Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Hemberedskap – packa en krislåda

Dela

Förbered ditt hushåll för att klara dig en hel vecka, gärna längre, utan vatten, el och hjälp utifrån. Att klara sig utan samhällets hjälp under en veckas tid kallas för att ha en hemberedskap.

Genom att vara en del av Sveriges beredskap har du förutsättningarna att klara dig själv under en vecka i kris. När du är väl förberedd kan organisationer och myndigheter främst fokusera på att hjälpa de i samhället som har svårast för att klara sig själva.  

Gör dig krisredo

Hur skulle ett längre elavbrott påverka dig i vardagen? Det är inte helt enkelt att föreställa sig hur det skulle bli i kris eller vid ett längre elavbrott – om vatten och värme skulle komma att försvinna i våra hushåll. Mat och andra varor skulle snabbt komma att ta slut på hyllorna i butikerna och det skulle inte vara helt enkelt att förvara och tillaga den mat vi vanligtvis har hemma under en fungerande vardag.

Militära konflikter, it-attacker, skogsbränder och översvämningar kan leda till en besvärlig vardag utan el. Vi skulle få stora problem med att få information om vad som händer eftersom mobilnät och internet inte skulle komma att fungera som vanligt. Det finns dock mycket du som privatperson kan göra för att förbereda dig inför en kris – vid ett elavbrott förväntas du klara dig en vecka utan hjälp utifrån. Genom att skaffa mental beredskap och förbereda sig för kris, stärker vi också vår motståndskraft. Du behöver ha hemberedskap för:

  • Mat och matlagning
  • Rent dricksvatten
  • Värme
  • Kommunikation
  • Första hjälpen och läkemedel
  • Hygienartiklar
  • Belysning
  • Betalningar
  • Transporter

Om du har husdjur är det du som är ansvarig för att djuret mår bra såväl i vardagen som om det blir en kris i samhället. Vid ett elavbrott ska ditt husdjur ha tillång till ett lager vatten, foder, värme och mediciner som räcker för en vecka. 

Läs mer om hemberedskap hos MSB

Packa en krislåda

Förbered dig redan idag: packa en krislåda där du samlar bra saker att ha hemma, såväl för dig, familjen som för ditt husdjur vid en kris.

Mat och matlagning

Vid ett elavbrott slutar viss köksutrustning att fungera och du behöver kunna laga mat utan el. När strömmen försvinner fungerar varken kyl och frys, spis, ugn, mikrovågsugn och kaffekokare som många av oss annars tar för givet. Snart slutar också vattnet att komma ur kranen och matlagningen blir besvärlig. Förbered dig genom att ha ett sprit- eller stormkök att laga maten på, eller lagra mat som inte kräver någon uppvärmning alls. Med stormkök, grillar och braspannor, bränsle och tändstickor klarar du enklare matlagning vid elavbrott. 

Det finns mat som är särskilt bra att ha hemma när det pågår kriser i samhället. Tänk på att du ska kunna klara dig minst en hel vecka utan att behöva handla, och att mat och andra varor snabbt kan komma att ta slut i butikerna. Det viktigaste är att du kan förvara mat och livsmedel rätt när kyl och frys inte längre fungerar som det ska – mat med lång hållbarhetstid (torrvaror och konserver), som går fort och är enkel att tillaga och som inte kräver så mycket vatten är bra krismat att lagra hemma. Men tänk också på att lagra mat som du tycker om. 

Foder och tillskott

Om en kris inträffar är det viktigt att du tänkt igenom hur du bäst tar hand om ditt husdjur. Krisberedskap för husdjur innebär att hundar, katter, smådjur, hönor, hästar och andra lantdjur har tillgång till vatten, foder, värme och mediciner för en vecka i kris. Förbered och lär dig allt du kan om just ditt djurslag och vad som är viktigast för just din vän. Om du har husdjur är det också viktigt att det alltid finns tillgång till vatten och värme.

För hundar, katter och smådjur är det bra att ha ett förråd med tillskott och foder med lång hållbarhet. Dunkar med vatten, samt torrfoder och konserver som tål rumstemperatur är bra krisberedskap för din fyrbenta vän. För att få en bättre beredskap i stallet kan du lagra extra ranson av grovfoder, eventuell specialkost och mediciner, dunkar med vatten och en första hjälpen-låda. Våtservetter, en ficklampa och en radio med batterier är också bra att ha i stallet.

Rent dricksvatten

Det är livsnödvändigt med vatten och framförallt, rent dricksvatten. Vid elavbrott kommer inget vatten i varken kranen eller toaletten, varpå det är viktigt att ha en plan för tillgång till vatten i alla lägen. Lagra flaskor och dunkar med rent vatten, minst 3 liter per vuxen och dygn. Om du har hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.    

 

Värme

Vid ett elavbrott blir det snabbt kallt i bostaden, särskilt under kalla årstider. Förbered ditt hem med alternativa värmekällor som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved. Tändstickor, stearin- och värmeljus är alltid bra att ha hemma, liksom sovsäckar, filtar och varma kläder för att hålla värmen. Tänk som du skulle göra inför en kall vinterdag och klä dig lager på lager. En öppen spis, kamin eller en fungerande kakelugn är till stor hjälp för dig som har det i ditt hushåll.

Tänk också på att din fyrbenta vän behöver hålla värmen. Hundfiltar, plädar och bäddar ger extra värme och komfort under kalla dagar – desto viktigare  för husdjur vid kris. 

Tänk alltid på ventilationen inomhus om du använder värmekällor där något eldas!

Belysning

Stearin- och värmeljus ger värme men också ljus vid elavbrott. Hantera längre strömavbrott genom att ha alternativa ljuskällor hemma: en fotogenlampa och bränsle (lampolja eller fotogen), en ficklampa och en pannlampa med extra batterier. Att ha extra batterier och laddade powerbanks, en generator eller ett elverk är också bra att ha hemma.

Kommunikation

Vid elavbrott fungerar inte längre mobilnät och internet som vanligt. Att vi inte får tillgång till internet under kriser i samhället kan skapa stora problem då vi behöver tillgång till information för att veta vad som händer, för att ta del av viktiga detaljer om läget och hur vi ska agera. Förbered hemmet med en batteridriven radio, en radio som går att veva igång eller som kan laddas med solceller. Lyssna på P4 för att hålla dig uppdaterad och glöm inte batterierna.

Spara ner dina viktigaste telefonnummer på en papperslapp i krislådan – fungerar inte din mobiltelefon kanske någon annans telefon fungerar.

Första hjälpen-kit

Om det uppstår en kris är det bra att ha eventuella mediciner som räcker för en hel månad hemma. Om du har hemberedskap för receptbelagda mediciner eller förbruksartiklar utskrivna av hälso- och sjukvården för en hel månad vet du att du klarar dig om det skulle komma att bli en kris eller bristsituation. Varor kan vara tillfälligt slut eller svåra att lagra hemma – i dessa fall är det alltid bättre att ha en så god beredskap som möjligt än ingen alls.

Tänk också på att ha ett litet husapotek med sårvård, värktabletter, vätskeersättning och annat du kan tänkas behöva, samt hygienartiklar så som våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd. Det är också viktigt att ha ett första hjälpen-kit, ett hundapotek, kattapotek, sårvård och bandage i krisberedskap för husdjur.