Gå till huvudinnehållet
Tips

Bokashi-metoden – kompostera på liten yta

Dela

Du behöver inte ha en trädgård med stora komposter för att kunna skapa ett eget litet ekosystem där hemma. Den japanska bokashi-metoden kräver liten yta, minimalt med jobb och ger fantastisk näring – oavsett om du bor i villa eller lägenhet!

Du har säkert kommit i kontakt med begreppet bokashi-metoden någon gång det senaste året? Det är en japansk metod för kompostering. Där matavfallet fermenteras i en komposthink för bokashi i rumstemperatur och därefter grävs ner i pallkragar, krukor och rabatter och omvandlas till fantastisk jord på nolltid. En trend som spridit sig som en löpeld i Sverige.

Det är oerhört effektiva mikroorganismer i några matskedar bokashiströ som arbetar för oss och snabbt bryter ner hushållsavfallet. 

Snabbversionen

 • Bokashi-kompost Greenline Urban Garden

  Kom igång med bokashi-metoden:

  1. Köp en komposthink med lock

  2. Börja med att strö lite bokashiströ i botten av hinken

  3. Fyll därefter på med ditt matavfall, ju mer finfördelat desto snabbare går processen

  4. Strö över bokashiströ varje gång du fyller på hinken med matavfall – 2 msk per liter matavfall. Lite mer om du komposterar proteinrik mat

  5. Pressa hela tiden ihop innehållet för att få bort luft i behållaren

  6. Var noga med att hela tiden ha locket stängt. Metoden fungerar bara om behållaren är helt lufttät

  7. När hinken är full ställer du den åt sidan och låter innehållet efterjäsa i två veckor eller mer. Ju varmare desto bättre men ej i direkt solljus eller över 40 grader. Efter de första två veckorna kan du ställa undan komposthinken i källaren eller i garaget – då är innehållet fermenterat.
 • Bokashi-kompost Greenline Urban Garden

  Lakvattnet blir fantastisk näringslösning

  Under tiden som du fyller på hinken med matavfall är det viktigt att du tömmer den på vätskan som bildas längs ner i behållaren. Detta kan du göra 2–3 gånger i veckan. Dels för att inte innehållet ska bli för blött, men också för att lakvattnet som tas tillvara i bokashi-metoden är en perfekt näringslösning till dina växter.

  Vätskan håller ett dygn i rumstemperatur eller en vecka i kylen. Den kan lukta när du använder den till dina växter men den lukten försvinner efter en liten stund. Var noga med att späda näringslösningen ordentligt – 1:100 till bevattning, 1:20 eller 1:50 till buskar och träd utomhus och 1:1000 till frösådden som är känslig mot för mycket näring.

 • Bokashi komposthink Greenline Urban Garden

  Gräv ner komposten i rabatter, pallkragar och krukor

  När matavfallet fått stå och jäsa i rumstemperatur i minst två veckor är innehållet fermenterat. Näringen och energin från matresterna har bevarats och dessutom frigörs varken koldioxid eller metan med bokashi-metoden, vilket det gör vid en traditionell kompost.

  Du kan gräva ner innehållet från komposthinken när som helst under säsongen så länge jorden går att bruka. Allra bäst är det att gräva ner matavfallet när du ska plantera. De första två veckorna är bokashi-avfallet surt och ska helst inte nå rötterna till dina växter.

 • Bokashi komposthink Greenline Urban Garden

  Varning för råttor och fåglar

  För att slippa påhälsning från råttor och fåglar i dina pallkragar och rabatter är det först och främst viktigt att du alltid har 10–30 cm med jord över matavfallet du grävt ner. Täck gärna odlingarna med ett kompostgaller eller en fiberduk så att djuren inte kommer åt och kan gräva upp avfallet.