Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Hund med boll som vilar på gräsmatta
Tips

Gula fläckar i gräsmattan efter hundkiss?

Dela

Gula fläckar i gräsmattan? Hunden som är boven i dramat? Du kan vara lugn – det finns mycket du kan göra för att reparera gula fläckar efter hundkiss i gräsmattan.

Hundurin innehåller en hög koncentration av kvävehalter som bränner gräsmattan. Att det blir gula fläckar beror alltså på att gräset dör om hunden kissar på ett och samma ställe flera gånger om.

Gräsmattegödsel innehåller kväve som i sig är bra för jorden. Rent hundurin innehåller dock höga halter av kväve som kan påverka jordens pH-värde negativt. Om din hund envisas med att kissa på gräsmattan ska du använda ett gräsmattegödsel med lägre och långsamverkande kväve. Gödsel brukar benämnas NPK där N står för kväve.

Detta kan du göra

Leta efter ett gödsel med lägre N-halt

Gödsel med längre N-halt hittar det bland annat i olika höstgödselHöstgödsel, även kallat PK-gödsel, är inte detsamma som gräsmattegödsel och kan också användas efter en lång sommar när gräsmattan inte behöver någon extra kväve.

Skölj gräsmattan omedelbart

Urin är kväverikt, snabbverkande och näringsrikt – det är just därför det här med guldvatten blivit allt mer populärt på senare år! Men enbart urin är för starkt för din gräsmatta. Om din hund kissat på gräsmattan är det därför viktigt att du omedelbart sköljer området där din hund har kissat med en hink vatten. 

Luckra upp jorden

Om det är högsommar kan du ta bort det döda gräset där hunden kissat och luckra upp jorden. Skär då en bit gräsmatta (köpt eller tagen från ett ställe på din gräsmatta) för att passa biten du luckrat upp och tryck till ordentligt. Vattna och se till att hålla den fuktig tills den rotar sig.

Träna hunden

Träna din hund att använda en del av trädgården där det inte syns eller en där du har kompost snarare än gräs. Kompost består oftast av kvävefattigt material så som löv, flis och torra växtrester. Eftersom urin är rikt på kväve kan du därför outspädd urin sätta fart på nedbrytningen i trädgårdskomposten!

Gula fläckar i gräsmattan?

Bevattningsförbud och gula fläckar i gräsmattan? Det är inte alltid hunden som är boven i dramat. En torr, sliten och gul gräsmatta kan också vara ett resultat av hårda väderförhållanden, uteblivande regn, en lång vinter eller lekfull sommar. Ta del av våra fem tips för grönare gräs.