Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Så skyddar du dig mot myggor! Läs mer online på granngården.se
Tips

Skydda familj & djur mot myggorna

Dela

Att myggor är en riktig sommarplåga är vi nog många som kan skriva under på. Ta del av våra tips för en myggfri sommar!

Myggor kan ställa till med stora besvär och dra ner stämningen på såväl campingturen som grillkvällen. Det finns inte så mycket man kan göra för att minimera denna objudna gäst då de hittas utomhus, men det finns mycket du kan göra för att minska problemet och deras förekomst i närheten av dig. 

 • Grilla med gott samvete

  Under sommarsäsongen är vi många som njuter av ljusa grillkvällar där vi kan äta en ledig middag ute på terrassen. Men vi är också många som besväras av de objudna gäster som testar vårt tålamod kväll efter kväll.

  Men visste du att grillen är ett effektivt myggskydd? Välj svanemärkt grillkol och tänd grillen med gott samvete! Röken gör det svårt för myggen att se och doften, som vi gillar så mycket, uppskattas inte av myggen som hellre håller sig på avstånd!

 • Krydda med starka dofter

  När du tänt grillen som fört myggen bort från rök och doft kan du förbereda nästa steg – maten. Använd rikligt med kryddor såsom vitlök, persilja och rosmarin som är särskilt effektivt mot mygg. Duka bordet med den kryddstarka maten, blommor och doftljus (gärna med doft av lavendel!).

  Svett är den enda starka doft som myggor tycker om – använd rena, ljusa och heltäckande kläder som sitter löst mot kroppen. Och ta på dig lite mer parfym än vanligt för att skrämma bort myggen. 

  Om du dricker alkohol och framförallt öl kommer du att bli mer attraktiv för myggen. Doften av öl och blodflödet- och koldioxiden som ökar i utandningen är någonting som myggen tycker om.

  Tänk på att söta dofter kan locka till sig getingar istället.

  Myggor är alltså känsliga för dofter av olika slag. Avvisande myggskydd sänder därför ut en doft som håller myggorna borta och skapar en skyddszon mellan dig och dina objudna gäster.

  Myggskydd

 • Undvik gryning och skymning

  Myggor är som mest aktiva runt gryning och skymning, en tid då många av oss vill vara utomhus. Att just detta är aktiva tider på dygnet beror på att myggtäta områden karaktäriseras av skugga, fukt och lite vind.

  Om myggorna gör det väldigt besvärligt för dig kan det löna sig att stanna inomhus vid dessa tidpunkter.

  Om du bor i närheten av skog eller vattendrag kan du komma att behöva en gasol- eller myggfångare för att utrota stora myggsvärmar. En myggfångare simulerar människans värme, doft och utandningsluft som lockar myggorna att flyga nära varpå en fläkt suger in myggen i en behållare. En myggfångare kan med fördel kompletteras med ett myggnät och myggmedel.

  Myggfångare

 • Sätt upp myggnät

  Har du problem med surrande på nätterna som äter upp dig från topp till tå? Då är myggnät vid fönster, dörrar och tält det bästa för ostörda nätter. Myggnät skyddar mot insekter överlag, inte bara bygg, som lätt flyger in genom fönsterspringorna eller tältöppningen. Myggnät finns i olika storlekar och kan även användas tillsammans med andra typer av myggskydd.

 • Vilket myggskydd är bäst? Läs mer på granngården.se

  Vilket myggskydd är bäst?

  Vilket myggskydd just du ska välja beror på hur mycket problem du har med mygg, var du bor och hur din vardag ser ut.

  Myggfångare för större behov

  För dig som bor i delar av landet med mycket mygg, i närheten av tät skog eller vid ett vattendrag krävs antagligen ett starkare myggskydd som en Myggfångare Mosquito Magnet. Dessa myggdödare samlar effektiv in mygg och hindrar dem från att fortplanta sig, så du får en helt myggfri säsong!

  Portabla myggskydd - smidigt att bära med sig

  För dig som ibland är ute i skogen, ska på semester där det finns mygg eller bor centralt kan det räcka med myggskydd i form av myggmedel, portabla myggskydd eller smarta mygglyktor.

 • Så skyddar du dig mot myggbett! Läs mer på granngården.se

  Varför får man myggbett?

  En del av oss får inte ett enda myggbett samtidigt som många andra drar till sig myggen som en magnet. Vilka som blir myggornas favorit har med kroppslukt, svett och koldioxiden vi andas ut att göra, vissa av oss luktar helt enkelt godare för myggorna än andra.

 • Vad gör en myggrik sommar? Läs mer om hur du skyddar dig mot mygg online på granngården.se

  Myggrik sommar - varför?

  Det finns olika anledningar till att en sommar blir mer eller mindre myggrik. Till exempel skapar en vinter rik på snö och vårflod bra förutsättningar för myggen att trivas i, då det bilda pölar runt om i våra skogar. I de fallen finns både skogsmyggor och översvämningsmyggor att vänta och värst brukar det bli i perioden runt midsommar.