Gå till huvudinnehållet
Skaffa höns, lär dig allt i hönsguiden på granngården.se
Guide Tips

Skaffa höns - Guide i 6 steg

Dela

Intresset för att skaffa höns är större än någonsin och vi förstår varför, det är både ekosmart och roligt. Därför har vi sammanställt en hönsguide med sex steg som hjälper dig med allt du behöver veta för att skaffa höns eller ta hand om de höns du redan har.

Allt du behöver för att komma igång med höns

Att ha höns är enklare än man tror – och roligare! Förutom goda ägg får du också trivsamma hjälpredor i trädgården. Bor du på landet eller har tillgång till trädgård och uthus, är steget inte så långt.

Att skaffa några höns som ger ägg till husbehov är både trevligt och ekosmart. Just nu råder det en stor hönstrend och det beror säkert på att vi värdesätter självhushållningen allt mer och att vi bryr oss om var maten kommer ifrån. Hönorna blir också en del av det naturliga kretsloppet. Deras spillning blir till ett utmärkt bränsle för komposten.

Våren är den perfekta tiden för att börja planera för höns. I vårt utbud på Granngården kring höns och fjäderfä hittar du ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Vi arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion. Gemensamt för båda varianterna är att du ska hitta det du behöver till dina djur för att de ska må bra.

Hönsgården ska också städas och mockas regelbundet. Vårt utbud av olika strömedel med tillhörande desinfektionsmedel skapar möjlighet för en god och bra inomhusmiljö vilket är väldigt viktigt, speciellt för unga djur. Hos oss hittar du även mindre hönshus och värpreden om du inte har möjlighet att bygga en egen hönsgård från grunden. När det kommer till foder strävar vi efter att ha ett komplett utbud.

1. Välja hönsfoder

Hönor är fantastiska allätare när det kommer till hönsmat och precis som de flesta andra djur uppskattar de variation i kosten.

Det är en bra idé att komplettera ditt hönsfoder med spannmål och kanske även koncentrerat hönsfoder som innehåller de proteiner och mineraler de behöver.

Kom ihåg att komplettera hönsfoder med snäckskal som innehåller kalcium till värphöns som de behöver för att kunna producera fina ägg, samt granitgrus som hönan behöver för att magen ska kunna knåda sönder hel spannmål. Vill du fodra ekologiskt har Granngården två KRAV-märkta ekologiska hönsfoder.

Tänk också på att inte ge dina höns matrester. Smitta, som är ofarlig för oss människor, kan då lätt drabba våra fjäderbeklädda vänner.

 • Skaffa höns - välj rätt hönsfoder. Läs mer på granngården.se

  Fodertips

  Rent vatten och nytt foder dagligen är två mycket viktiga delar för friska djur. För dig med hobbyverksamhet och som vill ha extra fina ägg att plocka till frukosten har vi ett anpassat foder. Och glöm inte att ge dina höns snäckskal som är viktigt för att få fina skal på äggen. Har du en större producerande verksamhet hittar du även foder i större säckar med anpassninga för bland annat värp. 

  Hönsfoder

2. Bygga hönsgård - tänk på detta

Att husera höns och tupp behöver inte innebära ett stort byggprojekt. På Granngården finns färdiga lösningar att köpa både för den som vill börja i liten skala eller bygga en större hönsgård.

För att höns ska må bra behöver de kunna gå ut varje dag. Höns älskar att gå fritt och håller sig på oftast på sin gård, men är det mycket rovdjur i omgivningen eller en hårt trafikerad väg nära så är det bra att ha en inhägnad rastgård, därflr är det en god idé att bygga en hönsgård. Många har hönsen lösa när de är hemma och låter dem sedan vara i hönsgården när de åker iväg. Ska hönsen alltid vara i hönsgården ställer det större krav på att den är rejält tilltagen. Om hönsen får springa lösa lite då och då behöver hönsgården inte vara lika stor.

Ljus och skugga i hönsgården

Höns behöver dagligt solljus för att må bra men det är viktigt att det finns ordentligt med skugga i hönsgården också eftersom de är värmekänsliga. De brukar avgöra själva när det är dags att gå in. Är det regnigt och blåsigt ute håller de sig helst inomhus. Framåt kvällen brukar de också självmant gå in i hönshuset och sätta sig på pinnen. Då gäller det att komma ihåg att stänga hönsluckan efter dem.

