Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Hästfoderguide - Tips & råd för allt om hästfoder

En välbalanserad foderstat är A och O för din hästs välmående. Här samlar vi alla artiklar och videos om foder till hästen.

Höanalys & foderstatsberäkning

Välj rätt hästfoder

För att ta bra beslut kring din hästs foderstat är det viktigt att förstå hur hästen fungerar och att se till din hästs specifika behov.

Hästen är av naturen ett flyktdjur och skapt för att äta samt fodersöka i 16-18 timmar per dygn medan den vandrar över stora slätter. Den stannar då och då till vid vattenhål där den dricker en stor mängd vatten. Hela hästens inre system är anpassat till att vara som bäst under de förutsättningarna. I vårt hästägande är det därför viktigt att förstå hästen som biologisk varelse – då tar vi allt bättre foderbeslut och anpassar våra utfodringsrutiner på ett för hästen bättre sätt.

Hästens matsmältning

En häst kan med mulen enkelt plocka och sortera ut födan oavsett om det är på betet eller i foderkrubban. När hästen sedan tuggar födan utsöndras saliv, ju mer grovfoder desto mer saliv. Det är viktigt att hästen ges tid att tugga och därmed får tillräckligt med saliv i födan så att konsistensen blir rätt. Hästar kan varken rapa eller kräkas. Därmed går allt hästen sväljer ner i magen och vidare till tarmarna.

Magsäcken är i förhållande till hästens totala kroppsvolym liten och födan passerar relativt snabbt vidare till tunntarmen. Där tar hästen upp s.k. snabb energi som t ex enkla sockerarter. Grovtarmen är nästa anhalt och där sker den huvudsakliga energiutvinningen. Här stannar födan i 1–3 dygn.

I grovtarmen finns mikroorganismer vars sammansättning behöver vara i balans för att hästen ska må bra. När grovtarmsmiljön rubbas av bl. a. felaktig utfodring, stress, snabba foderbyten med mera - kan det orsaka matsmältningsstörningar såsom t.ex. kolik eller löst träck. Hästens träck kan vara en hälsoindikator. Avföring från en ”frisk häst” är normalt fördelad på ett antal fasta bollar som går lätt att dela. Är träcket illaluktande och löst är det ofta ett varningstecken.

Grovfoder

Grovfodret utgör den viktigaste och största delen av hästens foderstat tillsammans med hygieniskt vatten. En häst har olika krav på sin foderstat under olika faser i livet, vilket vi behöver kunna planera för och genom det bidra till hästens välbefinnande.

En häst är grovfoderspjälkare och skall äta minst 1–1,5 kilo torrsubstans-grovfoder per 100 kg häst. Det är därför viktigt att analysera grovfodret för att förstå om det finns behov av att stötta med ett kompletteringsfoder för att erhålla en balanserad foderstat. En grovfoderanalys påverkar vidare hur du planerar utfodringsperioden på bästa sätt i stallet och med hänsyn till hästarnas bästa. 

För att underlätta för dig att hitta rätt har vi delat upp Granngårdens hästfoder i tre familjer, Blå, Grön och Röd och som kan kompletteras med Specialfoder samt mineralfoder och tillskottsfoder.