Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Odla vitlök på hösten — så gör du

Dela

Vitlöken vintervilar i jorden om du sätter den på hösten. När våren kommer börjar den gro och på sommaren skördas den! Ta del av de bästa tipsen på hur du odlar din alldeles egen vitlök i höst!

  • Odla vitlök — när på året?

    Odla din vitlök på hösten - när jorden är cirka 8 plusgrader. Om jorden är tinad så långt som inpå december kan det vara möjligt att plantera ut vitlöken även då, men utgå från september - november för bästa planteringstid.

    Vitlök kan också sättas tidigt på våren, i april, men lökarna blir då inte lika stora som när du odlar på hösten. Var noga när du väljer sort då det finns vitlökssorter som inte hinner bilda några klyftor alls om du väljer att odla dem på våren.

    Ett alternativ är att sätta vitlöksklyftor i krukor på hösten och förvara dessa i ett kallt men frostfritt rum. Plantera sedan ut dem under våren när jorden tinat upp. 

  • Odla vitlök — vilken sort?

    Den vitlök som finns att köpa i livsmedelsbutikerna har ofta importerats från medelhavsländerna och kan föra med sig jordsjukdomar till ditt trädgårdsland. Köp därför din sättlök i trädgårdshandeln för att garantera en bra odling och tillväxt då de är anpassade för att du ska kunna odla din vitlök själv.

    Det är inte farligt för dig att odla den vitlök du köper i livsmedelsbutiken, men det kan försämra odlingsmöjligheterna på sikt.

    När du odlar din egen vitlök kommer du att få en mildare smak på din vitlök. Här är ett par saker att tänka på när du väljer sort i trädgårdshandeln:

    • Hardnecks hör till de ursprungliga vitlökarna, räknas som smakmässigt överlägsna och är enklare att skala. Hardnecks får en styv själk och sätter en så kallad topplök. (i Sverigre talar vi om att löken är “ej flätbar” och de sätter en sk topplök.

    • Softnecks har en mjuk och flätbar blast, och sätter inte någon topplök. Den har generellt bättre lagringsegenskaper än hardnecks

    Odlingsvänliga vitlökar

    • Den franska vitlöken (artichoke) planteras sent på hösten och är den sort som odlas allra mest i sverige. Den franska vitlöken har goda lagringsegenskaper, kan flätas och bär många klyftor.

    • Silvervitlöken (silverskin) har som namnet antyder ett silvrigt skal och kan planteras såväl på hösten som våren. Silverlöken är den vitlök som har bäst lagringsförmåga på upp till 15 månader.

    • Den Kaukasiska vitlöken planteras såväl på hösten som våren och passar för våra svenska odlingsförhållanden. Du känner igen den med sitt 70 centimeter höga stängel, violetta skal och klyftor som är något färre men större. 

    • Vild vitlök har en stängel på cirka 150 centimeter och topplök med rödviolett skal. Liksom kaukasisk vitlök har vild vitlök få men större vitlöksklyftor.

    • Den centralasiatiska vitlöken har en stängel på 100-150 centimeters höjd med en boll av mikrolökar. Löken känns igen med sitt rödvita skal som ibland kan vara randigt, och planteras på hösten. 
  • Odla vitlök — hur?

    Det första du behöver göra är att välja en lämplig odlingsplätt för din vitlök. Alla har goda förutsättningar att odla vitlök; oavsett om du tänkt plantera din vitlök i pallkrage, på friland eller i en kruka inomhus eller på balkongen är det i princip en vitlöksklyfta som ska sättas ner i jorden. 

    Använd dig utav en näringsrik, sandblandad och väldränerad jord. Du kan också jordförbättra befintlig jord genom att blanda in kompost eller planteringsjord. Krydda eventuellt jorden med ko- och hönsgödsel för att tillföra extra näring. 

    • Dela klyftorna på samma sätt som när du använder vitlök till matlagning, men behåll skalet.

    • Börja med att gräva rader med ett radavstånd på cirka 25 centimeter.

    • Plantera klyftorna var och en för sig - med ett avstånd på cirka 10-15 centimeter mellan varandra.

    • Vitlöksklyftorna ska placeras med spetsen uppåt, på  5-10 centimeter djup.

    • Fyll igen fårorna och vattna rejält. Nu kommer vitlöken att klara sig helt själv ändra fram till våren. 
  • Odla vitlök i kruka

    Du kan odla vitlök i kruka men får dessvärre inga stora lökar. Däremot får plantan en väldigt god blast som du kan äta och smaksätta maten med genom att klippa av den precis som med gräslök. Odlar du vitlök i kruka inomhus slipper du också tänka på säsong och kan odla året runt.

    Använd en kruka med dräneringshål och fyll på med vanlig planteringsjord. Placera klyftorna med den spetsiga sidan uppåt, cirka 5 centimeter ner i jorden. Avståndet spelar mindre roll och du kan odla klyftorna tätare då de inte växer i omfattning, men håll några centimeters mellanrum. 

    Vitlök i kruka placerar du på en solig plats utomhus eller i hemmets soligaste fönster. Det är viktigt att krukan har god dräneringsförmåga eftersom överflödigt med vatten kan få löken att ruttna. Vattna med jämna mellanrum och tillsätt gärna näring, men låt jorden torka upp mellan vattningarna