Hönsgården behöver krattas då och då. På våren kan man spadvända jorden och passa på att förbättra genom att vända ner lite ny sand och gärna kalk. Om hönsen är mycket i hönsgården kan man behöva fylla på med löst material med jämna mellanrum.

 • Läs hönsguiden på granngården.se

  Varför behövs en hönsgård?

  Höns mår allra bäst när de får gå ute och sprätta i en öppen kompost eller i en maskstinn vårjord.  Tyvärr är de dock ett lovligt byte för rovdjur som till exempel räv, mård eller duvhök och behöver därför en säker hönsgård att vistas i på dagarna.

  Hönsgård

Hönsgård i nätsektioner

Av lättmonterade nätsektioner får du en färdig hönsgård. Varmförzinkade med stommar av kvadratiska rör 25 x 25 mm och nät av helsvetsad 3 mm tråd. Nätsektionen med dörr har en förhöjd tröskel 20 cm för att fungera bra även vintertid. Sektionerna kan användas både ståendes som liggandes. Rutstorlek 5 x 5 cm och trådtjocklek på nätet 2 mm.

Viktigt med hygien och rengöring i hönsgården

FumAgri OPP är ett rökbaserat desinfektionsmedel utan frätande, oxiderande eller giftiga egenskaper som enkelt kan användas för olika typer av lokaler inom jordbruk och djurhållning. Levereras i färdigdoserade burkar baserade på behandlingsvolym (m3) och är effektiv mot bakterier, jäst- och mögelsvamp. Röken verkar avdödande enbart mot mikrorganismer och en lokal som descinficerats kan åter användas ca 4-6 timmar efter att behandlingen startat. Räcker till 25–50 m3. 20 g.

 • Håll räven borta från hönsen - läs mer i hönsguiden på granngården.se

  Håll räven borta

  En anledning till att höns behöver ett hus är att man måste stänga in dem om natten då rovdjuren är ute och jagar. Hönsgården måste konstrueras så att de inte kan gräva sig in, låt därför gärna nätet gå ner en bit under jorden. En lågt placerad eltråd på utsidan av gården ger också ett effektivt skydd.

 • Håll rovfåglar borta från hönsen - läs mer i hönsguiden på granngården.se

  Håll rovfågeln borta

  Ett tak av nät bör också finnas över gården så att inte rovfåglar kan ta hönsen. Om man ändå bygger en hönsgård är det lika bra att spänna över ett nät på en gång. Ett fågelnät är större och du kan fästa dem i ett stycke, men det fungerar bra med hönsnät i taket också.

3. Inred hönsgården

Höns är inga kräsna djur och man behöver inte alltid bygga nytt. Har du redan ett uthus eller en lekstuga på tomten kan det utgöra grunden för en lämplig hönsgård. Det viktigaste är att man ser till att de har en bra inomhusmiljö med rätt utrustning.

En bra grund för ett hönshus är att det ligger på torr mark med ett fönster åt söder. Storleksmässigt brukar en tumregel vara att ha max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta. På golvet kan du ha halm, kutterspån eller sågspån. Värpreden där hönan kan ruva kan bestå av små lådor som ställs på högkant på golvet eller sätts fast på väggen. Storleken på redena anpassar du efter storleken på hönan.

På Granngården har vi färdiga försvinningsreden som gör att ägget rullar ut när hönan värpt. Då riskerar det aldrig att börja utvecklas till ett embryo. Sittpinnar måste också finnas och de ska vara så tjocka att hönorna precis kan gripa runt sittpinnen. Många tycker att de bästa sittpinnarna är de som man tar direkt från naturen eftersom de är oregelbundna och gör att hönsen inte måste sitta med tårna i exakt samma läge varje natt.

Tips! Fodra gärna dina höns inomhus för att minska smittspridning från vilda fåglar som kan lockas till godsakerna.


Värme och vatten

I hönshuset måste det också finnas värmelampor, dels för att förhindra att vattnet fryser, därför ska lampan hänga nära vattenautomaten, dels för att förhindra att hönsen får frysskador när det blir riktigt kallt ute. Tänk också på att hålla vattenautomat och hönsens foderautomat i gott skick.

