Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Skadedjur i trädgården
Tips

Bekämpa skadedjur i trädgården

Dela

Finns det någonting tråkigare än att se sina egenodlade grönsaker och blommor duka under för skadedjurens angrepp? Vi har listat ett antal tips som håller mördarsniglar, bladlöss och kålfjärilen borta.

Lika underbart som det är att få gå omkring och njuta av sin trädgård när det äntligen gror och blommar. Lika viktigt är det att hålla trädgården frisk och bekämpa skadedjur som äter upp och förstör våra odlingar.

Vi har samlat tre av våra vanligaste skadedjur i trädgården och hur vi hanterar angreppen på effektivast möjliga sätt.

 • Så blir du av med mördarsniglar

  Gör livet surt för mördarsniglarna

  Alla trädgårdsägare har väl någon gång svurit både och en två gånger åt mördarsniglarna och deras framfart i trädgårdslandet. Är du inte uppmärksam kan hela odlingar förstöras på ganska kort tid.

  För en effektiv bekämpning av mördarsniglarna är det viktigt att vara ute ofta i din trädgård och plocka bort sniglarna för hand. Även om det tar emot så behöver du också döda dem för att se till att de inte förökar sig.

  Ett annat tips är att förodla många av plantorna som du planerar att ha i din trädgård. Förodlade plantor, som fått tid på sig att växa sig starka inomhus, klarar ofta angrepp bättre. Oavsett om det är mördarsniglar eller andra skadedjur som står för angreppen.

 • Bli av med bladlöss

  Bli kvitt bladlöss

  Även bladlusen är en återkommande glädjedödare i våra trädgårdar. Plantor som är friska och mår bra klarar sig betydligt bättre mot bladlusens angrepp än svaga plantor. Se därför till att plantorna trivs och frodas i jorden.

Tips för en bladlusfri odlingssäsong

 • Bladlössens värsta fiende är nyckelpigan. Hittar du nyckelpigor i trädgården ska du vara väldigt rädd om dem och gärna placera dem på växten som angripits av bladlössen. En nyckelpiga och dess larver kan äta mängder med bladlöss på bara en dag.
 • Gå ofta omkring i din trädgård. Då märker du snabbt om dina växter är angripna.
 • Spruta såpvatten på bladlössen eller rikta en vattenstråle mot dem. Gör detta vid upprepade tillfällen för att bli av med inkräktarna.
 • Rädda dina växter från kålfjärilen

  Rädda kålen från kålfjäril och kålmal

  Finns det några skadedjur som snabbt och hänsynslöst kan förstöra en hel sådd så är det kålfjärilen och kålmalen. När de lyckats hitta in till dina kålplantor och lagt ägg kan larverna sedan äta upp hela kålhuvuden och dess blad på nolltid.

  Att bekämpa skadedjur och inte minst kålfjärilen och kålmalen är därför jätteviktigt. Det kan du antingen göra med en fiberduk anpassad för pallkragen. Den håller dessutom tvestjärtar borta och skyddar även mot starkt solljus och vind. Odlar du på friland behövs ett större kålnät. Se till att få skyddet på plats direkt när du sätter ner plantorna i jorden.

  Om fjärilen ändå lyckas lägga ägg och larver kläcks är det allra bästa tipset att gå runt i dina odlingar och plocka bort larverna för hand. Är det ett blad som har många larver på sig så kan du ta bort hela bladet utan att det skadar växten. Undvik att klämma ihjäl larverna på själva bladet, de kan nämligen ge smak till växten.