Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Flicka som rider på häst i sommarnatur
Guide

Börja rida – allt du behöver veta

Dela

Att börja rida kan du göra både som barn och vuxen. Det är en givande och lärorik aktivitet där du får lära dig massor om både dig själv, hästen och ert samspel. Många upplever att stallet blir en plats för avkoppling och lugn. Dessutom får du bra motion på köpet!

Här har vi samlat våra bästa häst- och ridtips för att du ska känna dig förberedd och trygg inför att börja ridskola. Vi går också igenom vilken ridkläder och ridutrustning som kan vara bra att ha när du börjar rida. 

Pojke på häst

Lär dig läsa hästen - titta på öronen

Att lära dig förstå hästens signaler gör din relation till hästen både roligare och tryggare när du ska börja rida. Ett bra sätt att se vilket humör hästen är på är att titta på öronen.

 • Glad och nyfiken

  Öronen är riktade framåt

 • Avslappnad

  Öronen är riktade åt sidan

 • Arg eller irriterad

  Öronen är strukna bakåt. Ett öra riktat bakåt kan däremot betyda att hästen lyssnar

 • Rädd

  Hästen visar ofta vitögat och håller huvudet högt. Kroppen är på helspänn och öronen viftar åt olika håll

Vett och etikett i stallet

Tjej som flätar häst som är uppställd i mittgången i stallet

 • Var alltid tydlig mot hästen. De tycker om trygghet och rutiner

 • Tala alltid om för hästen när du närmar dig så att den inte blir skrämd. Ett tips är att vissla när du närmar dig hästen. Hälsa genom att ställa dig framför hästen och låta den få nosa på dig. Då lär hästen känna dig och känner sig trygg med vem du är

 • Stressad ryttare = stressad häst. Kom till stallet i god tid innan ridskolan så att du hinner bli lite kompis med din häst innan det är dags att börja rida

 • Tänk på ditt kroppsspråk i stallet. Hästen kan lätt bli skrämd av hastiga rörelser eller skarpa ljud. Därför är en lugn stämning och ett lugnt kroppsspråk att föredra

 • Ha hästen uppbunden när du sköter om den, även i boxen

 • När du är i stallet behöver hästarna din fulla uppmärksamhet. Lägg därför ifrån dig mobil och hörlurar

 • Hundar ska vara kopplade och under uppsikt

 • Ingen rökning i och i närheten av stallet

Tips till föräldrar

Har du ett barn som vill börja rida? Då har ni mycket att se fram emot! Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på för dig som förälder med barn i ridskola

En familj som leder en flicka som rider på en Shetlandsponny

 • Var gärna med ditt barn i stallet. Både för stöttning, men också för att det är mycket roligare att dela ett intresse!
 • Tänk på att även du gärna har på dig bra skor. Som förälder kan du nämligen ibland få vara med och leda hästen under ridlektionen

 • Se till att inte störa ditt barn under ridlektionen så att hen tappar fokus. Undvik därför att prata med ditt barn under tiden

 • Respektera ridlärarens upplägg och instruktioner. Vill du prata med läraren, gör detta utanför lektionstid

 • Att lära sig rida tar tid och det kan behövas upprepning flera gånger under inlärningens gång. Låt ditt barn ta sin tid. Att stressa fram utveckling är sällan bra

 • Vi lär genom att göra! Därför är det en god idé att spendera mycket tid i stallet och med hästen

Tips på ridkläder och utrustning

Bra utrustning under din ridlektion är A och O för både din säkerhet och komfort. Här listar vi det du behöver.

 • välj rätt ridhjälm hos granngården

  Ridhjälm

  För din säkerhet ska hjälmen ska vara på så fort du handskas med hästen. Därför är det viktigt att välja en hjälm som sitter ordentligt och att byta ut den med 3-5 års mellanrum. Får hjälmen en skada ska du däremot se till att byta ut den direkt.

  I vårt utbud av ridhjälmar hittar du bl.a. hjälmar från Back On Track med inbyggt MIPS-system, ett patenterat system som skyddar extra bra mot hjärnskakningar, som gör att du kan känna dig extra säker på hästryggen. Våra ridhjälmar är även CE-märkta och uppfyller gällande kvalitets och säkerhetskrav satta av svenska ridsportförbundet.

  Tips! Tänk på att inte lägga din hjälm i direkt solljus!

  Ridhjälmar

 • Säkerhetsväst börja rida Granngården

  Säkerhetsväst

  En säkerhetsväst skyddar dig om olyckan skulle vara framme, men bara om den sitter rätt. Prova därför ut en säkerhetsväst som passar just dig. En väst med rätt passform skyddar både rygg, revben, bröst och inre organ. Västen ska sitta tajt över bröst och nyckelben och täcka nedersta revbenet fram och nå svanskotan där bak. Att köpa en säkerhetsväst med utrymme att växa i är därför ingen bra idé eftersom en för stor väst inte kan ge det skydd du behöver. Köp istället en som passar direkt när du ska börja rida. 

  När du provar ut din säkerhetsväst är det viktigt att du testar den både ståendes och sittandes. Prova att sitta i sadeln eller på en stol med västen på för att se att västen inte åker upp i nacken. Titta också efter säkerhetsklassning på västen. Tänk på att säkerhetsvästen ska bäras tätt inpå kroppen för bästa skydd och inte utanpå jacka eller tjocktröja.

  Är du under 18 år är det också viktigt att känna till att din väst behöver ha säkerhetsnivå 3 och en CE-märkning enligt krav från BETA för att du ska få tävla i hoppning och fälttävlans terrängprov oavsett ålder.

  Säkerhetsvästar

 • Ridbyxor, ridtröja och ridhandskar på granngården

  Ridkläder

  Ridbyxor

  Ridbyxor är gjorda för att både vara bekväma att rida i och ge dig bra stöd. Bra stretch, snälla sömmar, sadelskärning och knästöd ger dig ett behagligare ridpass. Hos oss hittar du ridbyxor i olika material. Vi har knäskodda och helskodda ridbyxor i silikon och konstskinnsmaterial.

  Alla Ridbyxor

  Ridtröja & ridtopp

  Välj också en ridtröja eller ridtopp som passar dina behov. Ett material som andas är skönt under varma dagar, medan en lång ärm skyddar bättre. Välj en topp i funktionsmaterial för bästa absorbering under tuffa träningspass. Det kan också vara skönt med en varm fleecetröja att dra på sig om det blåser svalare.

  Alla Ridtröjor

  Ridhandskar

  Ett par ridhandskar är ett måste för ett bekvämt ridpass. De ger dig bra grepp både under själva ridturen, men även då du leder hästen. De skyddar också dina händer från att få sår, skador eller förhårdnader. 

  Alla Ridhandskar

 • Ridskor och ridstövlar på Granngården

  Ridskor och ridstövlar

  När du ska börja rida är det viktigt att antingen ha ridstövlar eller ridskor på dig. Oavsett om du väljer skor eller stövlar är viktigt att du väljer ett skodon med minst 1 cm klack. Det förhindrar att foten kan åka igenom stigbygeln och fastna. Av samma anledning är det viktigt att skon inte är för stor och bred. Om du vill rida med en sko med stålhetta är det därför viktigt att tänka på att den inte är för bred. Ridstövlar ger dig bra stöd och skyddar mot skavsår. Du kan också välja stallskor med stålhetta som skyddar dina tår.

  Ridstövlar & ridskor