Ett hönshus behöver inte vara lika varmt som ett hus till människor eftersom de flesta höns tål några minusgrader. Men när du ändå bygger ett kan du lika gärna stoppa dit isolering också. Hönshuset blir dragfritt och hygieniskt. Om hönor tål kyla rätt bra så är det värre med värme. Hönor kan inte svettas utan kyler sig genom att öppna munnen. Varma sommardagar måste det därför vädras ordentligt i hönshuset, varmare än 25 grader bör det helst inte vara.

Skötsel och städning

Höns behöver daglig översyn där du ger mockar ut hönsbajset, ger dem mat och byter ut vattnet. Med en vattenautomat för höns behöver du inte byta vattnet lika ofta bara du ser till att det alltid är rent och fräscht. Ungefär varannan till var fjärde vecka krattar du ur halmen/sågspånet och ersätter med nytt. Du behöver också skrubba redena då och då. En riktig storrengöring ska göras två gånger varje år och extra viktig är vårstädningen. Då tar du ut värpreden, sittpinnar och all övrig inredning och skurar rent ordentligt med såpvatten. Golv och väggar ska också skuras ordentligt.

Hönshus & värprede

4. Hönshus i trädgården

Allt fler börjar upptäcka charmen och vinsten med att ha egna höns. Men passar det att ha höns i ett villaområde? Och vad behöver du ta reda på innan du skaffar höns?

Ett vackert litet eller stort hönshus, några söta höns och färska hemvärpta ägg – visst låter det som en dröm! Även om du inte bor på landet utan i ett villaområde kan det vara tillåtet att ha höns i trädgården. I vissa kommuner får du ha fem till sju höns utan speciellt tillstånd. En del kommuner kräver tillstånd och vissa kommuner vill att du har grannarnas medgivande. Kolla upp vad som gäller i din kommun. Hur stor ska flocken då vara? I en villaträdgård är ungefär fyra till sex hönor lagom.

Det är inte nödvändigt att ha en tupp för att få ägg, men tuppen har en uppgift förutom att befrukta äggen, nämligen att skydda hönorna och främja sammanhållningen i flocken. Tuppens uppgift i livet är att leta upp mat och hålla utkik efter faror och därför känner sig hönorna betydligt tryggare med en tupp som herre på täppan. I detaljplanerat område kan det dock råda tuppförbud. Och grannarna kanske inte alltid uppskattar en galande tupp i arla morgonstund. Se i så fall till att hålla hönsen inne under morgontimmarna.

 • Lär dig allt om hönshus i hönsguiden på granngården.se

  Djurskyddslagens måttbestämmelser för höns

  Måttbestämmelser värpreden

  • Fackrede: högst 6 hönor/rede
  • Kollektivrede: 1 m2 rede/100 hönor.

  Övriga utrymmen för höns på golv

  • Sittutrymme: 165 mm sittstång/höna
  • Vid fodertråg, samtidig utfodring: 125 mm/djur,
  • Vid fodertråg, fri utfodring: rakt 40 mm/djur, runt 30 mm/djur
  • Vid vattentråg: rakt 25 mm/djur, runt 15 mm/djur

5. Producera ägg - så funkar det

Det kan kännas som ett rent mirakel första gången man plockar ägg inne i redet. Mer närproducerad och klimatsmart mat får man leta efter. För att inte tala om den goda smaken! Vi guidar dig rätt i allt du behöver tänka på för att hjälpa hönorna med äggproduktionen.

En ung och frisk höna som får rätt foder värper ungefär 25 ägg varje månad under sommarhalvåret. På vintern blir det däremot betydligt färre. Men det är våren som är hönsens gyllene tid. Om de får följa naturens rytm vilar de på vintern och börjar värpa igen när ljuset återvänder – i likhet med andra fåglar.

Den gula färgen intensifieras på våren när hönsen får gå ute och äta friskt gräs och örter. Och det är inte bara en fråga om utseende – ägg från höns som får picka i sig det de önskar i naturen innehåller mycket mer E-vitamin, betakaroten och omega-3-fettsyra än industriproducerade ägg. Höns ska också ha tillgång till krossade snäckskal som ser till att äggskalen blir hårda. För att ett skal ska kunna bildas omkring ägget och för att det ska bli starkt behövs det tillföras massor av kalkämnen.

