mindre önskade fågelbon i ditt förråd eller hustak. Det är nämligen svårt för fåglarna att hitta ihåliga gamla träd, just därför är fågelhusen så viktiga. Många småfåglar bygger fågelbo och häckar gärna i en fågelholk så ett tips är också att placera ut fågelfrö och fågelmat i anslutning till holken. Du hittar allt hos Granngården.

Fågelhus & fågelholkar för småfåglar

Fågelhusen är inte bara dekorativa utan också ett sätt att hjälpa fåglarna och locka fler småfåglar till trädgården. Det råder brist på äldre och murkna gamla träd som används av många fågelarter för att bygga sina bon i och därför fyller holkarna en viktig funktion. Holkhålets storlek är avgörande för vilka arter som flyttar in.

👉👉 En liten Blåmes flyttar till exempel inte in i en holk med stort hål, vilket exempelvis en Talgoxe gärna gör däremot, så tänk välja holkar med olika stora hål för att locka olika fågelarter till din trädgård. Vanliga svenska småfåglar som bor i fågelholk är Talgoxe, Blåmes, Svartvit Flugsnappare och Stare men det varierar över landet.

👉👉 Starar trivs bäst i kolonier, så att placera flera fågelholkar på samma plats är en utmärkt idé. Placera dem cirka 2-5 meter upp i exempelvis ett träd, helst i närheten av vatten.

Fågelholk

Anpassad för häckning 👇👇

  • Minst 15 cm från ingångshål till botten för att skydda ungarna.
  • Väggar minst 1-2 cm tjocka för skydd mot hackspettar.
  • Öppningsbar för enkel städning efter säsongen, för att undvika fågelloppor och fukt.
  • Utskjutande tak för extra väderskydd.
  • Ingen sittpinne för att avskräcka rovdjur och större fåglar.

Olika fåglar – olika holkar

Mesholkar
Öppning på 25-35 mm, lockar småfåglar som blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv och svartvit flugsnappare. Dessa holkar är perfekta för att ge de minsta fåglarna ett tryggt hem.

Starholkar:
Öppning på ca 50 mm, större än mesholkar. Uppfyller starens krav på utrymme. Sätt upp innan 1 mars för häckning första året. Flera kan finnas i samma trädgård men inte nära varandra. Placera med tanke på att starar bajsar när de lämnar holken.

Att hänga dina fågelhus i anslutning till fågelbord eller fågelmatare är också en god idé. Många häckar och bygger bo inne i holkarna. Närhet till fågelmat och krypin är ett bra recept för vacker fågelsång i trädgården.

👉👉 Läs mer här om hur du ska placera dina fågelbostäder i trädgården. Om storlek, placering och tidpunkt.

En del fågelarter accepterar att häcka tätt, till och med i samma träd. Exempelvis blåmesar och talgoxar. En del andra arter accepterar att häcka i kolonier som starar och pilfinkar. Generell regel: minst 25 meter mellan holkarna, eller så långt det nu går i en villaträdgård.

FAQ om Fågelhus

Åt vilket väderstreck ska en holk sitta?

Om du vill sätta upp en fågelholk utanför din egen tomt behöver du först få tillstånd från markägaren. Även om väderstrecket inte är avgörande för placeringen av holken, är det bäst att undvika alltför soliga lägen för att undvika överhettning.

Måste man rensa fågelholkar?

Ja, det är viktigt att rengöra holken. Gamla fågelbon kan dra till sig löss och parasiter som kan störa ungfåglarna under nästa häckningssäsong. Vi rekommenderar att rensa holken i oktober eller efter den första frosten. Töm holken helt på allt innehåll för att hålla den fräsch och fri från skadedjur.

Hur stort ska hålet vara på en fågelholk?

Hålets storlek påverkar vilka fåglar som flyttar in. Ett hål på 30-35 mm är lämpligt för småfåglar som blåmes, talgoxe, pilfink och gråsparv. För starar bör hålet vara cirka 50 mm i diameter.

Hur lockar man fåglar till holken?

För att göra fågelholken mer attraktiv kan du inreda den med mossa, torrt gräs eller sågspån efter att ha rensat ut gammalt bomaterial. Att mata fåglarna under vintern med olika sorters frön och fågelmat kan också locka olika arter att besöka och använda holken.

Får man lov att sätta upp fågelholkar ute i skogen?

Ja, om det är på egen mark, annars behöver du först ha markägarens tillstånd. Tänk på att holkarna behöver löpande underhåll så de är lätta att komma åt, utan att vara så lätta att nyfikna och kanske okunniga skogsbesökare stör fåglarna i holken.

Hos oss på Granngården hittar du allt från uggleholkar till fågelholkar för Stare, Kontrast, Rödhake, Mesfåglar och Gärdssmyg. Köp dina holkar online på granngården.se eller i butik. Välkommen att köpa fågelholk online och i butik hos oss på Granngården!

Kategori & Filter
    • Populära
6 produkter

Visar sida 1 av 1