Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Höna utomhus i hönsgård. Lär dig allt om att skaffa höns på granngården.se
Guide Tips

Skaffa höns – Guide i 5 steg 🐔

Dela

Intresset för att skaffa höns är större än någonsin. Vi förstår varför, det är både ekosmart och roligt! För att hjälpa alla hönskompisar igång har vi sammanställt en hönsguide i 5 steg. I vår guide lär du dig allt du behöver veta för att skaffa höns eller ta hand om de höns du redan har. Skaffa höns som nybörjare? Då har du kommit rätt!

 

1. Välja hönsfoder

  • Hönor bredvid Granngårdens hönsfoder

    Fodertips

    Rent vatten och nytt foder dagligen är två mycket viktiga delar för friska djur. För dig med hobbyverksamhet och som vill ha extra fina ägg att plocka till frukosten har vi anpassade foder. Har du en större producerande verksamhet hittar du även foder i större säckar med anpassninga för bland annat värp. 

    Hönsfoder

  • Snäckskal för höns

    Snäckskal

    Kom också ihåg att ge dina höns snäckskal som är viktigt för att få fina skal på äggen. Snäckskal ser till att äggskalen blir hårda. För att ett skal ska kunna bildas omkring ägget och för att det ska bli starkt behövs det tillföras massor av kalkämnen. För att matsmältningen ska fungera måste hönsen kunna picka i sig grus. Går de fritt utomhus sköter de det här själva men är de instängda i en hönsgård måste du se till att det finns tillgång till grus i lite olika grovlekar.

2. Bygga hönsgård

  • Läs hönsguiden på granngården.se

    Varför behövs en hönsgård?

    Höns mår allra bäst när de får gå ute och sprätta i en öppen kompost eller i en maskstinn vårjord.  Tyvärr är de dock ett lovligt byte för rovdjur som till exempel räv, mård eller duvhök och behöver därför en säker hönsgård att vistas i på dagarna.

    Hönsgård

Hönsgård i nätsektioner

Av lättmonterade nätsektioner får du en färdig hönsgård. Varmförzinkade med stommar av kvadratiska rör 25 x 25 mm och nät av helsvetsad 3 mm tråd. Nätsektionen med dörr har en förhöjd tröskel 20 cm för att fungera bra även vintertid. Sektionerna kan användas både ståendes som liggandes. Rutstorlek 5 x 5 cm och trådtjocklek på nätet 2 mm. Källa: Jordbruksverket.

Viktigt med hygien och rengöring i hönsgården

Kiselströ är ett lättapplicerat strömaterial med utmärkta fuktabsorberande egenskaper, vilket bidrar till en bättre miljö. Det består av 100% kiselgur, bryts i Skandinavien, och är både naturligt och effektivt. Kiselströet kan spridas över alla ytor i fåglarnas närmiljö, vilket hjälper till att hålla området torrt och fräscht. Det kan också med fördel appliceras på väggar och tak, där dess fuktabsorberande egenskaper ytterligare förbättrar klimatet. Detta gör kiselströ till ett optimalt val för att skapa en hygienisk och trivsam miljö för dina fjäderklädda vänner.

  • Håll räven borta från hönsen - läs mer i hönsguiden på granngården.se

    Håll räven borta

    En anledning till att höns behöver ett hus är att man måste stänga in dem om natten då rovdjuren är ute och jagar. Hönsgården måste konstrueras så att de inte kan gräva sig in, låt därför gärna nätet gå ner en bit under jorden. En lågt placerad eltråd på utsidan av gården ger också ett effektivt skydd.

    Att använda en automatisk hönslucka är perfekt för att säkra att alla hönsen håller sig inomhus på natten och är väl skyddade från rovdjur

  • Håll rovfåglar borta från hönsen - läs mer i hönsguiden på granngården.se

    Håll rovfågeln borta

    Ett tak av nät bör också finnas över gården så att inte rovfåglar kan ta hönsen. Om man ändå bygger en hönsgård är det lika bra att spänna över ett nät på en gång. Ett fågelnät är större och du kan fästa dem i ett stycke, men det fungerar bra med hönsnät i taket också.

3. Inreda hönsgården

  • Frihet och lek

    Frihet och lek

    Att inreda en hönsgård är avgörande för hönsens välmående. Hönsen behöver gott om utrymme för att sprätta och utforska sin omgivning. De gillar att röra på sig och flaxa. Det är bra att ha olika saker för dem att hoppa upp på. Ett gammalt bord, utsiktspinnar eller en gunga fungerar utmärkt. En gammal trädgårdsstol kan också bli en rolig tillgång för hönsen.