Olika hönsraser värper ägg med olika skalfärg. Lantrashönsen värper ägg av samma färg som vildhönsen; benvita till ljust bruna. Äggskalets färg har ingenting med smaken att göra utan det beror på vad hönsen äter.

 • Läs mer om värpfoder i hönsguiden på granngården.se

  Värpfoder ger extra protein

  Det finns särskilt värpfoder att köpa som ger ett extra tillskott av proteiner. Hos Granngården finns det flera olika sorters foder. Innan värpning passar basfodret med en variation av spannmål bra, under värpning ger värpfodret ett tillskott av bland annat vitaminer och mineraler. Vårt nya ekologiska värpfoder innehåller 95 % KRAV-märkta ingredienser, bland annat paprikapulver som gör gulan mer gul.

 • Producera ägg - så funkar det. Läs mer på granngården.se

  Tips!

  • I kylskåp klarar sig ägg i flera månader utan att de blir dåliga. Vill man ta reda på om hönsäggen är färska eller ej kan man testa det genom att lägga dem i vatten. Ett färskt ägg sjunker. Äggen förvaras bäst i äggkartong med den trubbiga änden uppåt.

  • Ruggningsperioden ger hönan en välbehövlig viloperiod. Ge med fördel Granngårdens basfoder under den här perioden. 

6. Föda upp kycklingar

Visste du att det är ljuset som styr över hönornas äggproduktion? Och finns det en tupp i hönshuset är chansen stor att äggen kläcks till kycklingar.

Finns det en tupp i hönsgården kan det bli kycklingar, förutsatt att hönorna vill lägga sig på äggen och ruva. Olika raser är olika ruvningsbenägna. Hönans fortplantning styrs av ljuset som triggar hormonerna som gör att hönan kommer igång med att lägga ägg.

Det går att styra cyklerna med konstgjort ljus och på stora anläggningar läggs det ägg och kläcks kycklingar året om. Du kan till exempel använda ägglampor eller värmelampor för att stimulera ruvningen. För hobbyflockar är det vårljuset som styr om inte dagslängden ökas med hjälp av lampor. Hönorna är redo för värpsäsongen som börjar någon gång i mars/ april. Tuppen går med sina hönor året om men då hönornas äggproduktion oftast vilar under vintern blir det inga kycklingar. Vid parning kan hönorna lagra tuppens spermier i omkring två veckor, vilket betyder att många ägg kan bli befruktade efter en parning.

Hönan ruvar i tre veckor

Att avgöra om ett ägg är befruktat eller inte är svårt. För att utvecklingsprocessen ska komma igång behövs värme, det vill säga att hönan ruvar. När hönan vill ruva, låter hon på ett speciellt sätt och springer med uppburrade fjädrar. En höna värper i bästa fall ett ägg om dagen. När hon tycker att det är tillräckligt många ägg i redet lägger hon sig och ruvar. Hönan ruvar i tre veckor och under den tiden lägger hon inga nya ägg. Även om naturruvning i första hand är att föredra kan det ibland finnas anledning till att kläcka ägg i maskin. Då är det viktigt att hålla rätt temperatur, annars kan det leda till missbildningar på de nykläckta ungarna.

Kycklingarna behöver finmat

När äggen har kläckts brukar kycklingarna gå med hönsmamman i minst åtta veckor. Går de ute är hönan duktig på att hitta mat och även kycklingarna lär sig snabbt att hitta mat i naturen. Men det kan också vara bra att ge dem ett kycklingfoder som är särskilt anpassat för dem i början. Granngården Start ges till livkycklingar och ungtuppar de första 6 veckorna. Det är ett helfoder med pelletskross som ger dem rikligt med protein, vitaminer och spårämnen som de behöver den första tiden.

 • Läs med om kycklingsuppfödning i hönsguiden på granngården.se

  Hönor som äter ägg

  Tänk på att hönor som äter upp sina ägg bör avlägsnas, beteendet går inte att ändra.