Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Hästfoder från Granngården. Köp i butik och på granngården.se
Köpguide

Granngården Hästfoder

Dela

Vi på Granngården vill att det ska vara enkelt för dig som hästägare att välja ett prisvärt och högkvalitativt hästfoder – anpassat efter hästens individuella näringsbehov. I den här guiden går vi igenom hur du ska tänka när du väljer foder utifrån Granngårdens foderserie.

Hästar har olika stort näringsbehov. Det individuella näringsbehovet beror dels på faktorer som har med hästen själv att göra, dels på faktorer som har med yttre omständigheter att göra. Vuxna hästar som inte arbetar har exempelvis ett lägre näringsbehov än vad högpresterande eller digivande hästar har, medan växande unghästar behöver rätt sorts näring för att utvecklas normalt.

Hästens underhållsbehov

Underhållsbehovet är den minsta mängd energi och näringsämnen som alla hästar behöver, inklusive protein, mineraler och vitaminer. Det avser hästens behov när den inte gör något annat än att vara häst, dvs. när hästen varken arbetar, ger di, är dräktig eller ska förändra sin vikt eller hull. Storleken på underhållsbehovet av energi beror främst på hästens kroppsvikt. Exempelvis har en större häst på 800 kg ett större underhållsbehov än vad en liten häst eller ponny på 200 kg har.

Andra faktorer som påverkar underhållsbehovet är om hästen är lättfödd, normalfödd eller svårfödd. En lättfödd häst behöver ungefär 10% mindre energi än vad en svårfödd häst behöver. En lättfödd häst behöver alltså mindre foder än genomsnittet för att behålla vikt och hull, medan en svårfödd häst behöver mer foder än genomsnittet för att inte förlora vikt och hull. Det finns förstås stor variation inom olika raser, men generellt sett betraktas fullblod som svårfödda, medan kallblod och ponnyraser betraktas som lättfödda.

Tillägg utöver hästens underhållsbehov

Utöver underhållsbehovet behöver en arbetande häst extra tillägg av proteiner, mineraler och vitaminer för att prestera optimalt. Mängden tillägg varierar och beror på hur krävande hästens arbete är. Hårt arbete innefattar bland annat träning och tävling i fälttävlan, på lätt- och medelnivå, samt hoppning på svår nivå, medan mycket hårt arbete omfattar trav- och galoppträning, samt fälttävlan på elitnivå och distanstävling. Även skogs- och jordbruksarbete betraktas som hårt till mycket hårt arbete. Här kan du läsa mer om hur du utfodrar tävlingshästen.

På samma sätt behöver en växande unghäst extra näring för tillväxt, medan ett digivande sto behöver extra näring för att upprätthålla mjölkproduktionen. Dräktiga ston behöver dessutom extra näring från och med den åttonde dräktighetsmånaden. Här kan du läsa mer om hur du utfodrar ett dräktigt sto.

Gör en foderstatsberäkning

En foderstatsberäkning säkerställer att hästens näringsbehov uppfylls och är särskilt viktigt för dräktiga och digivande ston, samt för unghästar och högpresterande hästar som tävlar. Som kundklubbsmedlem hos oss på Granngården får du en kostnadsfri foderstatsberäkning baserad på din höanalys. Här kan du läsa mer om foderstatsberäkning och höanalys. 

Vår egen foderserie

Att hästar har olika stort näringsbehov är någonting vi på Granngården tagit hänsyn till när vi tagit fram vår foderserie. Våra svenskproducerade hästfoder har olika egenskaper för att tillgodose olika näringsbehov, och är därför uppdelade i tre foderfamiljer – blå, grön och röd. Vi vill att det ska vara enkelt för dig som hästägare att välja ett prisvärt och högkvalitativt hästfoder, anpassat efter just din häst.  

Den blå familjen

För normalpresterande hästar

Merparten arbetande hästar tränas inte så intensivt och räknas därmed som normalpresterande hästar – som tränas lätt till medelhårt. Lätt arbete inkluderar de flesta former av fritidsridning och körning, medan medelhårt arbete kan vara sådant som arbete på ridskola eller liknande verksamhet. För normalpresterande hästar ska du välja Granngårdens Original-serie: Den blå familjen.

Den gröna familjen

För avels- och växande hästar

Växande unghästar, högdräktiga ston och digivande ston har ett större behov av protein jämfört med vuxna hästar som inte är dräktiga eller digivande. Detta beror på att de behöver bygga upp eller skapa något, som en växande kropp eller mjölkproduktion, vilket kräver byggstenar. Proteinet fungerar som dessa byggstenar. För avel och unghäst eller dräktiga- och digivande ston ska du välja Granngårdens Protein-serie: Den gröna familjen. Serien lämpar sig även för vuxna hästar som behöver kvalitetsprotein, mineraler och vitaminer i syfte att bygga muskler.

Den röda familjen

För högpresterande hästar

Hästar som arbetar hårt till mycket hårt, dvs. trav- och galoppträning, tävling på elitnivå, skogs- och jordbruksarbete, behöver förstås en större mängd energi, protein, vitaminer och mineraler för att prestera på topp. För högpresterande hästar ska du därför välja Granngårdens Elit-serie: Den röda familjen. Serien lämpar sig också för vuxna hästar som behöver lägga på sig hull.

Vitaminer och mineraler

Fodertillskott i form av vitaminer är för det mesta inte nödvändigt, eftersom en väl sammansatt foderstat bör täcka hästens behov av vitaminer. Däremot kan dräktiga ston, högpresterande hästar och unghästar ibland behöva extra vitamintillskott beroende på foderstatens sammansättning. Här kan du läsa mer om viktiga vitaminer och mineraler.

Mineraler kan behöva kompletteras i foderstaten och finns tillgängliga som färdiga blandningar. Dessa är bland annat viktiga för att stärka hästens skelett och muskelfunktion. Framför allt behöver hästen kalk och fosfor, men det är också viktigt med koppar, magnesium och järn. Ge hästen fri tillgång till dessa mineraler i en separat krubba och sätt upp saltsten i stallboxen och på betet.