Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

hästar på lösdrift i hage

Lösdrift till hästarna – vi har stängsel

Dela

För de flesta är det en självklarhet att hästarnas välmående ska vara centralt i all verksamhet. Numera används lösdrift inte bara av ett ökat antal hästägare som föredrar att ha sina hästar på lösdrift snarare än att ha dem uppstallade i box. Lösdrift blir också allt vanligare på ridskolor och hästar som tävlar på elitnivå.

Pernilla Eriksson, årets ridlärare 2023, betonar vikten av kunskap, förståelse och en vilja att anpassa sig. I en intervju med tidningen Häst & Ryttare betonar Pernilla vikten av att från början förklara för eleverna hur hästarna fungerar. Det är avgörande att kontinuerligt arbeta med att öka förståelsen för hästarna och att vara uppmärksam på deras signaler. Att kunna läsa av hästarna kräver en öppenhet för att anpassa sitt eget beteende för att skapa en harmonisk relation mellan människa och häst.

På Bodens Ridklubb fokuseras undervisningen på att främja hästarnas välmående och eleverna får lära sig att ha en god grundposition för att rida mjukt. Pernilla, lärare på Bodens Ridklubb, ser hästarna som sina främsta kollegor och betonar vikten av att vara uppmärksam på deras signaler och behov. Efter lektionerna hjälper eleverna till att släppa ut hästarna i stora flockhagar. De går ut på kvällen och återvänder till sina stall på förmiddagen. Under natten tillbringar de tid tillsammans i rymliga flockhagar, där de har tillgång till skydd och obegränsad mängd grovfoder.

Pernilla Eriksson förklarar att detta arrangemang, även om det inte är en traditionell lösdrift, har visat sig vara mycket effektivt. Genom att ge hästarna möjlighet att vistas ute under natten får de betydligt mer tid i det fria än om de skulle släppas ut under dagen. När hästarna sedan kommer tillbaka in i sina stall får de vila en stund innan dagens lektioner börjar. Enligt Pernilla har denna omställning märkbart förbättrat hästarnas hälsa. Tidigare, under februari och mars, var det nästan årligen någon form av smitta bland hästarna. Men sedan klubben började tillämpa de nya rutinerna har antalet smittor minskat avsevärt. Även om att hålla hästarna i stora flockar kan vara en utmaning, ser Pernilla det som en fördel som kräver uppmärksamhet och flexibilitet.

Hästvälfärd och miljö

Hästar är naturligt anpassade för kontinuerlig rörelse, att söka föda och interagera socialt med andra hästar. Dessutom är de utrustade med en stark flyktinstinkt som bytesdjur. Nedan går vi igenom hur vi kan tillgodose hästens fysiska behov på lösdrift. Lösdrift erbjuder nämligen hästen möjlighet att använda sitt naturliga rörelsemönster, vilket är en viktig del av hästens välbefinnande. Genom att låta hästen röra sig fritt i hagen och välja när den vill vila i vindskyddet eller ligghallen, ges den således möjlighet att uttrycka sina naturliga behov.

Lösdrift för häst

Storlek och placering

När det kommer till storleken på lösdrift finns inga exakta regler, men det är viktigt att hästarna har tillräckligt med plats för att kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter, samt att undvika trängsel och risk för skador. Ligghallens storlek regleras av Jordbruksverkets föreskrifter och måste erbjuda en mjuk och torr bädd för hästen att vila på, med en stallmatta och/eller halm. Det är fördelaktigt om hagen har varierad terräng och inkluderar träd och buskar som kan fungera som skydd mot väder och vind samt som barriärer vid eventuella konflikter mellan hästarna.

Ligghallen eller vindskyddet bör ha minst en bred öppning för att möjliggöra enkel åtkomst för hästarna. Om det är många hästar i lösdriften är det fördelaktigt med flera öppningar för att undvika trängsel och för att möjliggöra en smidig passage om en häst möter en annan. Placeringen av ligghallen är också av stor betydelse. En söderriktad öppning och en placering på en plats där marken inte blir för lerig är att föredra. För att undvika leriga förhållanden kan det vara till nytta att lägga grus utanför öppningarna för att minska risken för lervälling.

Utfodring i lösdrift

När det gäller utfodring är det viktigt att alla hästar på lösdriften har samma tillgång till foder. Fri tillgång på hö är vanligt på lösdrift, och det är viktigt att höet ges i foderhäck eller i annan foderutrustning för att skydda det från att bli nedtrampat och smutsigt. För att undvika konflikter mellan hästarna är det nödvändigt med tillräckligt med utrymme runt utfodringsplatserna och flera utfodringsplatser om flocken är stor. Tillgång till rent vatten är avgörande och bör alltid finnas tillgängligt, liksom saltstenar för att tillgodose hästarnas mineralbehov.

Värme i lösdrift

När hästar sätter päls är direkt kopplat till temperaturen. När hästar vid kallare väder har täcke förhindras deras naturliga process att utveckla en tjockare päls för att reglera kroppstemperaturen på egen hand. Om en häst behöver klippas är det viktigt att välja ett täcke med en passform som är lämplig för utomhusbruk under långa perioder. Det är också nödvändigt att undvika att täcket blir blött, eftersom det kan snabbt kyla ner hästen och motverka syftet med täcket.

Flocken i lösdrift

Det är vanligt att ha olika lösdrifter för olika grupper av hästar, baserat på unghästar, avelsston och föl. Att hålla äldre hingstar på lösdrift kan vara utmanande. Det är viktigt att kontinuerligt övervaka flockens dynamik och beteende för att säkerställa hästarnas välbefinnande på lösdriften. För många hästar är lösdrift ett lugnande alternativ där de får utlopp för sin energi på ett naturligt sätt, vilket skiljer sig från att stå i box och gå i hage under begränsade tider. För hästar med luftvägsproblem kan vistelse utomhus i lösdrift ofta förbättra deras hälsotillstånd.

Säkerhet

Lösdrift ger hästarna möjlighet till ökad rörelse och naturligt beteende, vilket ofta resulterar i en lugnare och mer harmonisk miljö för hästarna. För att minska risken för skador är det viktigt att tillhandahålla tillräckligt med utrymme, flera utfodringsplatser och att undvika frekventa förändringar i flocken. Genom att anpassa hagen efter hästarnas behov kan skaderisken minskas och hästarna få en trygg och säker miljö att vistas i.

Stängsel för lösdrift

Många hästar trivs och mår bra på lösdrift. De njuter av frisk luft, rörelsefrihet och social interaktion. Det är viktigt att hästar ges tillfälle att röra sig fritt i alla gångarter varje dag. Om de vistas utomhus mer än 16 timmar per dygn och medeltemperaturen understiger +5⁰C, ska de ha tillgång till en ligghall. 

När en häst vistas utomhus på lösdrift behöver dess skydd inte bara fungera som ett vindskydd utan även erbjuda samma bekvämligheter som en traditionell stallbox. Det innebär att hästen måste ha tillgång till vatten och en bekväm yta att vila på. Oavsett vilket underlag du väljer är det viktigt att täcka det med ett generöst lager av strömedel för att säkerställa en bekväm yta för vila. En ligghall bör designas för att erbjuda skydd mot väder och vind, samtidigt som hästarna inte ska begränsas utan ska ha möjlighet att komma och gå som de vill.

Beräkna ditt stängsel

Med vår stängselkalkylator kan du smidigt beräkna ditt stängselbehov. Utforska även våra kunskapsartiklar för att lära dig mer om att konstruera elstängsel och välja lämpliga stängsel och stolpar till hagen för för dina hästar på lösdrift.