Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Årets ridlärare 2021 - Anna Ringholt
Intervju

Möt årets ridlärare Anna Ringholt!

Dela

Under tidigt åttiotal tog Chistinehamns Ridskola emot nya ryttare först vid sju års ålder. En liten tjej tjatade sig dock upp i sadeln redan i sexårsåldern. Den här lilla tjejen har kommit att viga större delen av sitt liv åt de fyrbenta vännerna och har inspirerat otaliga ryttare att utvecklas i manegen. För det har hon nu fått ta emot Granngårdens pris ”Årets Ridlärare” 2021. 

Stort grattis till Anna Ringholt! 


Anna är tacksam och glad över priset som delades ut under Ryttargalan i november 2021. Att  ”en typisk ridskoleunge” skulle få ett sådant pris betyder väldigt mycket.
 

- Det måste vara någon annan, tänkte jag när jag hörde att jag blivit nominerad, jag gör ju detta varenda dag! Men det betyder mycket att bli uppskattad och nomineringen värmde – det är precis så jag vill vara, säger Anna Ringholt ödmjukt.

Men om du ändå måste försöka svara på vad du tror att dina elever uppskattar hos dig?  

- Jag är ganska snäll tror jag och försöker alltid vara vänlig, skrattar hon och fortsätter.

- Sedan tror jag att det är viktigt att jag efter så många år tar till mig ny forskning och ny pedagogik. Jag vill fortsätta utvecklas. Det gör mig ödmjuk inför människa och häst och jag är fortfarande så nyfiken! 

- Jag hade skrivit redan i en barnbok när jag var liten att jag skulle bli ridlärare.

Anna Ringholt

Att det finns många år kvar som ridlärare är det inget snack om. Det är ju världens bästa jobb! I alla fall om man frågar Anna som fokuserar mest på ryttarens sits och kommunikationen till hästen. 

- Jag hade skrivit redan i en barnbok när jag var liten att jag skulle bli ridlärare. Det bästa med yrket är att det är så många olika arbetsuppgifter och att jag kan kombinera människor och djur. Men att se hur ryttarna och hästarna utvecklas - det är det absolut bästa.  

Finns inga ”vanliga dagar” 

Sedan mer än 20 år tillbaka är Anna ridlärare (Svensk Ridlärare Level 2) på Åby Ridcenter som har omkring 250 ridande per vecka. Men hur ser då en vanlig jobbdag ut för Anna? Svaret är enkelt. Fet finns inga ”vanliga dagar”.  

Det är alltid något som händer – det finns ingen vanlig dag som dyker upp så det går inte att sträva efter. I stallet har vi alltid våra rutiner förstås, men sedan är det allt ifrån ekonomijobb, sköta kalendern, förebyggande hästvård, veterinärbesök, leta hästar, ridläger… Det kan vara slitsamt men det är otroligt givande och jag skulle inte vilja byta ut det mot något! 

Som verksamhetsledare på Åby Ridcenter lägger Anna stor vikt vid att personalen ska arbeta i ett team och på så sätt stannar personalen längre. Något som är ovärderligt, enligt Anna.  

- Jag försöker lösa så att var och en gör det man är bra på. Det är även viktigt att ge mycket beröm.  

- Jag tycker ridskolan gav mig bra grund och gemenskap. Vi jobbade som attan, red in hästar, hoppade, red ut, red dressyr, ja vi gjorde allt.

Anna Ringholt

Bra mentorer från början 

Det hela började alltså på Chistinehamns Ridskola när Anna var sex år gammal. Där stannade hon kvar tills hon var 15 år och engagerade sig i det mesta, bland annat i Ungdomssektionen. 

- Jag tycker ridskolan gav mig bra grund och gemenskap. Vi jobbade som attan, red in hästar, hoppade, red ut, red dressyr, ja vi gjorde allt.

I två månader gick hon gymnasiet innan hon hoppade av och började arbeta i stall för att få erfarenhet. På Stora Ekeby Ridklubb utanför Strömsholm var hon instruktörselev. Där hade hon vuxna personer i sin omgivning som än idag gett stora avtryck. Vikten av att ha bra mentorer i ung ålder som visar hur det är att jobba hårt ska inte underskattas, enligt Anna.   

