Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

välj rätt hundfoder - läs mer på granngården.se
Tips Guide

3 tips när du ska välja hundmat

Dela

Hur skapar man en väl sammansatt kost för hunden och hur ska man tänka kring portionsstorlekar? Vi ger dig svar på dina frågor och guidar dig kring hur du kan tänka när du väljer hundmat.

Vad skulle serveras i matskålen – om hunden själv fick välja? Det är förstås skillnad på hund och hund och näringsbehovet skiljer sig mellan olika hundar och raser, men visst finns det matpreferenser som faller lite mer i smaken. Oavsett val av hundmat är en bra och väl sammansatt kost minst lika viktig för hunden som för dig.

Svenskproducerad köttkorv från Granngården

Ge hunden en väl sammansatt kost

Hur vet man egentligen vad som är den bästa hundmaten? I slutändan är det ändå hunden själv som avgör vad som utgör favoriterna i matskålen. Som hundägare är det däremot viktigt att du förser din hund med en väl sammansatt kost. Ett högkvalitativt hundfoder ska innehålla mycket protein från kött, en rimlig mängd kolhydrater, fiber och fett. Din hund mår sannolikt mycket bra av sitt nuvarande foder, om din hund;

 • Är pigg, glad och alert
 • Har fin och blank päls
 • Har normal (färg, konsistens, mängd, gaser) avföring 2-3 gånger per dag
 • Dricker normalt

Det är förstås inte helt enkelt att veta hur man ger hunden en väl sammansatt kost, men det är viktigt att hunden får i sig alla de näringsämnen som den behöver för olika livsstadier och behov. Det finns en uppsjö av olika varianter torrfoder, våtfoder och färskfoder.

 • Torrfoder

  Den vanligaste typen av hundmat är torrfodret. Ett torrfoder ger hunden ordentligt med tuggmotstånd, som är viktigt för hundens munhälsa. Ett balanserat torrfoder med mycket köttprotein är det enklaste valet för dig som vill ge din hund en kost som fyller alla behov, samtidigt som det är ett enkelt foder att hantera, portionera upp och ta med på resa eller utflykt.

  Vilket som är det bästa torrfodret för just din hund beror framförallt på hundens behov och preferenser, men ett högkvalitativt torrfoder innehåller mycket köttprotein, rätt mängd fett, kolhydrater och fibrer. I högklassiga helfoderkulor finns alla de näringsämnen din hund behöver och det ska inte innehålla socker eller några konstgjorda konserveringsämnen.

  Ta för vana att alltid kolla förpackningens ingrediensförteckning och råvarornas ordningsföljd, då det som står högst på listan är den råvara som utgör den största delen av maten. För att säkerställa att det är ett högkvalitativt torrfoder ska köttet stå först på listan.

 • Våtfoder

  Som komplement till torrfodret används ofta våtfoder, eller blötmat, som det också kallas. Våtfoder är väldigt smakrikt för många hundar – också för de mest kräsna gourmanderna. Fördelen med våtfoder är att det innehåller mycket vatten som är fördelaktigt när din hund behöver få i sig mer vätska, vid sjukdom eller under varma sommardagar.

  Du kan utfodra din hund med endast våtfoder – om det är ett helfoder. Kompletterande foder passar däremot bra som någonting gott vid sidan av ett torrfoder. För att tillgodose hundens tuggbehov, som lägger grunden till en god munhygien och tandhälsa, är det viktigt att du kompletterar med ett tuggben. Våtfoder som är märkt med texten ”helfoder” kan däremot serveras utan kompletterande foder.

  Vilket som är det bästa våtfodret för just din hund beror framförallt på hundens behov och preferenser, men ett högkvalitativt våtfoder innehåller rikligt med köttprotein. Biologiskt sett är kött den bästa maten för hundar, vars matsmältningssystem är anpassat för att äta just kött. Ett våtfoder av hög kvalitet ska inte heller innehålla socker eller konstgjorda färg-, smak- eller konserveringsämnen.

 • Färskfoder

  Vill du ge din hund en naturlig kost som tar hänsyn till hundens ursprung? Färskfoder baseras på näringsämnen i dess naturliga form och innehåller råa ingredienser i form av kött, inälvor, ben, fisk, och grönsaker som malts ner och förpackats i korvar, bollar eller burgare. Det är 100% spannmålsfritt och helt utan tillsatsämnen och konserveringsmedel. Att ge sin hund färskfoder är mycket hälsosamt för hundar av alla åldrar och raser – om det serveras på rätt sätt.