    Berikningar som stenar ger dem möjlighet att leka. Sandbad är viktiga för att hålla fjädrarna rena och fria från parasiter. Skydd mot väder är nödvändigt. Plantera buskar eller bygg takade områden så att hönsen kan söka skydd under varma dagar och regn. Spana också in vilka hönsraser som kan flytta in på gården inom kort.

4. Hönshus

Ett hönshus är mer än bara ett tak över huvudet för dina höns – det ger dem en trygg plats att värpa, sova och sprätta omkring i. Med ett bra hönshus får dina fjäderklädda vänner både skydd, komfort och enkel tillgång till mat och vatten. Viktiga funktioner som sittpinnar, reden, bra ventilation och en utegård är ett måste. Hos Granngården hittar du färdiga och stabila hönshus i FSC-certifierat trä. Ett smart val om du vill slippa snickra själv!

Hönshus

5. Hönsägg

  • Läs mer om värpfoder i hönsguiden på granngården.se

    Värpfoder ger extra protein

    Det finns särskilt värpfoder att köpa som ger ett extra tillskott av proteiner. Hos Granngården finns det flera olika sorters foder. Innan värpning passar basfodret med en variation av spannmål bra, under värpning ger värpfodret ett tillskott av bland annat vitaminer och mineraler. Vårt nya ekologiska värpfoder innehåller 95 % KRAV-märkta ingredienser, bland annat paprikapulver som gör gulan mer gul.

  • Producera ägg - så funkar det. Läs mer på granngården.se

    Tips!

    • I kylskåp klarar sig ägg i flera månader utan att de blir dåliga. Vill man ta reda på om hönsäggen är färska eller ej kan man testa det genom att lägga dem i vatten. Ett färskt ägg sjunker. Äggen förvaras bäst i äggkartong med den trubbiga änden uppåt.

    • Ruggningsperioden ger hönan en välbehövlig viloperiod. Ge med fördel Granngårdens basfoder under den här perioden. 
  • höns i hönshus

    Skaffa höns – regler

    Reglerna för höns i tätbebyggda områden skiljer sig mellan olika kommuner. Kontrollera därför med din kommun vad som gäller innan du skaffar höns. Det är också alltid en god idé att kontakta Jordbruksverket för att få koll på de lagar och krav som gäller för att hålla höns på ett ansvarsfullt sätt.

    Djurskyddslagens måttbestämmelser för höns 👇👇 

    Måttbestämmelser värpreden

    • Fackrede: högst 6 hönor/rede
    • Kollektivrede: 1 m2 rede/100 hönor.

    Övriga utrymmen för höns på golv

    • Sittutrymme: 165 mm sittstång/höna
    • Vid fodertråg, samtidig utfodring: 125 mm/djur,
    • Vid fodertråg, fri utfodring: rakt 40 mm/djur, runt 30 mm/djur
    • Vid vattentråg: rakt 25 mm/djur, runt 15 mm/djur

    Källa: Jordbruksverket

  • Läs med om kycklingsuppfödning i hönsguiden på granngården.se

    Hönor som äter ägg

    Hönor som äter sina egna ägg är ett problem. När beteendet väl har börjat är det mycket svårt att stoppa. Det kan dessutom sprida sig till andra höns i flocken om det inte hanteras snabbt. Hönor som äter ägg lär sig snabbt att det är en enkel källa till mat.

    För att undvika att beteendet sprider sig bör du omedelbart avlägsna den höna som äter ägg. Att försöka få hönan att sluta fungerar sällan. Det är också viktigt att hålla uppsikt över resten av flocken för att upptäcka och hantera problemet tidigt.

  • Vit prickig höna i hönshus

    Granngårdens sortiment för höns och fjärdefä

    Våren är den perfekta tiden för att börja planera för höns. I vårt utbud på Granngården kring höns och fjäderfä hittar du ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Vi arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion. Gemensamt för båda varianterna är att du ska hitta det du behöver till dina djur för att de ska må bra.

    Hönsgården ska också städas och mockas regelbundet. Vårt utbud av olika strömedel med tillhörande desinfektionsmedel skapar möjlighet för en god och bra inomhusmiljö vilket är väldigt viktigt, speciellt för unga djur. Hos oss hittar du även mindre hönshus och värpreden om du inte har möjlighet att bygga en egen hönsgård från grunden. När det kommer till foder strävar vi efter att ha ett komplett utbud.

    Allt för höns