Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Inspiration

Lär er tillsammans! Odla med barnen

Dela

Odla med barnen – att påta i trädgården, vattna och pilla ner fröer i jord är en rolig aktivitet för alla åldrar! Inspireras av kreativa odlingstips att dela med barnen!

Vi har sagt det förut och vi säger det igen – alla kan odla. Att skapa minnen och odla med barn är både roligt och lärorikt. Låt barnen “hjälpa till” men uppmuntra också till att själv få bestämma och ta ansvar för sina egna sådder. Det är spännande med alldeles egna växter att vattna och pyssla om. 

Odling får oss att varva ner, minska stress och leva i nuet. Att omge sig med grönska ökar vårt välmående, oavsett om vi pysslar med odlingar på fönsterbrädan eller gräver i trädgårdslandet. Genom att odla med barn ökar barnets koncentrationsförmåga och de får en större förståelse för växter och grönsakerna som ligger på tallriken. Samtidigt som du odlar barnens intresse – växer ni tillsammans helt enkelt!

 • Fröskola med barn

  Låt barnen gå i fröskola och börja med det mest grundläggande – att fylla på med jord, pilla ner små fröer och vattna. Lägg ut tidningspapper över en arbetsyta på köksbänken eller uteplatsen och förbered med såjord, såkrukor och fröpåsar. 

  Gör fröskolan till en rolig biologilektion där ni odlar och följer utvecklingen tillsammans. Berätta om fröer och varför växter behöver vatten; hur ett litet frö kan bli till en grönsak, och vad som händer i jorden när potatisen växer.

 • Så fröer

  Lättodlade fröer

  Börja med fröer som är lätta att få bra odlingar på, och ta de lite mer tålamodskrävande sorterna som tar längre tid senare. För små odlare är det viktigt med snabba resultat – att skörda närodlat och plocka sina egna blombuketter är en extra bonus som kommer så småningom. 

  Börja med att plantera fröer som växer fort, gärna sådant som går att äta. Lek och lär – plantera saker som barnen själva ätit och se vad som händer om man pillar ner majskorn, äppelkärnor eller torkade ärtor i jord? Kanske vill de sätta sina fröer i cirklar istället för rader? Låt fantasin flöda!

  Fröer

  Såkrukor & pyssel

  Det är roligt att så fröer i lite vad som helst. Använd gamla mjölk- eller äggkartonger, fyll på med jord i små leksaksbilar/traktorer med flak eller låt barnen pyssla fram sina egna såkruka med en bit kartong. Använd också små plantetiketter eller glasspinnar för barnen att måla- och skriva vad de odlat på. 

  Såkrukor

 • Lättodlat för barn

  Så krasse

  Krasse är otroligt lätt att så, och det fiffiga är att man kan så det på ett tjockt lager fuktigt hushållspapper! Strössla över en större mängd frön (ett frö ger en grodd) och låt barnen ansvara för att pappret håller sig fuktigt. När odlingen får stå ljust börjar det gro efter bara 2 dagar och efter en vecka får barnen smaka på sin alldeles egna smörgåskrasse!

  Odla kattgräs

  Kattgräs växer väldigt snabbt och är ett roligt frö att så för barnen som kan mata familjens katt, kanin eller marsvin med sin lilla odling. Fyll lite såjord i en bytta och sätt ner små kattgräsfrön tätt intill varandra. Vattna och följ den snabba utvecklingen tillsammans. Om ni odlar i en kruka kan det vara roligt för barnet att måla eller klistra fast små ögon på. Efter några dagar har ni kattgräs med rolig hårkalufs som barnen kan frisera lite som de vill.

  Andra snabbväxande sorter som passar perfekt att odla med barn är sockerärtor, majs, squash, bondbönor och rädisor. Och pumpa – kanske lagom till halloween?

 • Trädgårdsmästare, eller … bajsodlare?

  Att bli en bajsodlare är en favorit bland många små barn då bara namnet leder till många skratt. Väck nyfikenheten för djur, natur och odling genom att leta efter harpluttar som ni planterar i jord. Efter några veckor börjar det faktiskt växa och avslöja vad haren har ätit för någonting – ett jätteroligt experiment för en bajsodlare!

 • Odla med barn utomhus

  När det blivit dags att odla utomhus kan grönsakslandet bli en fantastisk lekplats där barnen får sin alldeles egna pallkrage, en kruka på balkongen eller en rad i trädgårdslandet. Kanske kan barnen få måla sina egna pallkragar eller bjuda in små leksaksfigurer till sitt lilla trädgårdsslott? Låt barnen hålla koll på sina egna sådder, rensa ogräs och vattna. När det blivit dags att skörda är det extra roligt och grönsakerna på tallriken har aldrig smakat bättre!

 • Plantera med barn

  Barn har en önskan om att få göra saker på sitt alldeles egna sätt. Och det är roligt att dela sitt eget intresse för odling med barnen. Bjud in- och låt dem bidra med vad de kan och vad de har lust med för dagen – oavsett hur resultat blir är det ett väldigt givande sätt att spendera tiden tillsammans!

  Odla & Plantera

Vidare läsning