Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Batteridriven gräsklippare på Granngården
Köpguide

Därför ska du välja gräsklippare med batteridrift

Dela

Glöm trassel med förlängningssladdar, bensinångor och avgaser – med en batterigräsklippare får du kraften från bensin – utan de skadliga effekterna på miljön!

Gräsklippare med batteridrift

Fördelar med batteridriven gräsklippare

Från att den bensindrivna gräsklipparen dominerat på marknaden börjar den batteridrivna gräsklipparen köra om som ett utmärkt alternativ för den som vill underhålla sin gräsmatta på ett miljövänligt, kostnadseffektivt och bekvämt sätt. Allteftersom drivteknikerna utvecklas blir batterigräsklippare starkare och starkare – och i många fall kan de numera mäta sig med styrkan i den bensindrivna gräsklipparen. 

Batteridrivna gräsklippare har generellt en högre inköpskostnad jämfört med bensindrivna gräsklippare, men de är generellt mer ekonomiska i drift, med längre underhålls- och bränslekostnader. Batteriet kan behöva bytas ut efter några år, men underhållningsarbetet är minimalt då du inte behöver tänka på bränsle och smörjmedel.

Miljövänlig klippning

Det finns många fördelar med att välja en batteridriven gräsklippare. Det främsta fördelen är förstås att du slipper gå runt i bensinångor och att utsläppen minskar betydligt, men du behöver inte heller tänka på hörselkåpor, trassel med förlängningskablar eller närhet till eluttag. En batteridriven gräsklippare är lätt i vikt och enkel att manövrera – även på kuperade gräsmattor. Du är inte beroende av strömförsörjning och får en tystgående gräsklippare som helt saknar motorljud.

Gräsklipparens batteri

Som namnet antyder drivs en batteridriven gräsklippare med hjälp av ett uppladdningsbart batteri. Strömförsörjningen kommer ofta från ett så kallat nickel-cadmium-batteri som laddar ur av sig självt efter en tid, alternativt av itiumjonbatterier. Litiumjonbatterier är i princip standard idag på grund av sin höga energitäthet och snabba laddningskapacitet. Det finns förstås andra batterityper som kan vara billigare, men som då präglas av högre vikt, längre laddtider och kortare arbetstid.

Visserligen kan man se laddning och driftstid som något av en begränsning när det kommer till batteridrivna gräsklippare, men å andra sidan krävs endast ett laddat batteri och ett knapptryck för att starta en batteridriven gräsklippare. Batteritiden på ett uppladdat batteri varierar beroende på batterispänningen och hur ditt gräs ser ut – om gräset är långt och vått går det åt mer energi och batteriet tar slut fortare. Om du har en lite större gräsmatta kan det vara bra att köpa två batterier. På så sätt kan det ena batteriet sitta på laddning under tiden du klipper gräset med det andra, för att sedan byta batteri när detta är slut. 

Välja batteridriven gräsklippare

När det kommer till att välja batteridriven gräsklippare finns det en del saker att se över innan man slår till. Batteridrivna gräsklippare har generellt en högre inköpskostnad jämfört med exempelvis bensindrivna gräsklippare, men de är generellt mer ekonomiska i drift med längre underhålls- och bränslekostnader. Batteriet kan behöva bytas ut efter några år, men underhållningsarbetet är minimalt då du inte behöver tänka på bränsle och smörjmedel. Nedan är en checklista med frågor att se över innan du köper en batteridriven gräsklippare.  

Checklista

  • Ta reda på om det ingår ett extra batteri och hur lång uppladdningstid det är på batteriet. En automatisk laddare är att föredra – är den inte automatiskt måste du komma ihåg att ta ur batteriet varje gång det är färdigladdat.

  • Hur är ergonomin? Är gräsklipparen behaglig att köra? Se över om där finns möjlighet att ställa in höjden på handtaget efter din kroppslängd; vilken vikt gräsklipparen har; samt hur lätt hjulen rullar. Om du vill transportera maskinen i bil är det viktigt att testa och se om du orkar lyfta den.

  • Se över hur du ställer in klipphöjden på din nya gräsklippare. Finns där en inställning för varje hjul eller har den en spak som sköter allt? Klipphöjden på en batteridriven gräsklippare regleras med hjälp av en spak. Antingen har varje hjul en egen spak eller så är det en gemensam, som ställer in höjden för samtliga hjul. 

  • Finns det en gräsuppsamlare eller möjlighet att köpa till vid behov? Fundera över huruvida du vill kunna samla upp det klippta gräset, eller om du hellre vill att det finfördelas och sprids på gräsmattan. Mulching är det vanligaste klippsättet där gräset ”slungas” mellan klipparens kåpa och kniven flera gånger för att finfördela gräset. Det finfördelade gräsklippet bryts sedan ner så att gräsmattan kan tillgodose sig detta som gödning. Gräsklippare med uppsamling innebär, som namnet antyder, att den har en behållare där gräsklippet istället samlas upp.

  • Är det lätt att hitta reservdelar och vad är knivarna undertill tillverkade av? Starka stålknivar som går att slipa vartannat år är att föredra. Om du behöver klippa nära väggar är det bra att se över hur långt ut knivarna klipper.

  • Känn in maskinen innan du slår till. Många anser att den batteridrivna gräsklipparen är mer tystgående än den bensindrivna gräsklipparen – starta och jämför ljudnivån om du inte gillar höga decibel.

Välja gräsklippare

Är en batteridriven gräsklippare rätt val för dig?

Sammanfattningsvis erbjuder den batteridrivna gräsklipparen en rad fördelar. Förutom slipning av gräsklipparens knivar är gräsklippare med batteridrift så gott som underhållsfria. På marknaden finns allt ifrån manuella handgräsklippare till självgående robotgräsklippare, klassiska bensinklippare och åkgräsklippare att välja bland. Vissa gräsklippare har uppsamlingsfunktioner, andra mulchfunktion. Gräsklippare drivs antingen av el, batteri, bensin- eller med muskelkraft i syfte att driva klippbladen. Men att välja gräsklippare handlar om så mycket mer än att få ett jämnt och fint klippresultat – den ska vara anpassad utifrån dig och förutsättningarna för just din trädgård. 

För att säkerställa att en batteridriven gräsklippare är den bästa gräsklipparen för just dig och dina behov – läs vår stora guide om att välja gräsklippare.