Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

allt om ridbyxor - läs guide på granngården.se
Guide

Ridbyxor – den kompletta guiden

Dela

Det finns mängder av ridbyxor att välja bland, allt för att passa alla användningsområden och smaker! Men vad innebär egentligen de olika sorterna, såsom helskodd, silikonskodd eller ridleggings? Svaren hittar du i den här guiden!

ridbyxor på granngården
 • Helskodd

  Helskodda ridbyxor har skoning både på insida ben och rumpa, vilket gör att du sitter stabilt i sadeln. Förstärkningen kan både sitta som ett extra lager utanpå byxan eller insytt. Materialet kan vara av allt från mocka, läder, PU, konstläder etc. Helskodda ridbyxor är ett populärt val bland nybörjare och dressryttare, eftersom ridbyxorna ger bra fäste i sadeln.

 • Halvskodd

  Halvskodda byxor, även kallas knäskodda ridbyxor, har bara skoning på insidan av benen. Det gör dig mer rörlig i sadeln men samtidigt stabil kring knä och skänkel. En bra ridbyxa för till exempel hoppryttare!

 • Oskodd

  Oskodd är när byxorna inte har skoning. Vanligtvis är denna typ av ridbyxa istället sadelförstärkt, knäförstärkt, sadelskuren eller tygskodd.

 • Tygskodd

  En del byxor är skodda med tyg istället, ibland med ett lager till av det tyg byxorna är gjorda i och ibland med ett kraftigare tyg. Den här förstärkningen på ridbyxan är till för att förhindra slitage på byxan där den löper som mest risk för det, dvs där byxan har kontakt med sadeln. En tygskodd ridbyxa ger dig dock ingen extra fäste när du rider.

 • Silikonskodd

  En silkonskodd ridbyxa har tryckta mönster i silikon på byxan som förstärkning för att ge bättre fäste i sadeln. Detta är en modernare typ av skoning, men som blivit väldigt populär. Andra tycker dock att fästet blir för bra och föredrar därför en skoning i annat material, till exempel mocka. 

 • Sadelskurning

  En sadelskuren ridbyxa har en söm som går i linje med sadeln över rumpan, vilket gör att du som ryttare slipper en skavande söm att sitta på.

 • Ridleggings

  Ridleggnings eller ridtights har, till skillnad från ridbyxor, ingen knapp eller dragkedja utan endast en elastisk midja. Precis som ett par vanliga leggings. Det finns dock ridleggings som väldigt mycket ser ut som vanliga ridbyxor, medan andra mer liknar ett par träningstights. Fördelen med ridleggings är att de är stretchiga och lätta att röra sig i, både på hästryggen och i stallet.

 • Ridbyxor vinter

  Vinterridbyxor eller termoridbyxor har bra isolering, varmt foder och är ofta vadderade. Finns både i hel-, halv- och skolikonskoning. Vill du läsa mer om ridkläder för vintern? Här hittar du mer inspiration.

ridbyxor vinter på granngården
lär dig allt om ridbyxor i granngårdens guide
 • Ridbyxor sommar

  På sommaren är det skönt att ha ridbyxor som är snabbtorkande. Plus är om de också har UV-skydd för soliga dagar på hästryggen. Finns också med olika typer av skoning.

 • Ridbyxor för barn

  Ridbyxor för barn är ofta pull-on, dvs utan knapp eller dragkedja. Enkla att dra på sig och att röra sig i, precis som ett par ridleggings!

 • Hög midja

  Ridbyxor finns i många olika modeller, anpassade för både olika former av ridning och olika preferenser. Det är till exempel vanligt att ridbyxor har hög midja, för att slippa en glipa baktill när du rider. Vissa tycker också att det ger ett skönt stöd för mage och rygg. Men det finns också ridbyxor med låg eller normal midja, för dem som föredrar det. En hög midja upplevs för en del som osmidigt och stelt. Du får helt enkelt testa dig fram och se vad du tycker passar dig bäst!

Vill du se Granngårdens utbud av ridbyxor? Kika in här:

köp ridbyxor