Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide Inspiration

Plantera tulpanlökar på hösten – Så gör du

Dela

Länge leve tulpanen! Denna färgglada juvel som förgyller våra dagar tidigt på våren. Här ger vi våra bästa tips på hur du planterar tulpanlökar under hösten!

Tulpanlöken innehåller allt som behövs för att bli en praktful tulpan. De allra flesta tulpanlökarna är ettåriga och blommar bara en gång, men det finns också fleråriga tulpanlökar som producerar nya sidolökar som i sin blommar nästkommande år. Generellt är tulpanen en kravlös växt att odla, men visst förväntar den sig lite förarbete och omvårdnad för att börja blomma i trädgårdslandet framåt våren. Plantera tulpanlökarna på hösten, innan tjälen går ner i marken, så ska du få se att små knoppar tittar upp vid vårens första tecken. 

Tulpanlökar

  • Plantera tulpanlökar – när på året?

    Tulpanlöken är en klassisk höstlök som du med fördel planterar på hösten, innan frosten hunnit smyga sig ner i marken. Marken behöver vara mjuk nog att gräva i, men om det är för varmt finns risken att lökarna börjar gro och att de inte blommar framåt våren. I regel blir det en bättre blomning om du planterar tidigt på hösten men så länge du får spaden i jorden kan du också plantera tulpanlökarna sent. 

    Vänta tills dess att jorden ligger nere på 10 plusgrader. 

    • Om du bor mer norrut i landet kan du behöva sätta lökarna tidigare, i mitten på september.

    • I mellersta Sverige kan du vänta till slutet på september - början på oktober.

    • I södra Sverige kan du plantera senare – från oktober till så sent som i december.  

    Till skillnad från många andra lökar behöver tulpanlökarna inte rota sig innan vintern – de klarar sig alldeles utmärkt under den svenska vintern, oavsett var i landet du bor.

  • Plantera tulpanlökar – vilken sort?

    Utbudet av tulpanlökar är stort under hösten, men det är viktigt att du planterar tulpanlökar som ser pigga och friska ut – lökar som känns skrumpna och torra blir det tyvärr inte mycket till tulpan utav. För att säkerställa att dina lökar är färska ska du göra dina inköp så snart de börjat säljas på marknaden och förvara svalt tills dess att det blivit god tid att plantera ut. 

    Större tulpanlökar ger generellt en större blomning medan vilda tulpanlökar kan vara så små som ett par centimeter. Det finns också fleråriga tulpanlökar som producerar nya lökar medan de flesta högförädlade tulpanerna är framtagna för snittodling och som i huvudsak är ettåriga växter. Väljer du botaniska tulpanlökar kan du räkna med rikligt återkommande tulpaner. 

    Skapa en inre vision om hur du vill att ditt trädgårdsland ska se ut. Ska färgerna på tulpanerna matcha eller gå i olika kulörer? Ska de vara av en särskild sort eller vill du blanda? Hur du än gör kommer det att bli en fantastisk odling. Välj tulpan efter tycke och smak. 

  • Plantera tulpanlökar – förvara innan

    Tulpanlökar ska förvaras svalt innan de planteras ut i jorden. Lökar som hängt länge i butik torkar snabbt ut, så lägg påsen i kylskåpet om du inte tänkt plantera ut dem direkt. En frisk tulpanlök ska vara fuktig inuti men ha en torr yta, fri från yttre skador och mögel. 

    Tänk på att inte förvara lökarna för varmt och torrt då risken finns att löken torkar ut. De ska inte heller förvaras för fuktigt då de kan ruttna. 

  • Plantera tulpanlökar

    Plantera tulpanlökar – hur då?

    Tulpanlökens största fiende är fukten som får den att ruttna. Detta gäller alla typer av lökväxter som alla trivs i väldränerad mark. Välj en sandblandad, luftig jord och tillför extra näring i form av kompostjord eller barkmull. Jorden ska inte vara för kompakt - det är viktigt att vatten kan rinna undan.

