
Att ha höns på vintern
Höns klarar kyla bra, till och med bättre än de klarar värme. När det är kallt brukar hönsen kunna hjälpa varandra att hålla värmen genom att stå i små klungor. Det är också klokt att se till att du har ett bra isolerat hönshus och en värmeplatta för hönsen att värme sig vid. Värmeplattan ska du också ha vid vattenautomaterna för att vattnet inte ska frysa.
Även om kylan går an tycker hönsen däremot inte om att bli blöta. Marken i hönsgården kan lätt bli lerig och blöt under vinterhalvåret. Att strö ut exempelvis täckbark som suger upp fukten kan därför vara en bra idé. Täck också gärna med någon form av tak eller regnskydd för att skydda från regn och snö. Ett skyddande tak är rekommenderat att ha för att minska risken för fågelinfluensa. Har du dock partier i hönsgården utan tak kan du snöröja dem för att minska på vätan.
Fryser höns?
Hönor ska inte vara exponerade för kalla minusgrader under lång tid, och kan faktiskt få förfrysningsskador. Generellt sett klarar de minusgrader bra men de måste ha tillgång till innevistelse.
Hönsen har få blodkärl i fötterna och är därför inte så känsliga för kyla där. Kammar och slör är däremot mer känsliga för förfrysning. Ett bra knep är då att försiktigt smörja in dessa med vaselin eller annat fett för att snö och vatten ska rinna av och därmed minska risken att hönsen förfryser dem. Du kan också strö ut korn på marken för att aktivera hönsen så att de håller värmen bättre.