Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Brodda hästen på rätt sätt

Dela

Vill du förebygga halka och skydda hästen så den inte ramlar är isbroddar ett måste. Men vilken brodd är bäst att använda och när? Här reder vi ut hur du gör för att brodda hästen säkert i vinter.

hast_vinter_brodda.jpg

Isbroddar finns i mängder av modeller och storlekar och det är inte alltid så lätt att veta vilken som är bäst. Men ett tips när du ska brodda hästen är att börja med att kolla vilken storlek broddhålen på hästens sko har, till exempel 5/16” och 3/8”.

På isiga underlag kan du välja en låg eller hög brodd med spets för att få det bästa greppet. Att välja en högre brodd medför en mer onaturlig vinter på hästens hov och rekommenderas inte till vardags. Om det däremot är mjukt underslag, som till exempel slask eller lera, är det rekommenderat att välja en något högre brodd då den sjunker ner i underlaget. Det är viktigt att regelbundet se över broddarna så hästen vanligvisa sliter dessa olika och då får en sed vinkel på hoven.

Brodda hästen – Använd slitskydd för hoven

Springer hästen runt mycket där det finns isfläckar kan den behöva flera broddar, men annars kan det räcka med två per sko. Sliter den ojämt på broddarna så byt ut dem direkt så att det inte bli en snedbelastning. Är hästen inte broddad kan du använda slitskyddsbroddar, till exempel om den sliter mer på ena sidan av skon. En broddhålsfyllning kan också vara bra för att skydda broddhålet.

Håll koll på hovar och ben

Är det mycket blöt snö som bildar ”styltor” i hovarna kan du komplettera med snösulor. Hästen löper visserligen en liten risk att trampa snett när den är broddad, men med tanke på att det kan bli ännu värre om den går omkull till följd av halka, är det ofta värt risken. Men skydda gärna ben och hovar lite extra med boots och lindor eller benskydd. Glöm inte att skruva ur broddarna när hästen är i transporten eller så snart halkan försvunnit på våren.

Brodda hasten.jpg