Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips

Undvik vinterskador i trädgården - Så förbereder du gräsmattan

Dela

När temperaturen kryper ner är det dags att göra gräsmattan redo inför vintern. Vi guidar dig genom årets sista klippning och hur du ger din gräsmatta de bästa förutsättningarna inför nästa säsong!

Under höstmånaderna är det dags att förbereda trädgården, och skänka gräsmattan lite extra omtanke inför frost och kyla. Nu är det nämligen dags att vårda och motverka vinterskador och sjukdomar så att din gräsmatta håller sig frisk att komma igång tidigt inför nästkommande vår.

 • Årets sista klippning - använd en vass egg

  Planera lite extra inför årets sista klippning innan din robotgräsklippare eller gräsklipparen åker in i förrådet för vintern. Gräs som är klippt med en slö egg kan nämligen ge en bra grogrund för olika sjukdomar som snömögel. Använd därför en vass egg som ger gräset en fin snittyta.

 • Ha rätt klipphöjd vid de sista gräsklippen

  En gräsmatta som lämnas långt inför vintern kväver lätt sig självt då gräset lägger sig ner, medan en kortklipp på cirka 2-3 cm kan ta skada då det inte finns så mycket kvar av plantan. I regel är det därför en god idé att utgå från en klipphöjd på cirka 4-5 cm.

 • Stärk gräsmattan med höstgödsel

  Under vinterhalvåret kan gräsets tillväxt skadas av kyla och snö, och det är därför fördelaktigt att gödsla gräsmattan när temperaturen sjunker framåt hösten. Du kan också komplettera med järntillskott för att förebygga och korrigera järnbrist i din gräsmatta då det stärker gräsets förmåga att klara den långa vintern.

 • Räfsa och städa gräsmattan inför vintern

  För att optimera gräsmattan inför nästa säsong bör du räfsa bort löv och fallfrukt. Om du klippt gräsmattan ofta med en robotgräsklippare kan kortare grässtrån ligga kvar då de förmultnar och blir till näring för gräset. Om du klippt mer sällan och har längre gräs som ligger och bildar ett täcke mot jorden är det istället bättre att räfsa bort dem. 

Läs också