  Om du vill utfodra din hund med färskfoder är det enklast att välja ett rått helfoder innehållande en optimal mängd av alla de skyddsnäringsämnen som din hund behöver. Helfoder som dessa kan användas som fullständig kost eller användas i en 50/50-utfordningsmodell, dvs. hälften torrfoder och hälften färskfoder. Ett kompletteringsfoder kräver att du själv har koll på att hundens kost är balanserad.

  Då färskfoder varken tillagats eller värms upp bevaras alla enzymer och goda bakterier, men med det sagt krävs också mycket god hygien vid hantering av färskfoder. Färskfoder förvaras kallt och överblivet färskfoder kan inte sparas och serveras vid ett senare tillfälle. Råa ingredienser kan innehålla bakterier som inte dör av frysning – det måste hettas upp för att bakterier ska dö.

Ge hunden rätt mängd mat per dag

Det är inte helt enkelt att veta hur mycket mat en hund bör äta varje dag. Fodertillverkare anger alltid generella riktlinjer, men det är viktigt att man tar hänsyn till en rad aspekter när man beräknar mängden mat man ger till sin hund. Övervikt kan leda till olika hälsoproblem och det är viktigt att vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd och energinivå. Faktorer som ålder, hundras, huruvida hunden är kastrerad eller inte, underliggande sjukdomar och aktivitetsnivå är alla viktiga att ta hänsyn till vad gäller såväl foder som mängden mat man ger sin hund.

En hund äter i regel 2 till 3 gånger per dag, förutsatt att den är frisk. Hundar med olika typer av sjukdomar kan behöva äta oftare för att må bra, en hund med mag-/tarmsjukdom kan exempelvis behöva flera små måltider snarare än ett par större. För valpar kan det vara aktuellt med en måltid, upp till 4 gånger per dag.

För att ge hunden rätt mängd per måltid är det bra att alltid utgå från rekommendationerna som står på förpackningen, men basera mängden efter vad din hund bör väga och inte efter hundens faktiska vikt. För en normalviktig hund spelar det förstås ingen roll, men för en hund som är överviktig blir mängden mat felaktig om du utgår från den faktiska vikten. Det är en god idé att anpassa hundens vatten- och matskål efter hundens storlek och ätbeteende.

Det finns också andra faktorer som påverkar hur stor mängd foder du bör ge din hund och ibland kan man behöva justera mängden under en tid. Jakthundar i jaktsäsong, draghundar som arbetar eller tikar under digivningen och sista delen av dräktigheten behöver betydligt mer energirik mat för att orka och få i sig allt de behöver. Hur mycket aktivitet i form av träning, motion och lek påverkar också hur mycket hunden bör äta.

Kom ihåg att rekommendationer är just rekommendationer. Anpassa alltid hundfoder och mängden foder efter din hund, hundens behov och var i livet din hund befinner sig.

Svenskproducerad köttkorv Granngården

Välj svenskproducerad hundmat

För att du ska känna dig trygg med att hunden får en sammansatt kost anpassad efter hundens behov, är det alltid rekommenderat att välja ett helfoder. Ett helfoder av bra kvalitet innehåller alla de näringsämnen din hund behöver och du behöver inte komplettera med extra ingredienser eller tillskott. Du kan alltså välja att ge din hund ett högkvalitativt torrfoder som helfoder, ett högkvalitativt våtfoder som helfoder eller ett högkvalitativt färskfoder som helfoder. Det viktiga är att det är just ett helfoder och inte ett kompletterande foder som du varierar med annat enligt en 50/50-utfodringsmodell, exempelvis.

Hos oss på Granngården finns en rad olika helfoder att välja mellan. Vilken typ av mat du väljer att ge till din hund beror på hundens aktivitetsnivå, ålder, vikt och hälsa, men hundar kan också vara kräsna vad gäller matens konsistens. Prova er fram bland torrfoder, våtfoder och färskfoder – alla kategorier har spceialfoder anpassade för olika hundars behov.

Granngårdens svenskproducerade hundfoder är framtaget med stor omsorg för att ge din hund bästa möjliga förutsättningar. Granngårdens hundfoder tillhandahåller ett högkvalitativt, prisvärt och svenskproducerat sortiment – det ska vara enkelt för dig som hundägare att välja ett foder som passar just din hund.