    Blomsterlökar kan du plantera lite var som helst i trädgården, men välj gärna en vindstilla plats för dina tulpanlökar. Välj och vraka mellan odlingsbäddar, rabatter och trädgårdsland. Det går också alldeles utmärkt att plantera tulpanlökar i kruka.

    Plantera tulpanlökarna – så gör du

    • Börja med att gräva upp små gropar och placera tulpanlökarna individuellt med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som motsvarar 2–3 gånger lökens storlek. 

    • Ett annat alternativ är att du planterar lökarna i grupper om 3 eller fler för att skapa effekt och fylla rabatten. Gräv då ett större hål där du planterar flera lökar i grupp. 

    • Tillför gärna lite benmjöl i samband med planteringen. Det ger extra skydd inför den kommande vinterkylan. 

    • Tryck till jorden lite lätt och sätt igång rotbildningen genom att vattna tulpanlökarna rikligt direkt efter plantering.  
    • Täck dina tulpanlökar med höstlöven som ligger på marken. Löven fungerar som ett skyddande täcke tills dess att snön lägger sig över.

    • Lökarna klarar vintern bra utan extra omtanke. När solen och värmen återvänder efter vintern kommer du att belönas med blomsterprakt i all sin ära. 

    Hann du inte planera dina tulpaner i tid? Plantera i kruka istället. 

     

  • Plantera tulpanlökar i kruka – så gör du

    Att plantera tulpanlökar i kruka är den bästa lösningen för dig som inte har ett trädgårdsland att sätta tulpanlökarna i, och det är minst lika vackert! 

    • Välj en större kruka med avrinningshål i botten. Det är viktigt att den är frosttålig. 

    • Fyll krukan med lecakulor och sandblandad jord. Komplettetra gärna med lite benmjöl för dränage.

    • Placera lökarna i mitten av krukan, med ett avstånd på cirka 1 centimeter mellan varje lök för en mer gedigen blomning. Det yttre jordlagret fungerar på så sätt isolerande från kyla.

    • Vinterförvara dina lökkrukor i en miljö som håller sig under 9. Ett kallväxthus, garaget, på balkongen eller uteplatsen. Du kan också gräva ner krukan i komposten och täcka den med löv.

    • Som tur är, i vårt mörka vinterland, behöver tulpanlökarna inget ljus fören de börjat växa framåt våren.

    • Krukorna vill varken har det för blött eller för torrt, så vattna sparsamt. 

    Tulpanlökarna tål minusgrader och frost till en viss gräns och det är en förutsättning att lökarna får utstå en längre period av kyla för att senare börja blomma framåt våren. Flytta in krukan när cirka 5 centimeter av stjälken kommit upp ur jorden, men placera svalt för att maximera blomningen. 

  • Plantera en löklasagne i kruka – så gör du

    Har du hört talas om en löklasagne? Som namnet antyder innebär en löklasagne att du placerar lökar i olika lager, precis som när du förbereder en mustig lasagne. Välj bland höstlökar som tulpaner, narcisser och hyaciner som du planterar lager på lager i en stor kruka med hål i botten.

    • Fyll botten av krukan med lecakulor och näringsrik blomsterjord. Första lagret jord ska ha ett djup på cirka 1 decimeter. 

    • Plantera sedan de större och senare sorterna ovanpå jorden, med den spetsiga delen uppåt.

    • Täck det första lagret lökar med ytterligare ett lager blomjord.

    • Lägg ett nytt skikt med mindre lökar på cirka 2 centimers mellanrum för att ge de undre lökarna fri passage uppåt. 

    • Varva jord och lök som om det vore plattor och färs. De minsta lökarna ska hamna överst.

    • Avsluta med ett skikt jord som du trycker till lite försiktigt. Vattna sedan igenom löklasagnen och placera krukan svalt, i ett garage eller en källare som håller en temperatur på under 5 grader. 

    När du gör en löklasagne placerar du lökarna tätare än vad du skulle göra i trädgårdsrabatten. Du får helt enkelt en tätare blomning om du placerar lökarna mer tätt. När våren kommer tittar blommorna fram och avlöser varandra över tid.