Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

hund med matskål
Video Tips

Byta foder till hunden

Dela

Dags att byta hundfoder? I den här guiden reder vi ut när man bör överväga ett foderbyte till sin hund, vad man bör tänka på – och hur man går tillväga för att byta foder på ett hundvänligt sätt.

Vägledning för foderbyte

Orsakerna till ett foderbyte kan vara många, men ibland är det nödvändigt att byta till ett annat foder för att tillgodose hundens behov. När hunden övergår från valp, till vuxen och äldre finns det exempelvis mycket goda skäl till att byta valpfoder till ett vuxenfoder, eller ett vuxenfoder till ett seniorfoder. Om hunden är dräktig är en annat skäl. Det kan också handla om en sjukdom eller annan åkomma som kräver ett foderbyte.

Det behöver förstås inte finnas någon särskild orsak till att man vill byta foder till sin hund. Kanske handlar det om personliga preferenser för dig som ägare: en nyfikenhet på ett annat varumärke eller ett billigare alternativ. Men det är viktigt att också vara uppmärksam på de tecken som tyder på att hunden skulle må bra av att byta till ett annat foder. En matt och livlös päls eller att huden kliar kan indikera att hunden inte får i sig rätt näringsämnet från fodret, medan gaser och lös avföring kan tyda på foderintolerans. Ibland handlar det om allergier. Ibland om produkternas tillgänglighet i butik. För hundar med fetma och övervikt kan det vara aktuellt med ett foderbyte som hjälper till att nå en hälsosam vikt.

Byte av hundfoder

När du ska introducera din hund till ett nytt foder bör du alltid göra det långsamt och försiktigt över tid – inte från en dag till en annan. Genom att långsamt vänja hunden vid det nya fodret undviker du eventuella magbesvär och låter hundens mage och dess bakteriekultur anpassa sig i lagom takt till det nya fodret. Tänk också på att du bör vara försiktig när du byter från ett våtfoder till ett torrfoder eller tvärtom.

Börja med att gradvis blanda i det nya fodret i det gamla, för att sedan öka andelen av det nya fodret successivt. Alla hundar är olika – för vissa tar det ett par veckor medan det för andra tar upp till en månad. I videon är ett exempel på hur du kan lägga upp foderbytet under en veckas tid. Nedan är ett exempel på hur fördelningen av ett gammalt och ett nytt foder kan introduceras gradvis under en 3 veckors period.

Vecka 1

25% nytt foder och 75% gammalt foder

Vecka 2

50% nytt foder och 50% gammalt foder

Vecka 3

75% nytt foder och 25% gammalt foder

Vecka 4

100% nytt foder

Valpfoder till vuxenfoder

Den rätta tidpunkten för att byta foder från valpfoder till vuxenfoder varierar från ras till ras och individ till individ. När hunden uppnått sin fulla mankhöjd och vikt räknas den som vuxen rent fysiskt, men det kan skilja många månader mellan när en riktigt liten hund och en riktigt stor hund når sin vuxna storlek. Övergången bör göras långsamt, precis som med ett vanligt foderbyte, för att inte störa hundens matsmältningssystem. Här kan du läsa mer om vad som utgör ett bra valpfoder, samt hur du ska tänka när du står inför att välja valpfoder till just din hund.

Var uppmärksam på reaktioner

Var alltid extra uppmärksam på hundens mage och beteende under ett foderbyte. Rekommendationer ska alltid ses som en vägledning – inte som ett facit. Medan många hundar tål ett foderbyte utan problem finns det de hundar som får problem med gaser, diarré, kräkningar och klåda när de blir introducerade till ett nytt foder. Vissa vägrar att äta överhuvudtaget. Om din hund uppvisar dessa symtom går foderbytet troligtvis för snabbt. Ta det då långsammare och minska mängden nytt foder under några dagar. Om problem kvarstår eller återkommer när du ökar andelen nytt foder igen måste du kanske byta till ett annat foder. Kontakta veterinär för kostråd om du har problem.

Hundfoder & Hundmat