Gå till huvudinnehållet
Så håller du hönshuset varmt om vintern - läs mer på granngården.se
Tips

Höns på vintern

Dela

Hur klarar sig höns på vintern? Vad ska man tänka på under de kalla vintermånaderna? Här kan du läsa tips på hur du kan hålla värmen i hönshuset, om foder för vintern, isolerade hönshus och andra smarta knep!

Att ha höns på vintern

Höns klarar kyla bra, till och med bättre än de klarar värme. När det är kallt brukar hönsen kunna hjälpa varandra att hålla värmen genom att stå i små klungor. Det är också klokt att se till att du har ett bra isolerat hönshus och en värmeplatta för hönsen att värme sig vid. Värmeplattan ska du också ha vid vattenautomaterna för att vattnet inte ska frysa.

Även om kylan går an tycker hönsen däremot inte om att bli blöta. Marken i hönsgården kan lätt bli lerig och blöt under vinterhalvåret. Att strö ut exempelvis täckbark som suger upp fukten kan därför vara en bra idé. Täck också gärna med någon form av tak eller regnskydd för att skydda från regn och snö. Ett skyddande tak är rekommenderat att ha för att minska risken för fågelinfluensa. Har du dock partier i hönsgården utan tak kan du snöröja dem för att minska på vätan. 

Fryser höns? 

Hönor ska inte vara exponerade för kalla minusgrader under lång tid, och kan faktiskt få förfrysningsskador. Generellt sett klarar de minusgrader bra men de måste ha tillgång till innevistelse.

Hönsen har få blodkärl i fötterna och är därför inte så känsliga för kyla där. Kammar och slör är däremot mer känsliga för förfrysning. Ett bra knep är då att försiktigt smörja in dessa med vaselin eller annat fett för att snö och vatten ska rinna av och därmed minska risken att hönsen förfryser dem. Du kan också strö ut korn på marken för att aktivera hönsen så att de håller värmen bättre.

  • Hönor i hönshus

    Hönshus på vintern

    Även om hönsen klarar kyla ska hönshuset inte vara för kallt. Ett bra alternativ är förstås ett isolerat hönshus.

    Frostfritt vatten för hönsen

    Att hönsen har tillgång till vatten att dricka är viktigt. Därför kan en värmeplatta under vattenautomaten vara bra så att vattnet inte fryser. Du kan även hänga en värmelampa för höns ovanför vattnet som håller värmen.

    Håll hönsen aktiva under vintern

    Genom att underlätta för hönsen att vara aktiva även under vintern håller de också värmen bättre, både i och utanför hönshuset. Vinterpromenader utomhus är bland annat en populär aktivitet. Då kan en automatisk hönslucka i hönshuset förenkla för dem att komma ut mitt på dagen. Skotta gärna så att de kommer fram om snön ligger djup! Luckan stänger sedan om hönsen när det skymmer (eller den tid du själv väljer), så att både du och hönsen får sova gott om natten.

  • Höna i hönshus sett från hönslucka

    När behövs extra värme i hönshuset?

    Om du bör ha en extern värmekälla i hönshuset beror på några olika saker:

    Geografisk plats

    Hur kalla vintrarna är beror förstås på var i Sverige du bor. I södra delarna av landet kanske du inte behöver ha någon extra värmekälla, medan det längre norrut är ett måste för att kunna hålla värmen i hönshuset. Brukar du ha vintrar på omkring -15 grader är det bra att ha extra värme hos hönsen.

    Antal höns

    Hur många höns du har spelar också in. En höna avger ungefär 10 watt värme naturligt. Har du därför många kan värmen de producerar själva motsvara ett externt element.

    Placering av hönshuset

    Hur hönshuset är placerat påverkar också värmen inne hos hönsen. Står det i anslutning till ett uppvärmt hus eller lada med andra djur kanske en extra värmekälla inte behövs. Ett fristående hönshus blir däremot lättare kallt.

  • Värmelampa och hönsfoder

    Värmeelement och värmelampa hos höns - tänk på detta

    När du köper ett externt värmeelement är det viktigt att tänka på att välja ett element med skyddade glödtrådar så att det damm som virvlar runt i luften när hönorna rör sig i hönshuset inte riskerar att antändas. Köp därför inget vanligt värmeelement till hönshuset!

    Väljer du istället att hålla värmen med hjälp av en värmelampa är det bra tänka på att inte sätta denna över sittpinnarna i hönshuset. Då kan hönsen lätt bli lite för bekväma och inte vilja lämna den behagliga värmen vid sittpinnarna.

  • Hönsfoder till höns

    Mat till höns på vintern

    Under vintern värper inte hönsen. Dessutom tappar de sina fjädrar, så kallat ruggning. Att gå över från värpfoder till basfoder under vintersäsongen kan därför vara god idé. Börja sedan ge värphönsen värpfoder igen omkring januari-februari så att de hinner vänja sig vid fodret. Värpfoder innehåller även mer kalk, vilket är viktigt för äggproduktionen. Rekommenderat är också att samtidigt också börja utfodra dina höns med snäckskal för att de ska få i sig ännu mer kalk, så att du kan njuta av fina ägg!

    HÖNSFODER OCH MINERALER