Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Kompostströ

Kompostströ – naturlig trivsel för matavfallet! Täcker matavfall, främjar snabb nedbrytning och minskar lukt i kompostbehållare. Ett värdefullt tillskott för näringsrik kompost i trädgårdsodling och jordförbättring.

Hos oss på Granngården hittar du både strö till traditionella komposter som varmkompost, men också speciellt sanitetstorv, bioströ och kompostströ för bokashikompostering i komposthink.

För att din kompost ska fungera som den ska vill vi inte att den ska vara alldeles för torr, då behöver den vattnas. Vi vill inte heller att komposten ska vara för blöt – vilket den kan bli om stora mängder köksavfall eller annat vått och färskt material blandas in på kort tid. Under nerbrytningen kan vätska också lakas ur samt såklart om det kommer regn in på din kompost.

Då vill du komplettera upp med ett torrt och näringfattigt strömaterial som ser till att materialet i komposten är lagom fuktigt, suger åt sig överskottsväta, håller det luftigt och fint för alla goda mikroorganismer i komposten. Så de kan jobba optimalt helt enkelt. Lite beroende på vilket material du använder, det kan vara halm, kutterspån, flis från din kompostkvarn eller kompostströ med aktivator för bäst effekt, så är en tumregel att ungefär tillsätta 1 del strömaterial till 3 delar avfall som ska brytas ner.

Varför ska jag använda kompostströ?

Kompostströ innehåller en aktivator som påskyndar förmultningsprocessen, och består av särskilda råvaror som hjälper förmultningen. Det skapar i sin tur en optimal balans i din kompost. Strö används för att:

  • Suga upp överskottsfukt från avfallet
  • Skapa struktur i komposten så det inte blir för tätt
  • Balansera kol och kväveinnehåll
  • Binda dålig lukt

Bioströ för kompost

I Granngårdens sortiment finns även bioströ som används på samma sätt som vanligt strö för kompost. Skillnaden är att bioströ är ännu mer specialiserat på att suga upp och binda upp lukt, och därför rekommenderas till torrtoaletter och mulltoa. Det går dock lika bra att använda dem som vanligt strö då de även binder överskottsfukt och håller rätt balans och konsistens avfallet.

Varför har de så många olika namn?

Kärt barn har många namn som det sägs. Kompostspån och bokashiströ är ytterligare benämningar på kompostströ som används i handeln. Funktionen och användningsområdet är det samma.

Handla kompostströ hos Granngården

Köp kompostströ och bioströ som hjälper ditt lyckas med din kompost! Beställ online eller köp i våra butiker, välkommen!

Kategori & Filter
    • Populära
7 produkter

Visar sida 1 av 1