
Med vårljuset är det inte bara blommor och blad som har börjat spira. Ljuset styr även hönornas äggproduktion! Finns det en tupp i hönshuset är chansen stor att äggen kläcks till kycklingar.
Hönans fortplantning styrs av ljuset som triggar de hormoner som gör att hönan kommer igång med att lägga ägg. Det har helt enkelt en evolutionär bakgrund som handlar om att när det blir ljusare och varmare utomhus ökar chansen att hitta mat till ungarna och överleva.
Cykler styrs med ljus
Det går att styra cyklerna med artificiellt ljus och på stora anläggningar läggs det ägg och kläcks kycklingar året om. Men för hobbyflockar är det vårljuset som styr om inte dagslängden ökas med hjälp av värmelampor. Efter att ha vilat, ätit upp sig och bytt fjädrar under vinterhalvåret är hönorna i god form och redo för värpsäsongen som börjar någon gång i mars-april. Det är nu som hönsäggen kan bli befruktade.
Tuppen går med sina hönor året om men då hönornas äggproduktion oftast vilar under vintern blir det inga kycklingar. Vid parning kan hönorna lagra tuppens spermier i omkring två veckor, vilket betyder att många ägg kan bli befruktade efter en parning.
Hur vet man om ägget är befruktat?
Att avgöra om ett ägg är befruktat eller inte är svårt, men plockar du äggen ur hönshuset varje dag och lägger i kylskåpet så utvecklas ingen kyckling. För att utvecklingsprocessen ska komma igång behövs värme, det vill säga att hönan ruvar.
När hönan vill ruva, låter hon på ett speciellt sätt och springer med uppburrade fjädrar. En höna värper i bästa fall ett ägg om dagen. När hon tycker att det är tillräckligt många ägg i redet lägger hon sig och ruvar. Mina kindahönor brukar ruva på åtta till tio ägg. Hönan ruvar i tre veckor och under den tiden lägger hon inga nya ägg.
Kycklingarna går med hönsmamman
När äggen har kläckts brukar kycklingarna gå med hönsmamman i minst åtta veckor. Går de ute är hönan duktig på att hitta mat och även kycklingarna lär sig snabbt att plocka godsaker i naturen.
– Jag ger hönorna matrester och hel säd som vete och havre, men kycklingarna behöver finfördelad mat i början. För dem fungerar exempelvis smulade havregryn och vetegroddar bra, men jag brukar även ge dem speciellt kycklingfoder. När det gäller hönorna ger jag dem snäckskal året om för att äggskal och skelett ska bli starkare, säger Inger Lundqvist, aktiv i Svenska Lanthönsklubben
Välj hönsfoder efter fas
Hos Granngården finns flera sorters hönsfoder. Innan värpning passar Granngårdens hönsfoder bas med en variation av spannmål bra. Under värpning ger värpfoder ett tillskott av bland annat vitaminer och mineraler. Höns bör ha fri tillgång till foder året om, även om de går ute och förser sig i naturen. Precis som de flesta andra uppskattar även hönor variation i kosten.
Tänk på att det är viktigt att hönsen har en bra miljö i både hönsgård och hönshus. De behöver tillgång till hönsfoder och rent vatten varje dag. En bonus med egna ägg är att du vet att de kommer från en bra produktion.