Gå till huvudinnehållet
Köpguide

Välj rätt gräsklippare

Dela

Vi är många som är på jakt efter gräsklipparen som hjälper oss få den där perfekta gröna gräsmattan. Det finns en mängd olika typer av modeller att välja mellan och det kan vara klurigt att avgöra vilken gräsklippare som är bäst för dig. Vad är till exempel skillnaden på en batteridriven och bensindriven gräsklippare? Och spelar storleken på din gräsmatta någon roll?

SÅ VÄLJER DU GRÄSKLIPPARE 

Vilken gräsklippare som är bäst för just dig beror på ditt behov och den yta du ska klippa. Likaså ligger valet mellan batteridriven gräsklippare, bensindriven eller eldriven gräsklippare i vilket behov och trädgård just du har. För den med en mindre gräsmatta kan en batteridriven klippare kännas smidig då du inte behöver tänka på påfyllning av bensin eller underhåll av motor. Den är därför praktisk att arbeta med men har en lägre användningstid, eftersom batteriet behöver laddas. För den med stor och snårig tomt llämpar sig kanske en kraftfull bensinmaskin bättre.

TÄNK IGENOM:

SJÄLVGÅENDE ROBOTKLIPPARE 

Ännu smidigare är det med en självgående gräsklippare som klipper gräsmattan åt dig. En robotklippare klipper lite och ofta vilket gör att du inte behöver kratta och göda lika ofta, din robot underhållar gräsmattan åt dig. I Granngårdens sortiment finns både enklare och mer avancerade robotgräsklippare som styrs med app i din telefon eller surfplatta. Välj till exempel Sileno Smart, en robot som ingår i Gardena Smart System där du även kan styra din bevattning i samma app som till robotgräsklipparen. 

ELDRIVEN-, BENSINDRIVEN- OCH BATTERIDRIVEN GRÄSKLIPPARE

Har du en riktigt stor gräsmatta passar det utmärkt att välja en eldriven eller bensindriven gräsklippare. Eftersom dessa klippare inte behöver laddas har de lång användningstid och kan täcka större ytor. Fördelen med batteri är både at den är betydligt mer miljövänlig än bensin, men också att den är helt sladdlös. Beninmaskinen lämpar sig däremot bättre om du har stora ytor med mycket sly där mer kraftfull gärsklippare behövs.

ÅKGRÄSKLIPPARE - ALLT I ETT

För dig som har riktigt stor gräsmatta kan de löna sig att köpa en åkgräsklippare som som förutom att klippa gräs kan användas till snöröjning, transport, renhållning, uppsamling och flera andra områden. De två modellerna Rider och Traktor täcker upp alla tomters behov, från snåriga och mer komplicerade tomter till yan med raka linjer och goda förutsättningar. 

MARKNADENS BÄSTA VARUMÄRKEN 

I Granngårdens sortiment kan du välja bland gräsklippare från Stihl, Gardena, Viking, Klippo, Ryobi och gräsklippare från Granngårdens egna varumärke. Vi erbjuder allt ifrån robotgräsklippare till combigräsklippare, multiclipgräsklippare, åkgräsklippare och handgräsklippare/cylindergräsklippare. 

ROBOTGRÄSKLIPPARE - SJÄLVGÅENDE GRÄSKLIPPARE 

Fördelarna med robotgräsklippare är många. Med en robot slipper du göra jobbet själv och din gräsmatta klipps ofta och lite vilket ger en finklippt och mossfri gräsmatta som resultat.

I vårt sortiment finns självgående robotgräsklippare från Stihl, Gardena, Stiga, Viking och Ryobi som håller din gräsmatta mossfri och grön tack vare sin högkvalitativa design. Robotklippare håller din matta levande genom att klippa slumpvis över hela gräsmattan vilket ger en vackrare och jämnare gräsmatta utan hjulspår. Genom att klippningen sker i täta intervaller skjuts sidorötter bort vilket gör mattan tätare och motar bort mossa, ogräs, sniglar och mullvad. Det fina gräsklippet från roboten stannar kvar mellan grässtråna och ger på så vis en naturlig gödning till gräsmattan. 

VILKEN ROBOTGRÄSKLIPPARE SKA JAG KÖPA? 

Vilken robot som passar just dig beror på vilka behov just du har. Tänk över:

 • Vilka är dina behov? Vill du t.ex. ha en SMART-robot som kan styras med en app i din mobil eller räcker en du startar och navigerar på plats?
 • Är din gräsmatta stor eller liten? Storleken avgör hur kraftig och uthållig robot du behöver.
 • Har du en komplicerad gräsmatta med svåråtkomliga utrymmen eller en enkel trädgård utan hinder?
 • Vad är din budget? Generellt sett är det så att desto dyrare roboten är, desto mer får du pengarna sett till funktioner och vad roboten faktiskt klarar av. Dyrare robotar har generellt sett också en betydligt bättre hållbarhet och livslängd än väldigt billiga robotgräsklippare på marknaden.

När du har definierat dina förutsättningar och vad du vill uppnå kan du kolla igenom vårt sortiment efter den robot som passar dig. Oavsett om du har en stor och komplicerad eller liten och lätt tomt har både Gardena, STIHL och Stiga robotgräsklippare som gör jobbet. Med smarta sensorer och funktioner anpassar sig roboten efter just din tomts förutsättningar så du kan fokusera på annat. Läs gärna mer om varje robot och varumärke på respektive produktsida. 

