Gå till huvudinnehållet
Kunskap Tips

Rumsren valp – när blir valpen rumsren?

Dela

Det kommer inte dröja länge innan du upptäcker att din hundvalp kissar – mycket. Det kan bli så mycket som 10-15 gånger per dag och det är din uppgift som nybliven hundägare att träna hunden till att bli rumsren.

Många valpar är rumsrena vid 6 månaders ålder, men det kan ta allt från ett par veckor - upp till ett år. Det är individuellt hur lång tid det tar för hunden och det beror dels på hundens förmåga att lära sig, men också på hundens storlek och ålder. Men! Ju mer du tränar hunden, desto snabbare kommer hunden att bli rumsren.

Under perioden då du tränar din hundvalp ska du räkna med att det är ett arbete som pågår hela dagarna. Tänk dig valpen som ett spädbarn utan blöja – en valp behöver minst lika många kisspauser som spädbarn behöver blöjbyten. Ha som tumregel att hellre gå ut en gång för mycket än för lite – läs av signaler, håll koll på tider och ta befälet när det verkar vara dags för en kisspaus!

 • Träna rumsrenhet med hundvalp

  Hur får man en valp rumsren? – Fasta tider

  Att rasta hunden bör vara först i din morgonrutin. Gå ut direkt när hunden vaknat och ge din valp den tid den behöver – i lugn och ro. När ni etablerat en rutin kommer hunden att lära sig att "morgon" innebär att det är dags att "kissa utomhus". Om hunden vilar flera gånger om dagen är det också viktigt att ni går ut vid varje tillfälle då hunden vaknat från sin sömn. 

  Hur många gånger en valp kissar på en dag är högst individuellt, men du kan räkna med att alla hundvalpar kissar mycket. Att rasta valpen varannan timme brukar vara en god tumregel. Lägg på minnet när ni senast var ute och sätt en timer för att få en påminnelse när det börjar bli dags!

  Ge din hund valpfoder under fasta tider på dagen och ta för vana att gå ut med hunden 10-20 minuter efter varje måltid. Det är viktigt att du låter hunden äta i lugn och ro, och att ni sedan går ut så att hunden får att kissa och tömma tarmen i sin egen takt. Valpen är också fullt upptagen under tiden ni leker och kan då glömma bort om den är kissnödig. Ta ut hunden efter att ni lekt klart och låt hunden känna efter och kissa i sin egen takt.

  Innan läggdags går du ut med din valp en sista gång. Gå ut så nära läggdags som möjligt och sedan så tidigt som möjligt på morgonen. I valpstadiet kan du behöver ta ut hunden för små natt-kissningar. Låt valpen sova i din närhet och var vaksam på om valpen gnyr eller vandrar runt under natten. Ställ gärna klockan mitt i natten och ta med valpen ut för att kissa. Det kan kännas lite tufft i början, men är för valpens bästa och kommer att minska med tiden. Om du kontinuerligt tar kisspauser såväl på dagen som på natten kommer det inte ta någon längre tid för din hund att bli rumsren. 

 • Träna rumsrenhet med hundvalp

  Hur får man en valp rumsren? – Tydlighet

  Rutiner är A och O. Om du rastar hunden varannan timme kommer valpen lära sig att den ska vänta med att kissa tills dess att ni är ute. Även du kommer med tiden lära dig att förstå hundens kroppsspråk och signaler i vilket indikerar när det är dags. När ni fått in en fast rutin kan du börja släppa lite på era rutiner och använda hundens signaler och sunt förnuft som vägledning istället. Men låt det ta tid! Om det händer att valpen fortsätter att kissa inomhus ökar du antalet besök utomhus tills dess att hunden är på rätt spår.

  Tips! Om du inte har möjlighet att ta dig ut snabbt från hemmet, kan du vänja valpen till att "gå på tidning". Märker du att hunden börjar trampa på tidningen skyndar du dig ut med hunden så att den får göra ifrån sig utomhus! Under valpstadiet kan du också använda en valpmatta som du lägger ut som ett extra skydd vid hundens sovplats.

  När du rastar hunden är det en god idé att ta hunden till ett och samma ställe. Gör det tydligt för hunden vad som är rastplats och vad som är lekplats för hunden i din trädgård. Valpar söker sig gärna dit eftersom doften indikerar att man kissar där. Om du har trädgård kan du välja ut en lämplig plats som du kontinuerligt tar hunden till, och om du inte har egen trädgård bär du valpen till en lämplig plats dit ni återvänder för samma ändamål. Glöm inte bajspåsarna när ni går ute i allmänheten! 

