Gå till huvudinnehållet

Säkerhetsvästar

En säkerhetsväst är till för att skydda dig som ryttare om olyckan skulle vara framme. Numera är det också ett krav för ryttare under 18 år att godkänd säkerhetsväst under hopptävling och fälttävlans terrängprov. En tävlingsgodkänt säkerhetsväst ska enligt lag vara CE-märkt och inneha nivå 3 med beteckningen EN 13158.

Hos Granngården hittar du säkerhetsvästar för barn och vuxna från bland annat Racesafe och Hansbo Sport som självklart är CE-märkta och godkända enligt de senaste kraven EN1384, EN 13158 och BETA 2009 level 3.

Säkerhetsvästar för barn och vuxna

Ridning är en av de största ungdomsidrotter vi har i Sverige men också en av de mest skadedrabbade. Att trilla av hästen är något som de flesta är med om under sin ryttarkarriär, inte minst barn och andra nybörjare. Skulle olyckan vara framme hjälper en säkerhetsväst till att skydda rygg, bröst, revben och inre organ från fallet. Hos Granngården har vi bland annat justerbara säkerhetsvästar i barnstorlekar och vuxenstorlekar med godkända lagkrav och skön passform. Vi erbjuder alltid säkerhetsvästar med hög kvalitet från noga utvalda varumärken. Tänk också på att inte köpa en väst för barn att växa i, en säkerhetsväst måste sitta bra för att skydda på rätt sätt.

När du ska köpa säkerhetsväst

En godkänd säkerhetsväst är en viktig investering i din och ditt barns ridutrustning, och är utformad för att skydda rygg och revben vid fall från hästen under till exempel hoppning eller fälttävlan. Den skyddar även mot slag och sparkar vid hantering på marken. För att din ridväst ska ge optimalt skydd är det viktigt med rätt passform.

Tänk på att:

  • Säkerhetsvästen ska sitta nära kroppen och får inte vara för kort framtill. Framstycket ska täcka både inre organ, bröst, revben och nyckelben med ungefär 3 cm marginal ner från lägsta revben.
  • Bakstycket ska täcka hela ryggraden och sluta strax över svanskotan. Den får däremot inte vara så lång att den trycks upp i nacken under ridning.
  • En säkerhetsväst ska inte köpas för att växa i. För att den ska skydda dig som ryttare behöver den sitta korrekt alltid, och behöver därför uppdateras i takt med att du eller ditt barn växer.
  • Ridvästen bör ha högsta säkerhetsnivå 3 och vara CE-märkt enligt de senaste kraven från BETA för att ungdomar under 18 år ska kunna tävla i hoppning och fälttävlans terrängprov.
  • Prova din väst både ståendes och sittandes för att säkerhetsställa att den sitter bekvämt och följer riktlinjerna. Tänk också på att det tar ett tag att vänja sig vid västen, den mjukas upp under användning med hjälp av kroppsvärme och rörelse.
  • Kom ihåg att se till att du även har en godkänd ridhjälm som uppfyller CE-normer och EU:s tuffa krav på ridhjälmar enligt VG1.

Köp säkerhetsväst online på granngården.se med fri hemleverans eller besök någon av våra butiker!

11 produkter

Visar sida 1 av 1