Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Hund som äter i slowfeeder
Video Tips

Lär hunden äta långsammare

Dela

Har du en hund som äter för snabbt? Många hundar äter väldigt fort – de är av naturen rovdjur som äter mycket mat vid få tillfällen. Att äta för fort är dock inte bra för hundens hälsa. Det finns mycket du som hundägare kan göra för att hunden ska äta långsammare – här är våra tips!

Äter din hund en aning för snabbt?

Hundar som slukar sin mat kan få problem med matsmältningen, kräkas och riskera övervikt. När hundar äter stora mängder alltför snabbt riskerar de att svälja maten utan att tugga eller andas däremellan. Dels sväljer de då en massa luft som skapar gaser och problem med magen, dels löper de större risk att drabbas av magomvridning och andra otrevliga tillstånd. Orsaken till tarmvred är antingen att något fastnat eller att tarmrörelsen avstannat, helt eller delvis, i hundens tunntarm eller tjocktarm. Ett vanligt symtom är att hundens buk börjar svälla upp och att hunden försöker att kräkas utan resultat. Hunden får svårt att lägga sig, visar tecken på oro och hässjar. Om hunden misstänks ha drabbats av magomvridning är det av största vikt att kontakta veterinär snarast.

En hund som kastar i sig maten kan också vara benägen att kräkas. Det finns olika sätt att få hunden att äta långsammare. Prova att blöta upp maten i vatten, skaffa en matskål med en upphöjning i mitten eller med labyrintiknande utformning. Vissa hundar kan också må bra av att få (delar av) sina matportioner serverade i en aktivitetsleksak, till exempel en boll med hål i som släpper ut enstaka foderbitar i taget.

Skaffa en hundmatskål för hetsätare

Det finns mycket du som hundägare kan göra för att hunden ska äta långsammare. Visste du exempelvis att det finns särskilda hundskålar för hundar som äter för snabbt? En så kallad anti-glupsk skål eller slowfeeder kommer utan tvekan att få hunden att äta långsammare eftersom hunden hindras från att kasta i sig maten. Hunden upplever en större mättnadskänsla efter avslutad måltid och matstunden blir en stressfri upplevelse för såväl dig som för hunden.

Servera maten i en hundleksak

Det finns mycket du kan göra för att dra ut på matstunden. Servera hundens mat i ett hundspel eller en skål som aktiveringsleksak som enbart släpper ut några foderbitar åt gången och som gör utfodringen mer stimulerande. Du kan enkelt göra din egen version genom att exempelvis placera en muffinsplåt upp och ner, hälla maten mellan muffinsformarna för hunden att långsamt fiska upp maten. 

Fyll matskålen med vatten

Blanda ut maten med vatten – det utmanar hunden att få upp foderbitarna, tar längre tid och bidrar till att hunden tvingas äta långsammare. Om du ska träna hunden eller om ni ska ut i skogen och jaga är detta en bra metod som dessutom lurar hunden att få i sig lite mer vätska innan ni går ut.

Bjud på det bästa

En sak är säker: vägen till hundens hjärta går genom magen och det är möjligt att din hund bara gillar maten du serverar. Lär hunden att äta långsammare – men fortsätt att bjuda på den goda maten. Att ge din hund ett högkvalitativt foder ökar din hunds välbefinnande och livskvalitet. Alla hundar har olika behov och behöver därför även olika hundfoder. Hos oss på Granngården hittar du en meny för alla smaker och preferenser.

Hundfoder & Hundmat