Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Häst och ryttare i paddock under träningspass
Kunskap

Hästens muskler och muskeltillväxt

Dela

Hästen har generellt sett mycket muskelmassa i förhållande till sin kropp. En stark och uthållig muskulatur avlastar lederna och påverkar både hästens hållbarhet och prestationsförmåga. Men vad krävs för att bygga välmående muskler hos hästen?

Hästens muskler behöver protein

Protein är A och O för att bygga muskler hos hästen. Hästens muskler består till största del av protein och är därför det viktigaste näringsämnet för muskeln. Protein behövs både för dagligt underhåll av befintlig muskulatur och för utveckling av större och starkare muskler.

Mängden protein i hästfodret

Hårt tränande hästar har ett högre proteinbehov jämfört med hästar i vila eller medelhård träning. Även växande unghästar och  dräktiga och digivande ston har ett förhöjt behov av protein. Om foderstaten ger för lite protein eller energi, så måste hästen bryta ner sina muskler för att använda till viktigare funktioner i kroppen. Då finns det inte heller tillräckligt med byggstenar för muskeltillväxt hos hästen.

Hos Granngården hittar du hästfoder med mycket protein för avel- och växande hästar. Vi har också hästfoder med högt energiinnehåll för högpresterande hästar. 

Kvalitet på proteinet

Det är inte bara mängden protein som är viktig utan även kvaliteten. Protein består av aminosyror som används som byggstenar i muskler, andra mjukdelar, enzymer och hormoner. Protein från hästens foder kan inte användas i kroppen innan det har brutits ner till aminosyror. Det finns 21 aminosyror som behövs i kroppen, varav 9 är så kallat essentiella eller livsnödvändiga. Detta är aminosyror som måste tillföras via maten. De icke-essentiella kan kroppen själv bilda från andra aminosyror. Om foderstaten innehåller för lite av någon essentiell aminosyra, så kan hästen inte bygga mer muskler trots att den totala mängden protein är tillräcklig.

Aminosyror

Bland de essentiella aminosyrorna är Lysin den viktigaste. Den är även känd som den första begränsande aminosyran. Metionin är en annan essentiell aminosyra som är viktig för musklerna och för prestationen. Eftersom hästen är en gräsätare innehåller bete och konserverat vallfoder generellt alla de aminosyror som behövs. Mängden protein kan däremot variera stort och täcker därför inte alltid behovet fullt ut. Utgå alltid från grovfoderanalysen. Komplettera vid behov med bra proteinkällor så som lusern, potatisprotein eller foderjäst framför spannmål som innehåller begränsat med essentiella aminosyror och hög andel stärkelse.

Häst med färgen fux  som anstränger sina muskler

Muskelarbete och återhämtning bygger muskler

För att bygga muskler behöver hästen också träna regelbundet och på rätt sätt. När muskeln arbetar går det iväg signaler som startar muskeltillväxt. Det uppstår även små skador i muskelvävnaden som behöver repareras och byggas upp på nytt. Muskeln lagrar på så sätt in mer protein och blir lite större och starkare, vilket hjälper den att anpassa sig för en ökad belastning. Den här tillväxten kan bara ske under återhämningsfasen efter träningen. Det är därför viktigt att variera passen och bryta av med aktiv vila mellan de hårdare träningsdagarna. Tillräcklig återhämtning behövs också för att rensa bort de slaggprodukter som bildas vid muskelarbetet, så som mjölksyra och fria syreradikaler.

Antioxidanter

Ansamlingen av fria radikaler blir större, desto hårdare och mer frekvent musklerna arbetar. Forskning visar att hästar är särskilt mottagliga för denna oxidativa stress, vilket kan ses redan vid lättare träning.

Vitamin E

Antioxidanter är ämnen som tar hand om de fria radikalerna innan de hunnit göra någon skada. Den kanske mest kända av dessa är vitamin E. Bete är normalt sett en bra källa till vitamin E, men nivåerna sjunker vid konservering. Hö och hösilage innehåller därför begränsade mängder och extra fodertillskott rekommenderas speciellt för tävlingshästar.

Zink

Zink är också ett viktigt näringsämne för muskelhälsa. Zink ingår i ett antal enzymer som försvarar kroppen mot oxidativ stress. Även specifika örter och växter innehåller till exempel polyfenoler. Dessa kan samarbeta med näringsämnen som vitamin E för att tillföra ett brett spektrum av antioxidanter via hästens foder. 

Foderbalja för häst

Fodertillskott NAF M Power

NAF M Power är ett fodertillskott för häst som ger ett optimalt stöd för hårt arbetande hästar. Den unika sammansättningen i NAF M Power har utvecklats för att främja en naturlig muskelutveckling samt optimerad muskelfunktion, -uthållighet och styrka. NAF M Power tillför en kombination av viktiga aminosyror, antioxidanter och riktade näringsämnen till stöd för muskelhälsa och snabbare återhämtning. Den supportar även matsmältningen för ett effektivt näringsupptag.

När rekommenderas NAF M Power?

  • För naturlig muskelutveckling hos unga, växande hästar
  • För uppbyggnad efter vila, under rehabilitering eller vid oliksidighet
  • Vid hög/ökad arbetsbelastning eller tecken på muskelslitage