Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Man klipper gräset
Köpguide

Välj rätt gräsklippare

Dela

Gräsklipparen är en viktig investering för din gräsmatta. I den här guiden ger vi dig råd om hur du väljer en gräsklippare som passar dig och din trädgård – oavsett krav på egenskaper, funktioner och pris.

Det är inte helt enkelt att välja gräsklippare. På marknaden finns allt ifrån manuella handgräsklippare till självgående robotgräsklippare, klassiska motorgräsklippare och åkgräsklippare att välja bland. Vissa gräsklippare har uppsamlingsfunktioner, andra mulchfunktion. Gräsklippare drivs antingen av el, batteri, bensin- eller med muskelkraft i syfte att driva klippbladen. Men att välja gräsklippare handlar om så mycket mer än att få ett jämnt och fint klippresultat – den ska vara anpassad utifrån dig och förutsättningarna för just din trädgård. 

När det kommer till att välja gräsklippare finns det några olika parametrar att ha i åtanke. För det första – hur stor är din gräsmatta och hur ser terrängen ut? Det är naturligtvis skillnad på en stor och en liten gräsmatta men ta också med hinder, trånga utrymmen och ojämnheter i beräkningen när du funderar över vilken typ av gräsmatta du har. El- och batteridrivna gräsklippare är generellt smidigare att använda på mindre gräsmattor, medan åkgräsklippare och bensindrivna gräsklippare är mer praktiska på betydligt större ytor. Om du har en gräsmatta med branta backar och ojämnheter kan man ibland behöva en bensindriven motorgräsklippare med mer kraft och stabilitet. Fundera över följande: 

Motordrivna gräsklippare

Drivmedel

Om du vill köpa en motordriven gräsklippare är det viktigt att fundera över vilket typ av drivmedel din nya gräsklippare ska ha. Motordrivna gräsklippare kan drivas med bensin, batteri eller el och är den vanligaste typen av gräsklippare där du går bakom och styr. De har för det mesta justerbara klipphöjder som du kan anpassa efter säsong, samt uppsamlings- eller mulchfunktioner som gör det enkelt att samla upp det klippta gräset. 

Bensindrivna gräsklippare

Bensindrivna gräsklippare är mycket kraftfulla och uthålliga till skillnad från de allra flesta gräsklippare. Men med en kraftfullare motor tillkommer också en högre bullernivå, maskinvikt och nivå av avgaser. Större trädgårdar med kuperade terränger är inga problem för detta kraftpaket till gräsklippare, men bränslekostnaden är desto högre. Jämfört med el- och batteridrivna gräsklippare har den bensingräsklippare en negativ miljöpåverkan då den genererar mer utsläpp. Bensindrivna gräsklippare behöver förstås tankas med bensin, men du behöver också byta olja, filter och tändstift regelbundet.  

Eldrivna gräsklippare

Eldrivna gräsklippare är riktiga klippor för dig som söker ett lite mer miljövänligt alternativ. Elgräsklipparen är tystlåten och har en lägre driftkostnad, men begränsar ytan du kan röra dig på då det måste finnas ett eluttag nära till hands. En nätdriven gräsklippare med sladd lämpar sig främst för dig med en mindre trädgård. Om du vill ha en eldriven gräsklippare till en större trädgård behöver du komplettera med en ordentlig skarvsladd.

Batteridrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare är det miljövänliga alternativet för dig som gärna slipper tänka på strömförsörjning och trassel med förlängningskablar, bensinångor och avgaser. I takt med att batterierna blivit bättre och allt mer avancerade har gräsklippare med batteridrift blivit allt vanligare. Batterigräsklippare kräver mindre underhåll och är mer tystgående gentemot bensindrivna gräsklippare. Däremot är laddning och driftstid något av en begränsning när det kommer till batteridrivna gräsklippare. De behöver laddas innan användning och om du vill klippa en större gräsmatta under ett tillfälle är det en god idé att ha ett reservbatteri.

Det finns många fördelar med att investera i en batteridriven gräsklippare – i vår guide listar vi de främsta anledningarna till att gå från bensin till batteri. Att gräsklippare med batteridrift enbart lämpar sig för mindre trädgårdar är en vanlig missuppfattning – de finns idag kraftfulla batteriklippare med hög prestanda. Dessa gräsklippare kräver dock starka batterier som drar upp priset något. 

Robotgräsklippare

Om du inte vill gå bakom och styra kan en självgående robotgräsklippare vara lösningen på problemet! Robotklippare finns i olika prisklasser och varierar i prestanda: ju knepigare terräng – desto mer multifunktionell robotgräsklippare behöver du. Har du en rak och fin gräsmatta utan hinder räcker det för det mesta med en enklare modell. Robotgräsklippare styrs av en inbyggd dator och navigeras framförallt med GPS. För att den inte ska försvinna bort till grannen lägger du en avgränsningskabel som du ringar in din gräsmatta med. I vår köpguide för robotgräsklippare kan du läsa mer ingående om hur du väljer robotgräsklippare för din trädgård.