Vid den här tiden hade hon aldrig någon egen häst, det var ridskolehästar som gällde, något som skolat henne väl. 

- Jag kvalade in till Junior Cup med en ridskolehäst som gick på Stockholms Stadion i samband med VM 1990, det var stort. Att hästen blev så rädd på den stora banan att vi knappt kom över första hindret gör inte så mycket, resultatet var mindre viktigt, skrattar Anna och konstaterar att med den kunskap hon har i dag hade hästen inte varit med på tävlingarna alls.  

Efter upptågen ute på ridskolan började hon studera på Strömsholm. Anna beskriver studietiden som ”en bra utbildning som gav en god grund som följt med hela vägen”. Egen häst har hon haft sedan hon började arbeta på Åby Ridcenter 1997 och hon har tävlat i både hoppning och dressyr. 

- Jag vill kunna rida själv när jag är ridlärare, att fortsätta träna själv och utvecklas tror jag är viktigt att ta med i arbetet med mina elever. Det blir mer inspirerande om man rider samtidigt. Dessutom går jag på många kurser och hänger med i forskningen, säger hon. 

Hästen i fokus  

Som ridskoleryttare själv har hon naturligt fått med sig kunskap sedan hon var liten, även nedanför hästryggen. Något som i dag inte är en självklarhet, enligt Anna: 

- Det som har ändrats genom åren är att det är betydligt fler som skaffar egen häst när man inte har så mycket kunskap. Det är förstås kul att kunna ha egen häst men hästkunskapen är i dag en brist på många håll. Det gäller att ta hjälp med allt det där andra så som utrustning, foder, hovslagare och så vidare. Här på Åby är de som har egen häst välkomna att delta i ridskolans träningar och teorilektioner. 

Något som är mer aktuellt än någonsin är hästvälfärd. Som ridlärare efterfrågar Anna mer hästkunskap för ridskoleelever och att alltid sätta hästen i centrum.  

- Jag tror att alla rider i grund och botten för att de tycker om hästar. Men jag menar att vi behöver komma ifrån att alla måste göra samma. Det är upp till ridläraren att förklara varför man gör si eller så med en specifik häst. Att lyckas med samspelet och att få till den rätta känslan är fantastiskt för både ridningen och djuret – det är det man vill att alla ska få uppleva!  

Stallmiljön viktig för många 

Svenska Ridsportförbundets ledstjärnor är något som det refereras flitigt till på Åby Ridcenter. Vikten av att upprätthålla en trygg miljö för både ryttare och hästar är en förutsättning för att fortsätta ha ridskolorna som en viktig del i samhället. 

Ridskolan betyder så väldigt mycket för så väldigt många. Något som Anna varit vittne till i många år, dagar och timmar genom sitt liv som ridlärare. 

- Alla människor som kommer till oss har så olika bakgrund och det är lyx att ha en arbetsplats där folk faktiskt vill vara! Både barn och vuxna behöver detta – att bara få vara närvarande och i nuet som man bara kan vara när man håller på med hästar. Det är fantastiskt!  

  • Om priset "Årets ridlärare"

    Årets ridlärare är ett pris som lyfter det goda ledarskapet. Ridlärare är en av de viktigaste personerna för både elever och hästar där ridskolan har en stor social betydelse i samhället. Priset delades ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Granngården på Ryttargalan den 24 november. Årets ridlärare får ta emot en prischeck på 10 000 kronor samt ett presentkort från Granngården till ett värde av 10 000 kronor. 

    - Årets ridlärare är ett pris som ligger Granngården väldigt varmt om hjärtat. Ridlärarna är våra hjältar, eftersom det är de som utbildar i den viktiga hästkunskapen och hur du som ryttare tillsammans med hästen kan åstadkomma magi, säger Emilia Sahlén, företagschef på Granngården och ansvarig för Granngårdens satsning på ridsporten.