Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Dahlia blomma
Guide Inspiration

Övervintra dahlia – så vinterförvarar du dahliaknölar

Dela

Innan frosten hunnit smyga sig ner i marken har det blivit dags att plocka upp dahliaknölarna för vinterförvaring. Ta del av bästa tipsen på hur du får din dahlia att överleva vintern under många år framöver!

Dahlian härstammar från Mexiko och är en av sommarens mest uppskattade blommor då den pryder såväl trädgårdsrabatten som krukorna med sin storblommiga elegans. Däremot tål inte dahlian att övervintras i vårt svenska klimat utan vill plockas upp och förvaras frostfritt under årets kalla månader. Övervintring av dahlia behöver inte vara komplicerat. När du kommit igång att vinterförvara dina dahliaknölar en gång kan du återupprepa samma process år efter år –​ och njuta av blomstrande dahlia från vår till sensommar!

 • Ta upp dahliaknölarna

  Även om dina dahlior blomstrar än, är det viktigt att plocka upp dem ur trädgårdslandet innan den första frosten kommer. Dahlians blad kan skifta i svart när frosten börjar bita på hösten, men knölarna tål ett par frostnätter. Det viktigaste är att kylan inte har hunnit smyga sig ner i jorden. 

  • Börja med att skära av dahlians stjälk någon centimeter från jordens yta. Gräv sedan upp dahliaknölarna och skaka försiktigt bort överflödig jord.

  • Låt knölarna torka på en sval och frostfri plats under ett par dagar. Skalet tjocknar och knölarna blir mindre känsliga för uttorkning.

  • Dela de torkade knölarna med hjälp utav en sekatör eller vass kniv. Tunna, mjuka och förbrukade rötter skär du bort då de kan ha röta som påverkar torkningen och skadar dahliaknölen. Se till så att "ögat", ett litet skottanlag,  kommer med på varje knöl.

  • När du delat knölarna och tagit bort eventuella skador, låter du de torka på en sval och frostfri plats ytterligare ett par dagar. Snittytan på de delade knölarna får tid att läka och skalet tjocknar. 
 • dahliaknölar i påse

  Packa ner dahliaknölarna

  När du delat dahliaknölarna och låtit de torka under ett par dagar, blir nästa steg att försluta dem. Packa försiktigt ner dina knölar i en påse eller låda fylld med torrt spån, torv eller sand; fukt stannar runt knölen och hindrar knölarna från att torka ut. Tänk på att sortera upp knölarna efter sort och färg – trä en växtettikett runt stjälkens bas för att underlätta inför nästkommande vår.

  Låt de förslutna dahliaknölarna vintervila i en temperatur på runt 4-6 grader. Förvara de aldrig i en temperatur som ligger under 0 grader. Källaren, ett vindsförråg eller garaget brukar vara optimala utrymmen för att säkerhetsställa rätt temperatur. Checka in någon gång då och då för att spraya med lite vatten om det verkar torrt. Eventuellt mögel skär du då bort. 

 • Vinterförvara dahlia i kruka

  Förvara dahlia i kruka

  Om du haft dina dahlior planterade i kruka behöver du inte gräva upp knölarna från jorden. Flytta in hela krukan och placera den på en mörk, torr och sval plats. När våren kommer planterar du om dahlian med ny, näringsrik jord.

Vårens första tecken – då har det blivit dags att väcka dahliaknölarna

 • Väck din dahlia efter vintervilan

  Väck dina dahliaknölar från vintervilan under mars - april. Förkultivera sedan knölarna för att skapa goda förutsättningar till stora blommor för din dahlia. Genom att förkultivera blir blommorna större och mer motståndskraftiga mot sniglarna som gärna äter dahlia. Du kan också vänta dig att din dahlia blommar tidigare om du förkultuverat den. Börja med att förkultivera knölarna inomhus eller i ett växthus. 

 • Rosa dahliablomma

  Förkultivera din dahlia

  Oavsett om du just köpt hem dahliaknölar från butik eller vinterförvarat dina knölar från förgående sommar, är det en god idé att förkultivera dem innan du planterar ut dem utomhus. Köper du dahliaknölar tidigt på säsongen ska du ta upp knölarna ur påsen, duscha dem lite lätt och förvara svalt (5-8 grader), i en pappåse eller kartong några veckor innan förkultivering. 

  Förkultivera – så gör du

  • Använd dig utav en hink eller kruka med hål i botten. Välj med fördel en stor kruka som rymmer upp till 20 liter. 

  • Fyll på med näringsrik jord och placera knölarna 10 centimeter under jordytan. Ställ sedan ljust och svalt.

  • När risk för frost är över kan du ställa ut krukan. Beroende på var i landet du bor brukar mitten av maj vara en god utgångspunkt.

  • För att skydda från kalla nätter kan du täcka krukan med en fiberduk under några veckor.

  • Vattna sparsamt tills dess att gröna skott börjat växa upp ur jorden. Behandla sedan din dahlia som en vanlig krukväxt. 

  Toppa din dahlia när den blivit cirka 20 centimeter hög för att skapa stadga. För en dahlia med fler blombärande grenar kan du även klippa strax ovanför ett bladpar så att de förgrenar sig. 

 • Dahliablomma

  Plantera din dahlia

  När du förkultiverat din dahlia och frostnätterna är över planterar du ut din dahlia i en stor utomhuskruka, på friland eller i trädgårdsrabatten. Dahlian har ett stort rotsystem och trivs därför bra i rabatten, så räkna med en något mindre tillväxt om du planterar i kruka.

  Dahlian gillar sol och placeras gärna i söderläge; cirka 1 decimeter djupt och med ett avstånd på cirka 50 centimeter mellan knölarna (något längre om det är en hög sorts dahlia). Dahlian vill ta plats och har en förmåga att dra iväg på höjden, i vilket stjälken kan brytas av. Klipp därför ner dina dahlior regelbundet för en rikligare blomning, och ge med fördel lite extra växtstöd för att behålla de vackra blomsterkronorna på de högre sorterna. 

  Dahlian är törstig och torkar lätt ut om den inte får tillräckligt med näring. Vattna regelbundet och tänk lite extra på törsten om du planterat din dahlia i kruka. Krukväxter som torkar ut upprepande gånger kan utsättas för mögelangrepp. Tillför även flytande näring och gödsla jorden med höns- eller kogödsel. Addera gödsel redan vid plantering men fyll på med ytterligare gödsel under blomningssäsongen. 

 • Behåll din dahlia under många år

  Med rätt skötsel kan din dahlia överleva under många år framöver. Plocka upp knölarna inför varje vinter och låt dem blomstra på nytt när frostnätterna lagt sig framåt våren.

  Genom att övervintra dahlia gör du någonting gott för såväl plånboken som miljön, och du behöver inte köpa nya dahliaknölar inför varje säsong. Plocka en vacker bukett att ställa på köksbordet eller ge bort en snittbukett i present när dahlian blommar som mest. När du delat knölarna inför vinterförvaring kan du ge bort ett par dahliaknölar med etikett för att sprida vårkänslor om hösten.