Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Vatten och salt i sommarhagen

Dela

För många hästar står nu det saftiga sommargräset på menyn. För att hästarna ska må bra behövs däremot både vatten och salt i sommarhagen. Vi går igenom vad som är bra att tänka på kring mineraler, salt och vätska i hagen.

På sommaren är det många hästar som släpps ut på grönbete och går utomhus dygnet runt. De allra flesta hästarna njuter i fulla drag av utevistelsen och det färska, frodiga grönbetet.

Anpassa hästens mage till gräset

Det är viktigt att tänka på att hästarnas magar måste anpassa sig till det kraftiga vår- och försommargräset i sakta takt. Ett sätt att göra det på är att låta hästen gå ut i hagen en timme per dag första veckan. Sen ökar du sakta men säkert på tiden innan de är helt anpassade. Läs mer om gräsets utmaningar och hur du tacklar dem här >

  • Hästar som slickar på saltsten i hagen

    Mineraler och salt i hagen

    Många av våra hästar går på grönbeten som har mineralfattiga jordar. Därför är det jätteviktigt att de har tillgång till mineraler för häst och salt i sommarhagen. En saltsten ska alltid finnas i hagen. RIsken är annars att hästens törstreflex slås ut vilket gör att hästen får i sig för lite vatten. Vätskebrist kan påverka både foderintag och välmåendet i stort.

    Det finns givetvis hästar som är mer eller mindre intresserade av saltstenen under sommaren. För hästarna med lite svalare intresse kan man som hästägare ge lite extra salt i samband med fodertillfället.

    Tillsammans med salt är även mineraler viktigt för att hästen ska må bra. Ett bra tips är att ställa ut en mineralbalja i hästhagen.

  • Hästar i hage

    Tillgång till färskt vatten dygnet runt

    Hästar förlorar en hel del vätska på en dag och behöver fylla på reserverna. I vila behöver en häst som väger 500 kilo dricka ungefär 25 liter vatten varje dygn. Därför är det bra om hästarna i sommarhagen har fri tillgång till färskt vatten dygnet runt.

    Se till att vattenkärlet som hästen dricker ur skuras ur regelbundet. Ställ gärna ut flera vattenbaljor i hagen. Tar du vatten från egen brunn är det viktigt att säkra vattenkvaliteten var tredje år.