Gå till huvudinnehållet

Fågelholkar

Att sätta upp olika sorters fågelholkar, både nya och gamla, ökar chansen till att flera olika fåglar flyttar in till din trädgård.

Då slipper du troligen också att de bygger mer eller mindre önskade fågelbon i ditt förråd eller hustak. Det är nämligen svårt för fåglar att hitta ihåliga gamla träd, just därför är fågelhusen så viktiga. Många småfåglar bygger fågelbo och häckar gärna i en fågelholk så ett tips är också att placera ut fågelfrö och fågelmat i anslutning till holken.

Hos oss på Granngården hittar du allt från uggleholkar till fågelholkar för Stare, Kontrast, Rödhake, Mesfåglar och Gärdssmyg. Köp dina holkar online på granngården.se eller i butik. Vi har även brett utbud av ekorrholkar, biholkar, humleholkar, fladdermusholkar och insektsholkar.

Fågelhus och fågelholk för olika småfåglar

Fågelhusen är inte bara dekorativa utan också ett sätt att locka fler småfåglar till trädgården. Det råder brist på äldre och murkna träd och därför fyller holkarna en viktig funktion. Holkhålets storlek är avgörande för vilka arter som flyttar in. En liten Blåmes flyttar till exempel inte in i en holk med stort hål, vilket exempelvis en Talgoxe gärna gör däremot, så tänk välja holkar med olika stora hål.

Vanliga svenska småfåglar som bor i fågelholk är Talgoxe, Blåmes, Svartvit Flugsnappare och Stare men det varierar över landet. För att passa mesfåglar bör holkens öppning vara runt 25-35 mm i diameter. Flugsnappare, Talgoxe, Gråsparv och Pilfink kommer även in i den öppningen på holken men även större.

Fågelholkens placering

Det kan vara svårt att veta hur man ska placera fågelholken. Ska de till exempel sitta i anslutning till fågelmatare? Och hur var det nu med uppsättning?

Holken passar lika bra på husväggar som träd och behöver inte sitta särskilt högt upp, ett par meter upp brukar räcka. Tänk på att inte skada trädstammar eller grenar när du hänger upp en holk i trädgården. Spika inte fast fågelholken i trädet och undvik ståltråd. Använd istället ett följsamt band runt stammen eller en gren, med utrymme för trädet att växa på bredden i. Du kan också fästa en pinne eller planka horisontalt på ryggen av holken som du sedan hänger eller kilar fast i grenklykor för en naturlig och skonsam uppsättning och placering av din holk.

Att hänga dina fågelhus i anslutning till fågelbord eller fågelmatare är också en god idé, då många folkar häckar och bygger bo inne i holkarna. Närhet till fågelmat och krypin är ett bra recept för vacker fågelsång i trädgården.

Läs mer här om hur du ska placera din fågelholk i trädgården

Bygga fågelholk med kamera

Det går såklart bra att bygga en egen fågelholk av brädor som skruvas ihop. Tänk bara på att läsa på och ta fram ritningar och mått på din fågelolk så det blir ett bra boende för dina fåglar. Ett annat roligt tips är att montera en liten webbkamera i din fågelholk. På så sätt kan du följa vad som händer i fågelhuset och om du har tur, till och med se småfåglar kläckas!

Välkommen att köpa fågelholk online och i butik hos oss på Granngården!

11 produkter

Visar sida 1 av 1