  När du tränar hunden kan du med fördel införa ett passande ord såsom "här kissar vi". På så sätt kan du uppmuntra hunden till att kissa om ni befinner er på en ny plats. Belöna hunden och ta den bort ifrån själva rastplatsen för att leka en stund innan ni går tillbaka inomhus. Och kom igåg att valpar kan bli distraherade av allt spännande utomhus, så vänta så länge just din hund behöver. 

 • Träna rumsrenhet med hundvalp

  Hur får man en valp rumsren? – Tålamod

  Kom ihåg att rumsrenhet är en inlärningsprocess – du ska aldrig straffa din hund för att den kissar inomhus. Det kommer med största sannolikhet att ske små olyckor och om hunden börjar kissa inne går du lugnt ut med hunden så att den får avsluta det den påbörjat utomhus. Upptäcker du en pöl eller annat städar du upp det utan att göra det till en stor grej – det kommer att ske. När du torkar upp efter en olycka inomhus ska du helst göra det utan att hunden ser på. Rengör noga med doftspray för att ta bort lukt som hunden annars kan komma att associera med avföring.

  För att undvika olyckor ska du hålla dig till er rutin, men var också vaksam om valpen börjar gå i cirklar eller tittar sig oroligt omkring. Börjar hunden sniffa runt bland lämpliga hörn att kissa på – då är det dags att gå ut. Hundar tycker om att göra ifrån sig på något mjukare underlag men vill inte kissa där de annars sover. Ta bort mattor, kuddar och filtar under inlärningsperioden för att undvika olyckor. Om hunden sitter på en möbel med höjd lyfter du ner hunden så att den inte kissar på din soffan avsedd för mys.

  När en valp har ätit eller sovit blir det ofta bråttom att kissa. Tarmen tömmer de på morgonen och en stund efter att de ätit. Att träna din valp till att bli rumsren kräver tid och tålamod – ge hunden den tid den behöver och belöna med naturgodis (i måttliga mängder) eller lek när den agerat efter önskat beteende. Straffa aldrig din hund! Håller ni en god rutin kommer du att få en rumsren hund!

 • Träns vuxen hund rumsren

  Hur får man en vuxen hund rumsren? – Omskolning

  Ibland behöver vuxna hundar tränas till att bli rumsrena i vilket kan bero på många olika saker. En omplacerad hund kommer exempelvis inte att veta vart den ska kissa. Du behöver vara uppmärksam på hundens signaler och ta ut hunden regelbundet enligt samma metoder som med en valp. Att en vuxen hund kissar inne beror oftast på att man helt enkelt inte lärt hunden rumsrenhet, men stress eller urinvägsinfektion kan också vara en anledning till att hunden kissar inomhus. Precis som med en valp ger du hunden beröm när den gjort rätt – och straffar aldrig!

  Om du har en rumsren hund som är vuxen, men som plötsligt börjar kissa inomhus bör du kontakta veterinär.

 • Rumsren hundvalp vanliga misstag

  Hur får man hunden att bli rumsren? – Vanliga misstag

  När man tränar sin hund till rumsrenhet finns det några vanliga misstag många gör under inlärningsprocessen. Det är fullt naturligt men går att undvika om man har de i åtanke på förhand. 

  • Du går inte ut med hunden tillräckligt mycket
   Gå hellre ut en gång för mycket än för lite. Efter vila, mat och lek – varannan timme

  • Du väntar för länge med att gå ut med hunden på morgonen
   Undvik skor som du behöver knyta och se till så att du har plagg, tofflor eller stövlar redo för att snabbt gå ut med din valp

  • Du går in med hunden innan den hunnit kissa eller tömma tarmen
   Ibland tar det en stund innan hunden kissar – och valpar blir lätt distraherade 

  • Du missar att minsta lilla aktivitet kan leda till att valpen blir kissnödig
   Valpen kan bli kissnödig av minsta lilla aktivitet

  • Du skäller på hunden för att den kissat inne
   Kom ihåg att det är naturligt för hunden att kissa och att det inte är valpens fel

  • Du belönar hunden vid fel tillfälle
   Belöna hunden när den gjort enligt önskat beteende. Om du har för mycket av det goda med dig på promenaden kan hunden bli mer intresserad av vad du har i fickan än att fokusera på sina egna behov

  • Du rengör inte kissfläckarna inomhus ordentligt
   Gör det direkt men diskret och spraya området med urin/fläckborttagning

Vidare läsning