Gå till huvudinnehållet
Tips

Så väljer du foder till din hundvalp

Dela

Äntligen har du fått hem din lilla hundvalp – en känsla som kan jämföras med att vara nykär. Hemmet fylls av gos, bus och lek. Men kanske är din nya vän inte så matglad, eller så tycker du inte att den växer som den ska? Då är det dags att se över ditt valpfoder!

Rätt näring och innehåll är avgörande för valpens utveckling och tillväxt. En valp behöver helt enkelt mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Att ge sin hund ett valpfoder som är speciellt anpassat den första tiden i livet är därför otroligt viktigt.

 • Välj ett valpfoder

  Ta er tid för tillvänjning

  Rekommendationer om vad din hundvalp ska äta brukar ofta följa med från din uppfödare, men ibland kan du behöva byta på grund av olika orsaker. Ge inte din hundvalp halvfabrikat som måste kompletteras då risken för näringsbrist ökar. Tänk också på att göra ett eventuellt foderbyte långsamt, så att hundens mage hinner vänja sig. Blanda ut det nya fodret med det gamla under en övergångsperiod på cirka 1–2 veckor.

  Vad är ”rätt” valpfoder?

  Ett helfoder är en garanti för att hunden ska få i sig alla de näringsämnen, fetter och proteiner som behövs. En tumregel är också att fodret är bra om hunden är pigg, matglad, blank i pälsen och lägger på sig lagom med hull. Näringsbehovet ändras sedan i takt med att hunden växer, men även ålder, aktivitetsnivå och överviktskänslighet spelar in. Håll koll på hur din vän mår och anpassa vartefter.

   

Valpfoder på menyn

Hundvalpar äter inte samma hundfoder som vuxna hundar såklart. De behöver valpfoder som är anpassat för deras första tid i livet. Ett valpfoder som ger rätt näring och innehåll är extremt viktigt för valpens fortsatta utveckling och tillväxt.