Gå till huvudinnehållet
Höns i hönshus. Så bygger du ditt eget hönshus. Läs mer på granngården.se
Guide

Bygga hönshus - tips & råd

Dela

Sugen på att bygga hönshus själv? Genom att själv utforma hönsens hus kan du få det precis som du och dina höns vill. Vi tipsar om saker som är bra att tänka på när du bygger ditt eget hönshus.

Inreda hönshus


Köpa hönshus eller bygga hönshus? Tips och råd

Hos oss på Granngården finns färdiga hus för höns i trä eller återvunnen plast. Ibland är det dock roligt att bygga hönshus själv! Varför inte återbruka en gammal lekstuga som barnen vuxit ur eller ett uthus som inte längre används? Bygger du själv kan du välja både färg, detaljer och utformning efter just din smak. 

För dig som vill bygga ett eget hönshus eller hönsgård vill vi tipsa lite extra om att redan från början skydda utegården ordentligt mot höken, räv och mink -det är jobbigt och tragiskt att komma ut och se att räven har varit framme och dödat dina höns. Här har vi ett stort utbud av stängsel och olika typer av nät som är perfekta att bygga med. Glöm inte rovfåglarna som kommer ovanifrån, ett taknät är viktigt.

Tänk stort, framförallt gällande rastgården -hönsen är väldigt effektiva på att tugga i sig all vegetation på kort tid så ett större hägn ger dig möjlighet att ha fina träd och buskar inuti hönsgården. Du kan då också förlänga hönsens utesäsong eftersom det inte blir upptrampat lika snabbt. 

Ett annat bra tips är att både hönshus och rastgård kan göras flyttbara, så får du perfekta små gräsklippare som både luftar gräsmattan, håller gräset kort och gödslar samtidigt. De brukar dessutom snabbt dyka ner på ogräs i gräsmattan!

För din egna del tänk på att det ska vara enkelt att göra rent värpredena, sittpinnar, foder och vattenautomater i hönshuset. Skrymslen och vrår som är svåra att göra rent trivs hönskvalster och andra otrevligheter i, det vill vi undvika och förebygga!

Att bygga eget hönshus behöver inte bara vara för hönsen, du kan också se det som en prydnad för trädgården. Vill du hellre köpa ett färdigt hus för hönsen? Då hittar du ett brett sortiment av isolerade hönshus hos Granngården.

ALLA HönShus & värpredeN

Tips! På Jordbruksverkets hemsida hittar du all viktig information och regler om hönshållning. Där hittar du också mått att gå efter och regler för antal höns per yta.

Tips när du ska bygga hönshus

 • Rävar i gräset

  Rovdjurssäkra ditt hönshus

  Säkra från rovdjur

  En av de viktigaste sakerna att tänka på är att rovdjurssäkra ditt hus och din hönsgård. Ett bra sätt att göra det på är att sätta hönsnät över och runt om ditt hus. Du behöver sätta ovanifrån för att säkra mot fåglar och underifrån för att skydda mot rävar och grävlingar. Lämpligast är att gräva ner nätet under marken.

  Tänk också på att ha ett starkt hönsnät som kan stå emot rävens tänder. Nätet bör vara 180 cm högt och luta utåt för att göra det svårare för räven att ta sig in. Du kan också förebygga med en ordentlig lucka, som vår automatisk hönslucka så att det inte går att öppna för räven. Att sätta hönsnät är bra både när du bygger till, bygger om och bygger för första gången. Tänk också på att delvis eller helt ha huset under tak för att inte riskera fågelinfluensa.  

  Tips! En del använder putsnät istället för hönsnät när de bygger hönsgård. Detta  då putsnätet är tätare och småfåglar har mindre risk att fastna i dem. Hos Granngården hittar du både hönsnät och putsnät. 

  Säkra från husdjur

  Kom ihåg att också säkra från husdjur som till exempel hundar som kan springa in och kan skrämma ihjäl hönsen. Alla pälsklingar trivs tyvärr inte med varandra. 

 • Hönshus med hönsgård

  Placering av hönshuset

  Höns gillar inte när det inte är för varmt. Därför är det vitkigt att bygga ett hus som ger skugga med en hönsgård som också erbjuder skugga. En termoteter/hygromter är bra att ha i hönshuset för att säkerställa bra luftfuktighet och temperatur. På så sätt får du en enkel försäkring på att hönsen mår bra. Tänk också på att ohyra trivs bra när det är varmt, så det är en dubbel bonus att hålla koll på temperaturen. 

 • Hönor i hönshus

  Bygg ett lättstädat hönshus

  Redan innan du börjar bygga är det bra att tänka på att det ska vara lättstädat i hönshuset. Att ha olika strömedel som till exempel kutterspån eller halm (hackad) är bra. Ett tips är att lägga lite aska i ströt, det är bra mot ohyra. För att motverka hönskvalster är det bra med Kiselgur Verminix som torkat ut kvalstern. För att få rent hönsens brädor och värpreden kan du använda en gödselskrapa.

  Tips! Ha en kattlåda med sand i inuti ditt hönshus. Det kommer hönsen använda som hönsbad och älska!

 • kvinna som plockar ägg i hönshus

  Plocka äggen enkelt

  Det kan vara smart att kunna plocka äggen utanför hönshuset om man inte vill gå in till hönsen varje gång. Tänk då på att om du har värpredet så att äggen kan plockas utan att gå in i huset, och speciellt om det hänger utanför hönsgården, måste du ”inbrottssäkra” luckan till värpredet. Många rovdjur är riktigt listiga.

 • Höns i rött hönshus

  Måla med kalkfärg eller våtrumsfärg

  Måla gärna väggarna med kalkfärg eller våtrumsfärg som tål högtryckstvätten då och då. Det gör det enklare att städa och underhålla hönsens hus.

   

Läs också