Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Bekämpa mördarsniglar snabbt och effektivt

Dela

Det finns knappast någonting tråkigare än att se sina älskade grönsaker och blommor ätas upp av glupska mördarsniglar. Vi har massor med bra knep som du kan ta till när du ska bekämpa mördarsniglar i din trädgård.

Tre snabba knep mot mördarsniglar

 • Mördarsnigel i trädgården

  Bekämpa mördarsniglar med rätt metoder

  Det finns en rad metoder för att bekämpa trädgårdens värsta fiende, mördarsnigeln. Det allra viktigaste är att faktiskt plocka bort de mördarsniglar som man ser och ta död på dem. Det gör du enklast på morgonen eller kvällen när det är lite fuktigare och fler sniglar är aktiva. Klippa itu eller koka dem är det effektivaste sättet för att ta död på dem snabbt och smärtfritt.

  Öl, frukt och tagetes står högt på sniglarnas favoritmeny. Gräv ner ett glas med öl eller lägg ut lite frukt och blommor så samlas snart sniglarna på platsen. Då kan du enkelt plocka bort dem för hand.

  Snigelmedel funkar också. Neudorff Ferramol kan användas när du ska bekämpa mördarsniglar i trädgården. Strö ut medlet i blomsterrabatten så kommer sniglarna att äta av medlet. Då känner de sig mätta och kommer att dra sig tillbaka och dö av uttorkning.

  Du kan också fysiskt hindra sniglarna från att komma upp i till exempel krukor och pallkragar. Genom att fästa en snigelkant runt pallkragen får du ha dina blommor och grönsaker i fred. Du kan också fästa koppartejp på krukan eller pallkragen för att hindra sniglarna från att ta sig upp.

 • Mödarsnigel angriper växter i trädgården

  Viktigast med bekämpning på våren

  När temperaturen går över 4 plusgrader på våren kommer de första mördarsniglarna fram. Då är antalet mördarsniglar fortfarande begränsat och de unga sniglarna har ännu inte hunnit lägga sina ägg. Se till att vara noggrann med att få bort dessa ungsniglar, då har du skapat väldigt bra förutsättningar för en sommar utan någon massinvasion. Håll utkik efter sniglarnas ägg. Äggen ser ut som 3–4 mm stora vita kulor och ligger ofta i klumpar.

  Man brukar säga att en torr maj ger en säsong med lite sniglar medan en blöt maj ger mycket sniglar under sommaren och hösten.

  En annan anledning till att det är viktigt att få bort sniglarna tidigt är att plantorna i trädgården är unga och inte har möjligheten att stå emot angrepp lika bra som fullvuxna plantor. Ett bra tips är att förodla plantor istället för att direktså på friland, då hinner plantorna växa sig lite motståndskraftigare inomhus innan de flyttar ut i trädgården.

 • Tips för att bli av med mödarsniglar

  Ordning och reda i trädgården

  Försök att skapa en så ogästvänlig miljö som möjligt för sniglarna. Det kan du göra genom att till exempel ta bort lövhögar, frukt och annat som antingen kan ge skydd åt sniglarna eller vara föda för dem.

  Eftersom sniglarna är blötdjur trivs de betydligt bättre i en fuktig miljö jämfört med en torr. Se till att vattna på morgonen istället för kvällen. Eftersom sniglarna är nattaktiva är det ingen bra idé att vattna på kvällen eftersom den fukten då gynnar sniglarna.