FÖRDELAR MED ROBOTGRÄSKLIPPARE

 • Mer tid till annat - låt roboten sköta jobbet!
 • SMART-teknik - styr din robot från en app i mobilen
 • Optimalt klippresultat och en friskare gräsmatta
 • Tyst gräsklippning, miljövänligt och lägre energiförbrukning
 • Lyftsensor, lutningssensor och krocksensor
 • Pin-kod och larmfunktion som skyddar mot stöld

INSTALLATION OCH SERVICE

När du köper robotgräsklippare hos Granngården kan du köpa till en installation av din robotgräsklippare. Välj mellan liten (upp till 500 m2) eller stor (500-2000 m2) installation som passar ytan på din gräsmatta. 

BATTERIDRIVEN GRÄSKLIPPARE

En batteridriven gräsklippare passar dig med lite mindre gräsklippare och är smidig, tyst och lättviktig. Med en batteridriven gräsklippare slipper du hörselkåpor, bensin och nätanslutning - det är bara att ladda batteriet och köra igång!

En batteriklippare drivs på batteri som laddas innan användning. Batterilängden beror på batteriets effekt och vilken gräsklippare du väljer men du klipper utan problem en normalstor villaträdgård på en laddning. Det som avgör hur mycket batteri som dras är bland annat hur högt gräset är, samt hur krävande terrängen är. Ju mer ansträngning, desto mer batterikraft krävs.

Välj en batteriklippare om du regelbundet klipper gräsmattan, klipper när gräset är torrt och har en något mindre gräsmatta eller "normal" villaträdgård.  I vårt sortiment av batteridrivna gräsklippare hittar du Multiclip-modeller och biogräsklippare. Vi har batteridrivna gräsklippare från Ryobi, Stihl, Stiga och Viking.

FÖRDELAR MED BATTERIDRIVEN GRÄSKLIPPARE

 • Sladdfri! Batteriklipparen ger dig stor rörelsefrihet fritt från sladdar
 • Batteridrivet = en tyst gräsklippare
 • Ett betydligt bättre miljöval än en bensindriven klippare - inga avgaser
 • Lätt att starta, använda och förvara
 • Ett batteri - flera användningsområden. Många av våra modeller från till exempel Ryobi har ett batteri som kan återanvändas till andra batterimaskiner

MULTICLIP GRÄSKLIPPARE

En Multiclip är det smarta valet för dig som vill bäst resultatet med så lite eget arbete som möjligt. Gräsklipparen finfördelar gräset och sprider det under maskinen vilket ger ett snyggt, tätt och vårdande resultat.

Mulcher på engelska betyder kompost eller mull och Multiclip, som man brukar säga på svenska, finfördelar gräset och sprider det under maskinen vilket ger ett snyggt, tätt och vårdande resultat. Det gör i sin tur att du slipper krattning eller fula strängar med gräs efter klippningen. Samtidigt återgödslas gräsmattan lika ofta som du klipper den vilket motverkar mossa. Tänk på att att aldrig klippa mer än en tredjedel av gräsets totala längd för att få det allra bästa klippresultatet. Bland våra Multiclip gräsklippare finns Klippo gräsklippare, gräsklippare från Granngården och Stiga gräsklippare.

COMBIGRÄSKLIPPARE

Combigräsklippare är maskinerna som klarar allt. Med en combigräsklippare har du möjlighet att välja mellan fyra olika klippfunktioner: uppsamling, multiclip, sidoutkast eller bakåtutkast. Perfekt för dig som har en tomt som kräver lite mer.

Med en uppsamlade combigräsklippare får du en ren gräsmatta med en gång, vilket passar väldigt bra för dig som har träd som släpper mycket barr och löv. En combi ger dig också möjligheten att använda din gräsklippare som en ren dammsugare vilket passar extra bra om du har träd och buskar som fäller löv. I Granngårdens sortiment av combigräsklippare finns maskiner från Granngården, Stiga och Ryobi.

ÅKGRÄSKLIPPARE

Åkgräsklippare kan, förutom att klippa gräs, användas till snöröjning, transport, renhållning och uppsamling. När du ska välja åkgräsklippare är det viktigt att se över vilka behov du har och hur din gräsmatta ser ut. 

Hos oss på Granngården hittar du marknadens bästa åkgräsklippare från Stiga och Viking. Fundera noga över hur din gräsyta ser ut när du ska köpa åkgräsklippare. Till större och lättåtkomliga ytor fungerar en maskin med mittmonterat aggregat bra. Har du mindre ytor som kanske dessutom är ojämna med hinder som buskar och träd är det bättre att välja en klippare med aggregatet monterat i fronten.

RIDER ELLER TRAKTOR?

  • Rider passar dig som främst kommer använda maskinen till klippning, och har en trädgård som är lite mer ojämn med svängar och buskar. Midjan på en Rider är nämligen enklare att köra med och maskinen är utformad för just klippning. 
 • Traktor passar dig med som har större tomt med rakare linjer. Traktor är en prisvärd modell som ger mer kraft än en Rider och fungerar som ett rejält arbetsredskap till trädgårdsarbetet året runt. 

HANDGRÄSKLIPPARE

Handgräsklippare eller cylindergräsklippare passar dig som klipper ofta och trivs med manuell gräsklippning. 

Ett tips till dig som klipper gräsmattan ofta är att låta grässpillet ligga kvar i mattan, nyklippt gräs är den bästa gödningen. Din handgräsklippare kan du också komplettera med en uppsamlare. I Granngårdens soriment finns handgräsklippare från vårt eget varumärke Granngården.