Gå till huvudinnehållet
Så skyddar du dig mot myggor! Läs mer online på granngården.se
Tips

Skydda mot mygg - 6 tips

Dela

Att myggor är den största sommarplågan av alla är det nog många som vill skriva under på. Följ våra 6 tips för en myggfri sommar och slipp myggbetten i år!

 • Ta bort vatten och ogräs i trädgården

  Myggor trivs där det finns vatten som i pölar, sjöar och vattendrag där de lägger sina ägg. Se därför till att få undan blöta pölar i trädgården där de gärna lägger sina ägg år efter år. Tänk också på att klippa gräset och hålla det kort och rent från ogräs, buskage och sly. Ju färre fuktiga platser för myggen att lägga ägg på, desto mindre myggsvärmar. Våra vanligaste myggor är skogsmygg som finns över hela landet. Översvämningsmygg trivs när vädret växlar mellan värme och kraftigt regn, och ökar nu i takt med klimatet.

 • Använd myggfångare

  För dig som bor i delar av landet som har stora problem med mygg är den bästa hjälpen en myggfångare. Dessa placeras avskilt på tomten och samlar in så mycket mygg att deras fortplantningscykel rubbas, vilket resulterar i mindre mygg på tomten på lång sikt. Myggfångarna samlar utöver myggor både knott och andra blodsugande insekter och ger effekt direkt. Efter 4 till 6 veckor är det i det närmaste fritt från blodsugande insekter på ett avstånd om 4000 m² . Vid regelbunden användning så slipper du därefter myggen resten av säsongen!

 • Ta med ett portabelt myggskydd

  För dig som vandrar i naturen, ska på campa eller vandra i skog och fjäll är en portabel Thermacell myggskyddare enkel att fästa i ryggsäcken. Den skapar en myggfri bubbla runt dig på 20 m² och är lätt att bära med sig. För en trevlig kväll på uteplatsen i förtältet eller är en mygglykta eller myggskydd du placerar på bordet perfekt för att skydda dig, dina vänner och gäster.

 • Sätt upp myggnät

  Har du problem med surrande på nätterna som äter upp dig från topp till tå? Då är myggnät vid fönster, dörrar och tält det bästa för ostörda nätter. Myggnät skyddar mot insekter överlag, inte bara bygg, som lätt flyger in genom fönsterspringorna eller tältöppningen. Myggnät finns i olika storlekar och kan även användas tillsammans med andra typer av myggskydd.

 • Undvik parfym och använd myggmedel

  Myggor älskar kraftiga dofter som parfym och dras till svett som utsöndrar alkohol. Använd därför myggmedel som innehållet ämnet DEET, en kemisk substans som ofta doftar gott för oss människor men håller myggen undan. Bär ljusa kläder och täck kroppen! Mygg gillar mörka färger så att bära ljusare, lösa plagg som andas är ett hett tips.

 • Bär ljusa kläder och täck kroppen

  Bär ljusa och lösa kläder! Mygg gillar mörka färger så att bära ljusare, lösa plagg som andas är ett hett tips. För dig som vistas i skogen är det allra bästa att använda myggkläder som skyddar dig effektivt, till exempel myggjacka och myggluva. Genom att bära rätt skyddande kläder kan du röra dig obehindrat och för ännu bättre effekt kan du komplettera med en portabel myggdödare.

 • Vilket myggskydd är bäst? Läs mer på granngården.se

  Vilket myggskydd är bäst?

  Vilket myggskydd just du ska välja beror på hur mycket problem du har med mygg, var du bor och hur din vardag ser ut.

  Myggfångare för större behov

  För dig som bor i delar av landet med mycket mygg, i närheten av tät skog eller vid ett vattendrag krävs antagligen ett starkare myggskydd som en Myggfångare Mosquito Magnet. Dessa myggdödare samlar effektiv in mygg och hindrar dem från att fortplanta sig, så du får en helt myggfri säsong!

  Portabla myggskydd - smidigt att bära med sig

  För dig som ibland är ute i skogen, ska på semester där det finns mygg eller bor centralt kan det räcka med myggskydd i form av myggmedel, portabla myggskydd eller smarta mygglyktor.

 • Så skyddar du dig mot myggbett! Läs mer på granngården.se

  Varför får man myggbett?

  En del av oss får inte ett enda myggbett samtidigt som många andra drar till sig myggen som en magnet. Vilka som blir myggornas favorit har med kroppslukt, svett och koldioxiden vi andas ut att göra, vissa av oss luktar helt enkelt godare för myggorna än andra.

 • Vad gör en myggrik sommar? Läs mer om hur du skyddar dig mot mygg online på granngården.se

  Myggrik sommar - varför?

  Det finns olika anledningar till att en sommar blir mer eller mindre myggrik. Till exempel skapar en vinter rik på snö och vårflod bra förutsättningar för myggen att trivas i, då det bilda pölar runt om i våra skogar. I de fallen finns både skogsmyggor och översvämningsmyggor att vänta och värst brukar det bli i perioden runt midsommar.