Tänk också på att det finns en viss stöldrisk på robotgräsklippare. Många robotklippare har inbyggda säkerhetsfunktioner som larm och PIN-kod för att förhindra stöld. Behöver du hjälp med att installera robotgräsklippare – ta del av vår enkla installationsguide i 8 steg.

Handdrivna gräsklippare

Handdrivna gräsklippare är det mest miljövänliga alternativet. Om du dessutom söker en billig gräsklippare, som inte kräver någon större underhållskostnad i form av bränsle, el, underhåll eller reparation, är handgräsklipparen en klippa för dig. Handdrivna gräsklippare, även kallat handjägare eller cylindergräsklippare, drivs enbart av muskelkraft genom att du skjuter den framför dig. Det kan upplevas som ansträngande och tidkrävande att klippa stora ytor med en handgräsklippare – men du får bra med motion på köpet!   

Åkgräsklippare

Behöver du klippa riktigt stora ytor utan någon större ansträngning? Ofta står valet mellan en robotgräsklippare i den högre prisklassen eller en åkgräsklippare. Fördelen med en åkgräsklippare är att den kan göra mycket mer än att bara klippa gräs. Genom att koppla på olika tillbehör och moduler kan du förvandla din åkgräsklippare till en plog, vertikalskärare, uppsamlare eller snöslunga. Den främsta nackdelen med åkgräsklippare är att de kräver mycket underhåll och regelbunden service, att man inte kommer åt längds kanter där det är svårt att komma åt och att den behöver tankas med bensin.  

Uppsamling eller mulching

Fundera också över huruvida du vill kunna samla upp det klippta gräset, eller om du hellre vill att det finfördelas och sprids på gräsmattan. Mulching är det vanligaste klippsättet där gräset ”slungas” mellan klipparens kåpa och kniven flera gånger för att finfördela gräset. Det finfördelade gräsklippet bryts sedan ner så att gräsmattan kan tillgodose sig detta som gödning. Gräsklippare med uppsamling innebär, som namnet antyder, att den har en behållare där gräsklippet istället samlas upp.

Ta hand om din gräsklippare

En gräsklippare är inte något man köper nytt varje år – det är en investering som behöver underhåll för att hålla länge!

Slipa knivarna

För en effektivare klippning är det viktigt att slipa och byta ut knivblad regelbundet. Hur ofta knivarna bör slipas beror på vilken typ av gräsklippare och modell du har.

Motordrivna gräsklippare

Knivarna på en motordriven gräsklippare bör slipas vartannat år, men behöver inte bytas ut så länge ingen större skada skett på knivbladen. Om gräset klipps ojämnt kan det bero på att en kniv är vassare än den andra eller att en kniv fått en skada.   

Robotgräsklippare

Robotknivar bör bytas ut minst en gång per år, oavsett storlek på gräsmattan. Om man har en större gräsmatta – utgå från minst två byten per år.

Åkgräsklippare

Knivbladen på en åkgräsklippare bör slipas vartannat år, beroende på om du klipper där det är mycket grus och sten. Efter cirka fem år är det dags att se över om knivbladen behöver bytas ut.

Handgräsklippare

Om du använder slippasta slipas knivarna på en handgräsklippare automatiskt. Då behöver du varken byta ut eller slipa knivarna på tjugo år.

Rengör regelbundet

Gräsklipparen bör rengöras från smuts efter varje klippning. Särskilt motordrivna handgräsklippare bör rengöras under klippkåpa och klipprotorer. Töm eventuell uppsamlingsbehållare och rengör för att undvika lukt och bakterietillväxt.

Kontrollera regelbundet

Det är viktigt att regelbundet kontrollera att alla kablar och kontakter är säkra och i gott skick. Om du har en motordriven gräsklippare kan du behöva rengöra eller byta ut luftfiltret, då ett smutsigt luftfilter kan minska motorns prestanda och bränsleeffektivitet. Det är även bra att kontrollera oljenivån i motorn regelbundet, samt att inspektera och rengöra tändstiftet. Om du har en batteridriven gräsklippare bör du ladda batteriet regelbundet och försvara i en sval och torr miljö när det inte används. Oavsett gräsklippare är det viktigt att förvara gräsklipparen på ett torrt och säkert ställe för att säkerställa klipparens livslängd.

Vinterförvaring

När frosten och vinterkylan gör sig påmind är det dags att ställa undan gräsklipparen för vinterförvaring. Rengör kåpan och knivarna. Om du har en batteridriven gräsklippare – ta ut batteriet från gräsklipparen och förvara batteriet på en torr, sval och frostfri plats. Om du har en bensindriven gräsklippare – töm den på bränsle som du förvarar i en bensindunk. Ett praktiskt förvaringsöverdrag är fördelaktigt för att skydda gräsklipparen under vintern. Förvara gräsklipparen på en varm och torr plats där temperaturen i luften inte understiger 5–10 grader. Om du förvarar din gräsklippare utomhus – se till att den är övertäckt och att den står på ett upphöjt underlag för att skydda mot vatten och fukt.