Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Video Tips

Småfåglar på vintern

Dela

Talgoxen, pilfinken och blåmesen är några av de småfåglar som stannar kvar i Sverige under vinterhalvåret. Men de har det inte helt lätt då bristen på mat och värme gör det extra kämpigt. Bli bästis med småfåglarna – ge dem mat på bordet och tak över huvudet.

Sätt upp fågelholkar

Du kan göra mycket för att hjälpa småfåglarna under en lång och kall vinter, men också under vår och sommar då fåglarna häckar. För att bli bästis med småfåglarna ska du ge dem någonstans där de kan bosätta sig – en hemtrevlig fågelholk. När du väljer fågelholk är det viktigt att du tänker på storleken, men framförallt också på hålets storlek som utgör holkens entré. Hålets storlek avgör vilka hyresgäster du får – blåmesen gillar små hål, medan talgoxar gillar något större.

Det är också viktigt att tänka på placeringen av din fågelholk. Hitta gärna en plats i skugga och undvik att sätta upp fågelholken i söderläge där det blir för varmt. Den behöver inte sitta så högt, men minst 2 meter för att förhindra att objudna gäster tar sig dit. Du ska också kunna ta ner holken för att städa ur den då och då eftersom fåglar föredrar en tom holk framför en holk med en massa bråte.    

Bjud på fågelmat

På vintern går mycket av fåglarnas energi åt till att hålla sig varma. Talgbollar utgör en riktigt bra energikälla som du kan handla färdiga i butik eller göra enkelt själv genom att följa Granngårdens recept på talgbollar. För att minska smittor som sprider sig mellan fåglarna är det bra på att satsa på en talgbollsmatare eller andra fågelmatare som är anpassade efter den typ av fågelmat du väljer att bjuda på. På så sätt står inte fåglarna direkt i maten där avföring och annan spillning kan hamna.

Ett tips är att variera kosten genom att bjuda småfåglarna på olika sorters frön, fallfrukt, äpple och rönnbär. Solrosfrön är näringsrika och omtyckta av många olika fågelarter, medan jordnötter innehåller mycket fett och är extra bra på vintern för fåglarna att hålla sig mätta och belåtna. Fyll din fågelmatare med en härlig frömix som lockar såväl små som stora fåglar.